Разследват дейността на животновъдна ферма в района на великотърновското село

...
Разследват дейността на животновъдна ферма в района на великотърновското село
Коментари Харесай

Разследват животновъдна ферма в Ново село

 ferma8  ferma6  ferma3  ferma2  ferma1
Разследват активността на животновъдна плантация в региона на великотърновското село Ново село, от която са пропищели освен локалните поданици, само че и хора от близките села, както и пътуващи по основния път София-Варна. Стопанството на Даниел Добрев се оказва рисково, защото цели стада се разхождат на независимост и вършат пакости в частните и общински ниви, гробища и пасища. Болни животни падат и умират, а землището на Ново село е осеяно с кости и трупове, има и заплаха да пламне болест.

Безобразията не престават към този момент трета година, а кметът на Ново село Христо Христов се е видял в знамение по какъв начин да се оправи с казуса.

„ Фермата се обитава от крави, коне, овце, кози…Бикове се разхождат на воля из горите. Местни хора отиват за гъби, а отсреща им излизат страховити животни, пищят и бягат назад към къщите си. Крави и коне ненадейно изскачат на основния път и към този момент има три произшествия като по знамение няма жертви, а единствено материални вреди. В стопанството имаше кучета Кангали, които редовно са хранени с месо поради огромната смъртност на животни. Озверелите псета нахлуваха в селото и даже в дворовете на къщите като има раздрани три домашни кучета. Преди време едвам отървах бабичка да не бъде нахапана, до момента в който се опитваше да избави булонката си от кангалите. Успях да ги разгоня с колата си, а собстевникът на фермата твърди, че псетата не са негови ”, споделя Христо Христов.

Управникът споделя, че ловци непрестанно се натъкват на трупове на мъртви животни. Оказва се, че множеството са без ушни марки. Като не могат да бъдат разпознати, кметът е заставен да вика екарисаж или да наема за 350 лв. екскаватор, с цел да ги загробва.

„ Това обаче ще докара кметството до банкрут, тъй като разполагаме с 3000 лв. годишно за такива потребности. Всеки ден най-малко един час работя като фермер. Въпреки разправиите обаче единственото ми задоволство, е евентуално съм избавил най-малко един човешки живот ”, изяснява Христов.

Безобразията са всекидневни. Една вечер 20 крави влезнали в помощното учебно заведение, а интернатът е цялостен с деца със специфични потребности. Често животните се озовават в гробищния парк. Събарят оградите, тъпчат по гробовете, разрушават паметните плочи. Собственикът на стопанството е заградил общински пасища с електронни пастири, само че не ги поддържа и животните гладко минават през тях.

Не помогнали и множеството актове формирани на фермера Даниел Добрев. Само кметът на Ново село му е направил 4 акта за административни нарушавания, настрана два акта са му формирани и от полицейския сектор поради кучетата.
След като и тези наказания не дали резултат, Христов алармирал Районната прокуратура във Велико Търново за всички проблеми, както и за безчинство с общински мери. Разпоредена била инспекция по фрапантния случай. Преди броени дни на място пристигнали представители на разнообразни институции-полиция, еколози от Община Велико Търново, от Агенцията по сигурност на храните. В деня на инспекцията инспекторите разкрили към фермата умрели две телета и кон. Само едното теле имало ушна марка.

Освен това инспекция против Добрев е подхванала и Агенцията за протекция на детето, защото във фермата му от скоро се подвизава семейство пастири с 4 деца, които нямат адресна регистрация и живеят при ужасно мизерни условия.
Репортер на „ Труд ” потърси за коментар притежателя на фермата, който бе безапелационен, че всичко е клюка и в стопанството му няма нередности.

„ Проверяващите ще кажат дали има нарушавания. Нормално е да имам формирани актове. Плащам си ги и всичко е наред. Сигналите против фермата са цялостни нелепости и не дават отговор на истината ”, безапелационен е Даниел Добрев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР