Разследващият сайт Биволъ разказа за хронологията на събитията, довели до

...
Разследващият сайт Биволъ разказа за хронологията на събитията, довели до
Коментари Харесай

Проснали журналистите на нивата с белезници, взели им телефоните

Разследващият уебсайт " Биволъ " описа за хронологията на събитията, довели до ареста на техния публицист Димитър Стоянов и румънеца Атила Биру. Двамата са били арестувани с белезници тази нощ край Радомир, докато снимали горене на документи с данни за възможни корупционни практики.
 Димитър Стоянов задържан от ГДБОП след подаден от него сигнал  Румяна Ченалова: Румънски посланик е освободил задържаните публицисти  Мая Манолова: Лишаване от независимост на двама публицисти нарушава човешките права  Министерство на вътрешните работи арестува публицисти от Биволъ, тъй като снимат по какъв начин се горят документи за подкупи (обновява се)
Бару работи за уеб страницата Rise Romania, който си партнира с българския " Биволъ " в следствие на корупция с евросредства. Разследването се прави по програмата на Европейската комисия Exposing Fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria ” (Осветляване на злоупотреби с европроекти в България и Румъния).

Двамата публицисти сами алармирали Министерство на вътрешните работи за готвеното горене на документи и отишли на място. Вместо да вземе ограничения против горене на вероятно доказателства за закононарушение, полицията проснала на земята двамата кореспонденти и им поставила белезници. Не били пуснати даже откакто съумели да покажат журналистически карти. Вместо това били отведени за показания в полицейското ръководство, откъдето били освободени едвам след намесата на консула на Румъния.

Ето по какъв начин " Биволъ " разказва хронологията на събитията:

Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация, че за втори ден от централата на „ Джи Пи Груп “, основана на бул. „ Черни връх “ в София се изнасят документи и техника.

Два дни по – рано Биволъ разгласява данни за огромна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски компании, свързани с огромни строителни компании. Биволъ разполага с непублична документи за десетки планове на обща стойност стотици милиони лв.. Сред тях има счетоводни файлове с категорично маркирани суми за подкупи.



Атила Биру, 

От няколко изпълнени плана, свързани с компанията „ Джи Пи Груп “, се вижда и по какъв начин се краде от плановете. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, прави се доста по-малко работа от плануванаъа, влагат се по-малко материали, само че всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и компаниите получават цялостната сума.

Ден след публикуването на публикацията от офисите на „ Джи Пи Груп “ стартира проведено изнасяне документи и техника, което беше валидирано от Биволъ. То продължи и на идващия ден. Сътрудници на проверяващия уебсайт наблюдаваха лекотоварните коли, които бяха цялостни с документи. Те се насочиха в региона на гр. Радомир, където стартира изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха противоположна връзка от редакцията, с цел да снимат унищожаването на документите, която се оказа, че е обвързвана с европейски планове. От редакцията на Биволъ беше подаден сигнал и към Министерство на вътрешните работи, защото в нарочна среща по-рано от ведомството оповестиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в региона на местопроизшествието – мястото където горяха документи, те откриха голям брой чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски планове. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

В този миг публицистите бяха арестувани от патрулна двойка на ОД на Министерство на вътрешните работи Перник. Полицаите с бронежилетки и револвери им разпоредиха да легнат на земята. После „ закопчаха “ двамата публицисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру сполучливо се легитимираха с PRESS карти и документи за идентичност, Журналистите обясниха, че са край пожарището, с цел да избавят възможни доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След към час белезниците бяха свалени, само че никой от двамата не получи полагащите им се телефонни позвънявания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни служащи, които при опит да огледат „ кладата “, намираща се в ров на полето край ЖП гара Егълница, несъзнателно я разпалиха още веднъж. След още 20 – 30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и стартира гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру към момента бяха арестувани.

Разтревожени от неналичието на контакт, от редакцията на Биволъ се свързаха поредно с РПУ-Радомир откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отхвърлиха информация и затвориха телефона. След многочислени позвънявания за изясняване на обстановката от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи оповестиха към 1 часа през нощта, че публицистите не са арестувани, а са отведени за предоставяне на пояснения в Радомир. На въпрос за какво няма връзка с тях не се получи отговор.

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в ПРУ Радомир от София пристигна румънския консул. Около 01:40 – 02:10 арестуваните публицисти бяха отведени от патрулните служители на реда в РПУ Радомир, с цел да им бъдат свалени пояснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Оказа се, че публицистите са арестувани тъй като са в региона местопрестъпление, за съществуването на което техните редактори са алармирали.

След свалянето на пояснения от двамата беше формирана полицейска инспекция, която евентуално ще прерастне в досъдебно произвеждане. В РПУ Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беседва с основния редактор на Биволъ Атанас Чобанов и сервира извинения за задържането и създалата се обстановка, която той отдаде на неприятна връзка с локалната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите сътрудници бяха съществено нарушени. Нищо в цялата история не изяснява кое наложи задържането на публицистите за съвсем 5 часа. Нищо не изяснява за какво не им беше разрешено да проведа телефонни диалози, когато бяха разпознати.

Нищо не изяснява и за какво Министерство на вътрешните работи не се хвърли интензивно да избавя горящите документи, а беше заето да задържа проверяващи кореспонденти.

Редакцията показва също по този начин възмущението от обстоятелството, че локалните и националните полицейски органи не оказаха нужното подпомагане и не предоставиха точна и навременна информация за протичащото се с нашите сътрудници.

Разследването #ДжиПиГейт #GPGate е част от плана “Exposing fraud in EU-funded projects in Romania and Bulgaria ” на Биволъ и Rise Romania, финансиран от фонда IJ4EU на Европейската комисия и Европейския център за медийна независимост European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР