Разследващите не са изземвали над 200 000 биткойни, чиято стойност

...
Разследващите не са изземвали над 200 000 биткойни, чиято стойност
Коментари Харесай

Разследващите отричат да са изземвали биткойни за милиарди


Разследващите не са изземвали над 200 000 биткойни, чиято стойност към днешна дата е над 3 милиарда щатски $. Това разгласи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев в петък във връзка обява в профилирания уебсайт " MoneyControl ".

Информация за това беше оповестена още на 19 май, откакто при интервенция на ГДБОП бе арестувана незаконна група, обвинена, че е източила милиони от страната, употребявайки компютърен вирус за отдалечен достъп до системата на митниците.

Тогава Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) също заяви за акцията, уточнявайки в своя публична информация по случая от 29 май, че " до момента във виртуалното пространство са били открити портфейли на главните обвинени с общо 213 519 биткойни ". Към оня миг един биткойн се търгуваше за 2354 $, до момента в който в петък цената му доближи над 17 000 $.

" По това дело, което вие цитирате, няма конфискувани биткойни. Няма. Няма конфискувани биткойни, все още делото е на произвеждане в профилираната прокуратура, проверява се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всевъзможни други, в това число и такива, които ще бъдат направени в Съединени американски щати. И след правенето на ексапертизите – чака се единствено това умозаключение, след правене на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в оптимално къс период ще бъдат конкретизирани обвиняванията и ще бъде импортиран обвинителен акт в Специализиран углавен съд ", съобщи Гешев.

По думите му " търговията с криптовалута не е закононарушение, ние не може да проверяваме търговия с криптовалута, най-малко към този миг това не е криминализирано и не ми е известно да е криминализирано на никое място в света ".

" Категоричното към този миг е, че няма биткойни, а дали са търгувани – това е в развой на изясняване ", добави шефът на спецпрокуратурата без обаче да посочи дали по делото са изземвани пароли, без които въпросните биткойни са недостъпни за притежателите им.

" Нали знаете, че и вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток, и може да си копаете, нали. Така че, аз заниманията на хората не ги проверявам, аз проверявам... Не аз тъкмо, а моята прокуратура – те дали правят закононарушение. Ако в някаква степен се потвърди, че това, което вие казвате, има нещо общо с пране на пари и така нататък, ще проверяваме тази догадка, само че в този миг биткойни в тях няма, все още на изземването – няма. Ако нещо е обвързвано с тази тематика в по-общ проект и установим, ще ви кажа ", съобщи още Гешев, обобщавайки, че " по каузи в прокуратурата ние не сме изземвали биткойни ".

" Нямаме такива случаи ", добави и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след който основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов също повтори, че търговията с биткоуйни не е закононарушение.

В края на ноември от вътрешното министерство отхвърлиха да отговорят на питане на уеб страницата " Биволъ " по тематиката, аргументирайки се със следствената загадка по делото. Тогава изданието разви и догадка, съгласно която Министерство на вътрешните работи е прибързало с информацията за откритите биткойни, подадена към интернационалните ни сътрудници, защото в случай че липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на процедура са неизползваеми и няма по какъв начин да се твърди, че са конфискувани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР