Разследващата журналистика, разкрила груби злоупотребите с български работници в кланица

...
Разследващата журналистика, разкрила груби злоупотребите с български работници в кланица
Коментари Харесай

Журналистката, разкрила злоупотребите в Клемент Тьонис: Бяхме заплашвани

Разследващата публицистика, разкрила груби злоупотребите с български служащи в касапница в Германия, приказва пред. Материалът беше излъчен по телевизия "САТ 1 " и провокира голям скандал.

Пред екипа на малкия екран Яна Бернхард описа, че българите работят при безчовечен условия на труд и правят работа, която нито един немец не би изискал да прави.

Всичко стартира през 2020 година. Германия е разтресена от огромен скандал. В кланицата на "Клемент Тьонис " избухва най-големият гърмеж на ковид в цяла Европа. Заразени са над 2000 души. А съвсем 7000 от чиновниците на концерна са под карантина.

Този скандал обаче изважда на бял свят различен, защитаван в загадка години. Екипът на Яна Бернхард потегля по следите му.

"Стана ясно, че в завода работят българи и румънци, които са принудени да изкарват хляба си при безчовечен условия. Всъщност огнището на Коронавирус беше директно обвързвано с обстоятелството, че хората живеят при ужасни условия - натъпкани в малко жилищно пространство. Има случаи на осем до 10 души и повече, наблъскани в един апартамент ", описа Яна Бернхард.

"Нямаше никакво разстояние сред хората в столовата, нямаше къде да седнеш. Беше ми мъчително за тях, тъй като толкоз време са стояли прави на поточната линия и след това няма даже къде да си починат ", споделя свидетелка.

"Започна следствие против компанията "Тьонис " и нейното управлението. Беше заведено дело за телесна щета по несъобразителност и нарушение на законите за отбрана от инфекции. Нечовешките условия на труд и живот провокираха огромна вълна от отвращение, макар че за тях се знае от години. Намеси се и политиката. Бяха направени законови промени, с цел да се подсигурят договорите на работещите ", описа Яна Бернхард.

След огромния скандал за първи път от доста време пред камерите застава и притежателят на кланицата милиардерът Клемент Тьонис. И дава обещание смяна.

"Разбира се, цяла Германия се довери на тези думи и се надяваше, че Клеменс Тьонис ще удържи на думата си. Ние като публицисти трябваше да проверим това ", изясни Яна Бернхард.

Работят по случая повече от година и половина. И потвърждават, че думите, нямат нищо общо с дейностите.

"Година след обещанията нищо не се беше трансформирало или най-малко не задоволително. Разговаряхме с безчет хора. Посетихме жилищата им и срещнахме огромна вълна от боязън. Много български и румънски служащи, не посмяха да приказват с нас. Беше ни мъчително за тези хора. Това ни даде спомагателна мотивация. Показахме, че нищо не се е трансформирало във връзка с изискванията на работа и живот. Забранено е ходенето до тоалетна, неразрешено е да се яде и пие в халета на фабриката. Това е позволено единствено по време на почивките, а те са прекомерно къси. Срещнахме хора, които бяха отслабнали с над 20 кг за доста малко време, тъй като просто нямаха опция да ядат. И всичко това е записано в трудовия контракт. Законно е, само че е нечовешко ", описа още Бернхард.

"Оборотите, на които трябваше да работим, бяха безчовечен. До мен е припадала колежка ", споделя журналистката.

"И, несъмнено, това не са единствените недоволства. Заснехме една от работничките в кланицата, която най-после даже не си получи заплатата. Не повярвахме, че тя е изолиран случай, тъй като доста други служащи също са ни разказвали, че заплатите не постоянно се изплащат ", описа журналистката.

За да проверяват случая вкарват в кланицата на Тьонис публицист под прикритие. Тя е българка. На 38. Наричат я Милена. В името на сигурността ѝ, пазят в загадка същинската ѝ идентичност.

"Тя е публицист с две висши образования. И е сборен облик на доста източноевропейски служащи, които са минали по този път. Въпреки двете си дипломи, тук тя беше работила във фабрика и верига за бързо хранене, тъй като това към момента е по-добрата опция от това да бъдеш незает в родната си страна въпреки и с тапия. Самата аз толкоз постоянно съм си задавала въпроса: "Защо служащите въобще търпят всичко това, а отговорът постоянно е един и същи. Те си споделят: "Нямам никакви вероятности в моята страна " - тъкмо това ни отговори и Милена”, споделя проверяващата журналистка.

"Тя искаше да каже истината на обществото, тъй като животът в Германия към момента е толкоз възхваляван в медиите у вас. "О, елате в Германия, спечелете положителни пари там ". Но истината е, че хората там, най-малко в случай че приказваме за месната промишленост, в действителност са експлоатирани ", споделя проверяващата журналистка.

Всичко е легално, заплатите на пръв взор порастват. С това обаче се усилват и наемите, които служащите са длъжни да заплащат на фабриката.

"В някои случаи те им желаят два до три пъти повече, в по-сериозните случаи даже четири пъти повече, в сравнение с допуска нормалният показател за наем в града. Това е закононарушение в Германия ", изясни Яна Бернхард.

"Системно се злоупотребява с незнанието и езиковите бариери на тези хора, с цел да може компанията на печели на техен тил ".

"Знаем за случаи на хора, които са били с отрязани пръсти. Това доста постоянно се случва в месокомбинатите тук. Те би трябвало да знаят, че имат право на обезщетение, даже и на пенсия ", изясни журналистката.

"Един чиновник се обеси. Става дума за хора втора употреба ", изяснява здравна сестра.

"Тя сподели, че това са хора за изхвърляне. Тези хора просто се заменят, когато към този момент не действат. Това установихме и с моя екип. Срещнахме доста млади служащи, които единствено след изпитателния си период се усещаха толкоз разрушени, само че в това време и пъклен безсилни. Те ни описаха, че в случай че не работят съгласно темпото и не следват поточна линия по този начин, както се изисква от разпоредбите, тогава те ще бъдат сменени доста бързо. Многократно получавали закани, че в случай че не съблюдават разпоредбите, ще би трябвало да се върнат в страната си. Това доста ги плаши ", споделя журналистката.

За да схванат казуса в неговата дълбочина, екипът на Яна пътува и до Румъния.

"Отидохме в един от бедните региони и видяхме изискванията, при които живеят част от служащите. И би трябвало да ви кажа изцяло почтено, че жилищата, в които някои от тях са наблъскани тук, в Германия, не наподобяват доста по-различно. Начинът, по който се отнасят с хората, е възмутителен. И най-тъжното е, че хората считат, че това е в реда на нещата. Това обаче изобщо не е обикновено тъй като тук, в Германия, имаме доста строги закони. И служащите имат право да изискват, само че те не знаят какви права имат тук и кой би могъл да им помогне. Освен това се оказва голям напън върху хората, да не си търсят правата си. Плашат ги с уволняване и по тази причина не смеят да си отворят устата. В множеството случаи те въобще нямат контакт с външния свят, не поддържат връзка с германци, което съгласно нас е срамно. Основата цел на нашия филм беше на първо място да отнемем страха на тези хора. Щом са решили да изоставят фамилиите си в Източна Европа и да дойдат да работят в Германия, тогава те би трябвало да бъдат уместно обезщетени и заплатени за тази работа ", счита Яна Бернхард.

Филмът им повдига доста въпроси. Опитват се да получат отговори от самия Клемент Тьонис. Според Яна, връзките сред органите на реда и милиардера, са явни. Затова крият до последно деня и часа на излъчването.

"Нашето следствие не остана неусетно. Получихме писмо от юристите на Тьонис малко преди излъчването. Заплашваха ни. Написаха, че нашето следствие може да има правни последствия, в случай че не го спрем. Това беше опасност, която взехме под внимание, само че все пак продължихме. Съобщихме по кое време ще бъде излъчен материалът в последния миг, тъй като се опасявахме, че някой може да получи предписание да го спре. Това се случва постоянно с сходни материали. Искахме да го предотвратим. Обявиха кино лентата в програмата в последния миг ", изясни журналистката.

Германия е разтърсена след следствието. А реакцията е голяма. Екипът на Яна се надява още пострадали да се свържат с нея, с цел да може нередностите да бъдат осъдени.

"С този филм успяхме да документираме доста добре какво се случва на служащите тук. И да можем да използваме думата съвременно иго, с цел да опишем работата в месната промишленост. Трябва да си визиите всекидневието на човек, който работи стъпил в кръв до глезените, вижда ужасни гледки всеки ден и би трябвало да реже животни. Това е необикновено сложна и физически извънредно тежка работа ", разяснява журналистката.

"Не е загадка, че немски служащ в никакъв случай не би се захванал с тази работа, не и за тази заплата. И по тази причина се набират хора от България и Румъния да правят това, което германците не желаят. Всичко това в действителност е доста тъжно, изключително за хора, които са образовани и нямат никакви вероятности, макар образованието си. Но e тъжно и за хората, които живеят в недостиг и тяхната беднотия се експлоатират от една немска компания, която желае да се забогатее ", разяснява журналистката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР