Разследваща комисия в молдовския парламент ще разпитва държавни служители за

...
Разследваща комисия в молдовския парламент ще разпитва държавни служители за
Коментари Харесай

Държавни служители изпрали 20 млрд. USD

Разследваща комисия в молдовския парламент ще разпитва държавни чиновници за изпирането на 20 милиарда $ мръсни пари от Русия, оповестява " Свободна Европа ". Тя би трябвало да показа пред депутатите специфичен отчет за за " пране на мръсни пари в изключително огромни размери с потребление на правосъдната и банковата система ". Престъпната активност е почнала през 2010 година, прецизира news.bg. В работата на комисията ще вземат участие представители на всички парламентарни групи. Тя не замества проверяващите органи, а ще спомага за сливане на напъните на експерти от разнообразни сфери за определяне на причинителите.

Инициативата за основаването на комисията е на парламентарната група на платформата ДА - това е формалното название на проевропейската партия " Платформа Достойнство и Истина ".

Руското издание " КоммерсантЪ " оповестява, че сред 2010 и 2014 година от Русия по " молдовската скица " са изнесени над 500 милиарда рубли.

В Русия следствието по случая беше завършено през август 2020 година Трима от обвинените признаха виновността си и подписаха договорка със следствието. Става дума за банкерите Александър Григориев и Олег Кузмин, както и за някогашния топмениджър в Moldindconbank Елена Платон. Братът на Елена Платон - предприемачът Вячеслав Платон и молдовските политици Владимир Плахотнюк и Ренато Усатий са задържани задочно. Те са оповестени за интернационално търсене.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР