Разследванията срещу тримата големи в съдебната власт (председателите на Върховния

...
Разследванията срещу тримата големи в съдебната власт (председателите на Върховния
Коментари Харесай

Кирилов предлага "Тримата големи" да се разследват след разрешение от Съдебния съвет

Разследванията против " тримата огромни " в правосъдната власт (председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основният прокурор) за съзнателно закононарушение от общ темперамент да стартират по предложение на най-малко трима членове на съответната гилдия или на министъра на правораздаването.

Разрешение за това дали ще стартира следствие или не ще дава Пленумът на Висшия правосъден съвет, като решението се взема с най-малко 17 гласа " за ". Самото следствие ще организира прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура според от закононарушението.

" Тримата огромни " в правосъдната система ще може да бъдат разследвани единствено за умишлени закононарушения.

" Разследванията ще са единствено за умишлени закононарушения и по този начин даваме отговор на въпроса дали в случай че ръководител взе участие в пътнотранспортно произшествие, нещата ще бъдат по този ред – не, няма да бъдат ", изясни министърът на правораздаването Данаил Кирилов.

Разследванията ще се разделят на такива за корупция и проведена престъпност, които ще се проверяват от профилираната прокуратура, а всички останали - от Софийската градска прокуратура.

Това са единствено част от предложенията на Данаил Кирилов, които станаха известни и бяха разисквани на полемика в министерството с специалисти. Някои от участниците са работили по измененията, само че други въобще не са били осведомени с новите текстове (вижте предложенията за промени тук ).

Кирилов ги прочете в детайли, само че доста от поканените насочиха рецензии и оферти за нова среща, с цел да прочетат и обмислят предложенията и да вземат съответно и умело мнение по тях. Макар и " на първо четене " се чуха и рецензии за липса както на правна, по този начин и на житейска логичност в някои от измененията, които би трябвало да залегнат в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс.

" Сега просто ви се дава опция да се запознаете, имам достойнството да ги показва пред вас. Но това не значи, че сте длъжни да ги одобрите и припознаете ", отговори министърът на рецензиите.

Една от концепциите е предлагането за започване на наказателно гонене против някого от " тримата огромни " да се преглежда не по-късно от 7-дневен период от постъпването му от Пленума на Висш съдебен съвет, като се изслушва и засегнатото лице.

При предоставяне на позволение за започване на дело Висш съдебен съвет постановява и краткотрайно премахване от служба. Срокът за премахване е година и половина при тежки закононарушения и 8 месеца в останалите случаи.

" Тримата огромни ще бъдат и краткотрайно отстранени с решение на Пленума на Висш съдебен съвет. Смятаме, че по този метод подсигуряваме безпристрастността и ненамесата при реализиране на това досъдебно произвеждане ", изясни правосъдният министър.

Решението на Пленума може да бъде обжалвано в тридневен период пред 5-членен състав на Върховния административен съд, а членовете ще се дефинират на инцидентен принцип от всички съдии. Решението дали да стартира наказателно гонене се постановява в 7-дневен период от постъпване на жалбата и е дефинитивно.
Кирилов предлага категорично в член 175, алинея 5 от Закон за съдебната власт да се уточни, че решението за предварително преустановяване на мандата на тримата огромни се взема най-малко със 17 гласа " за " от Пленума на Висш съдебен съвет.

Измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще регламентират реда за следствие на тримата огромни, като се планува и основаването на нова глава, в която ще има 6 разпореждания.

Ако за съответното закононарушение се планува наказване до 15 години затвор, тогава делата против тримата огромни се преглеждат от тричленен състав, като всички магистрати в него се избират на инцидентен принцип. Ако плануваното наказване е над 15 години отнемане от независимост, тогава заседават петчленни сформира, като още веднъж се съблюдава инцидентният асортимент.

При разглеждане на делата като въззивна инстанция съдът заседава в състав от петима съдии, а последна инстанция е Върховен касационен съд.

" С приемането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще се отговори на публичните упования за гарантиране на ефикасното и безпристрастното осъществяване на следствия против " тримата огромни ", разяснява министър Кирилов.

Той сподели, че с предлаганите промени се цели повишение на публичното доверие в правосъдната власт и осъществяване на рекомендациите за механизма и съдействие и инспекция на Европейски Съюз чрез въвеждането на ефикасен и съгласуван с настоящата конституционна уредба модел.

Според министъра с тези промени ще се реализира " баланс сред публичния интерес от това служебното състояние на " тримата огромни " и няма да се попречва следствието против тях. От друга страна, текстовете подсигурили, че правата на заинтригуваните лица ще бъдат предпазени.

Мария Павлова от камарата на следователите взе думата и съобщи, че не е чула кой знае какви претекстове, като се изключи че министърът е прочел текста на плана. " Не е ясно кой ще уведомява Пленума на Висш съдебен съвет и въз основа на какви документи те ще дадат позволение за започване на наказателно произвеждане. И в случай че пленумът не събере болшинство, значи ли, че няма да стартира наказателно гонене, даже и да има доказателства против един от " тримата огромни "? ", пита Павлова.

Сред другите сложени въпроси бяха кой прокурор би почнал предварителна инспекция против основния прокурор, както и дали не би трябвало по-висшестоящ обвинител да води следствието, в случай че то е против върховен магистрат.

" Виждаме един план, който ни се показва през днешния ден, и се чака ние да имаме мнение по него ", разяснява Павлова.

Подобни бяха рецензиите и на Атанаска Дишева, която съобщи, че въпреки и на първо четене, в някои от предложенията не вижда житейска и правна логичност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР