Разследваният за пране на пари бивш директор на ловното стопанство

...
Разследваният за пране на пари бивш директор на ловното стопанство
Коментари Харесай

Страшна промяна! Разследваният перач на пари Бейзат Яхя управлява горите „от дистанция“

Разследваният за пране на пари някогашен шеф на ловното стопанство „ Паламара “ край Шумен Бейзат Яхя явно ще резервира въздействието си в Североизточното държавно дружество, ръководещо горите в целия регион. Това настояват източници на „ Дневник “ в земеделското министерство, поискали анонимност.

Според тях непосредствен на Яхя в Управителния съвет на предприятието е юрист Снежка Янкова, която от 2011 година е била наемана като външен правист в „ Паламара “. Нейното предопределение е станало факт на 14 август т.г. демонстрира копие от контракта й, оповестен в Търговския указател.

Според наличието на документа, подписан от земеделския министър Кирил Вътев, с Янкова би трябвало да бъде подписан контракт за ръководство със период „ до осъществяване на конкурс (по наредбите на Закона за обществените предприятия) и подписване на контракт със спечелилия състезанието, само че за не повече от 6 месеца “. През това време Снежка Янкова ще съставлява ползите на страната в предприятието, ръководещо горите в цяла Североизточна България.

Справка в регистъра на българската адвокатура демонстрира, че и към този миг Янкова е съучастник в адвокатската фирма „ Иванова – Табаков “, вписано в регистъра на колегията през ноември 2012 година Друга инспекция – в онлайн архива на Североизточното държавно дружество, сочи, че за абонаментно правно обслужване в централното му ръководство в продължение на години, до момента в който ръководител на Управителния съвет е бил Яхя, са били избирани едни и същи физически и юридически лица.

Едно от тях е точно адвокатската фирма „ Иванова – Табаков “. Сумата, за която тя е била наемана е 19 200 лева без Данък добавена стойност. годишно, а договарянията за подписване на договорите са водени постоянно от Снежка Янкова. От нея са подписвани и договорите за абонаментно правно обслужване.

„ Никога не съм обслужвала Яхя, тук има контракти със Североизточното дружество, което съм обслужвала като правист “, сподели за „ Дневник “ Янкова. „ Всеки, който ме познава, знае, че съм извънредно акуратен човек, настоящ напълно законосъобразно. Подобни изказвания (бел. ред. че ще бъде „ индивидът “ на Яхя) са извънредно неточно начало на работата ми в Управителния съвет на предприятието “, сподели още тя.

Снежка Янкова изясни, че не е шеф на предприятието, който е с най-големите пълномощия, и затова не би имала опция да кадрува там. На въпроса, дали има намерение да се яви на състезанието за заемане на позиция като член на Управителния съвет на Североизточното държавно дружество тя сподели, че първо би желала да се ориентира за същността на работата и едвам по-късно би взела вероятно решение.

„ Започвам с концепцията да бъда потребна, в случай че не – сама ще напусна “, сподели Янкова.

Реклама

До май 2021 година Бейзат Яхя беше ръководител на борда на шефовете на Североизточното държавно дружество в продължение на 10 години и като всекидневен хазаин посрещаше някогашния министър председател Бойко Борисов в обичаното му ловно стопанство „ Паламара “. Там синът на Яхя Илтер Бейзатов беше назначен за заместник-директор.

Според изявления в електронното издание „ За истината “, до момента в който Бейзат Яхя беше началник на горското дружество, беше подписан дълготраен контракт за взаимна активност сред ловното стопанство „ Паламара “ и сдружението „ Тера Тур сервиз “ на Васил Златев, татко на някогашния началник на „ Лукойл България “ Валентин Златев. В продължение на години ловната резиденция беше недостъпна за редови ловци и жители, само че по тази причина пък там чести посетители бяха политици и предприемачи.

Според някогашния началник на Агенцията по горите Александър Дунчев, който през септември 2022 година извърши инспекция в „ Паламара “, договорът с компанията на Златев се оказа неблагоприятен за държавното ловно стопанство. При ръководството на Бейзат Яхя имаше няколко сигнала за продажба на парцели от „ Паламара “ към близки до него компании на явно занижени цени. По един от сигналите Антикорупционната комисия под управлението на Сотир Цацаров беше образувала инспекция за спор на ползи, само че не откри данни за нарушавания.

През февруари 2022 година след полицейски акции и претърсвания в парцели на Бейзат Яхя прокуратурата стартира против него досъдебно произвеждане за пране на пари. Обиски бяха осъществени както в негови парцели, по този начин и в счетоводната адвокатска фирма, обслужваща активността му.

Според първичната информация от полицията в Шумен в дома на Бейзат Яхя в с. Венец в негово наличие са били открити над 100 документа за благосъстоятелност на недвижими парцели, документи за парични заеми, банкови извлечения, преводни нареждания, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един револвер „ Глок “ и голям брой муниции.

От парцел в местността Дъбрава край с. Венец са били конфискувани 2 диска с надпис „ Таиб Ердоган “, заяви още полицията. Иззети са били и документи, свързани с продажба на държавни парцели, за които е имало данни, че са купени от Бейзат Яхя посредством подставени лица.

Впоследствие бяха направени претърсвания на още два адреса. От частен офис на Бейзат Яхя, намиращ се в административната постройка на Държавното ловно стопанство „ Паламара “ във Венец, бяха конфискувани над 50 копия на документи за придобиване на недвижими парцели на територията на област Шумен, 5 печата на търговски сдружения, както и копия на турски персонални документи. По време на посещаване на Бойко Борисов в Турция при срещата си с Реджеб Ердоган някогашният министър председател повика при себе си Яхя с думите: „ Бейзи, ела да превеждаш! “.

Разследването на прокуратурата против него обаче беше удължавано няколко пъти, а пет месеца след започването му беше изпратено в София по предписание на тогавашния основния прокурор Иван Гешев. След това то продължи в цялостно безмълвие, до момента в който при започване на предходната година не беше прекъснато от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура – Шумен. Тогава от държавното обвиняване изрично отхвърлиха да оповестят претекстовете за прекъсването на делото против Бейзат Яхя.

През май т.г. досъдебното произвеждане за пране на пари беше обновено. В Шумен обаче е обществена загадка, че всички чиновници, както на Североизточното държавно дружество, по този начин и в ловното стопанство „ Паламара “, са назначавани след експлицитното утвърждение на Яхя. Преди дни източници от обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ обявиха, че цялата управническа конструкция там е била съхранена по персоналното гледище на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР