Разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев

...
Разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев
Коментари Харесай

Прокуратурата опроверга да е приключвала разследването на отравянето на Гебрев

Разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и Валнетин Тахчиев не е прекратявано и дейностите не престават . Това се схваща от прессъобщение на Софийска градска прокуратурата, която дава и нови детайлности по случая.

Припомняме, че за отравянето на предприемача бяха повдигнати обвинявания на трима съветски жители Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 година, Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 година, и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 година

Съществува обаче спънка тези жители да бъдат предадени на българските управляващи , защото съгласно законодателството на Русия е неразрешено да се екстрадират съветски жители от територията на Руската федерация в друга страна.
 Гебрев: България да сезира Европейски Съюз и НАТО за покушението с „ новичок” на българска територия
Гебрев: България да сезира Европейски Съюз и НАТО за покушението с „ новичок ” на българска територия

Да бъде поискано техническо подпомагане от ОЗХО...

Иначе и тримата съветски жители са оповестени за интернационално търсене по линия на Интерпол с алена бюлетина , като информацията там е допълнена, в това число и данни за другите самоличности , които обвинените употребяват - за Георги Горшков - Egor Gordienko; за Сергей Павлов - Sergey Lyutenko; за Сергей Федотов - Denis Sergeev. Издадени са и Европейски заповеди за арест и молби за интернационално търсене за арест и екстрадиция. Допълва се и информацията, подадена към Шенгенската осведомителна система и МОКП-Интерпол.

Установено е, че тримата са пристигнали у нас с три разнообразни полета на 15.02.2015 година и до този миг са огледани хотелските стаи, употребени от обвинените. Разпитани са шефове и чиновници на хотелите. Извършен е оглед и на тристайно жилище в София, за което има данни, че е употребено от Горшков и Федотов. Извършени са огледи на паркинга, в който са налице доказателства, че е осъществено незаконното действие. Припомняме, че бяха публикувани и видеозаписи и фотоси от въпросния паркинг .

Установени са и колите, които обвинените са употребили чартърен при своето пребиване в страната.

Прокуратурата е проверила и допустимо присъединяване и на други лица, в това число и от други народности, само че такива не са открити.

В същото време са налице още четири други опита за нападение против Емилиян Гебрев , всичките предхождащи съответното следствие. Два от тези опити са осъществени отвън територията на България, само че Гебрев не е заявявал тяхното осъществяване.

От прокуратурата твърдят, че се намират по отношение на задгранични сътрудници по случая и отхвърлят изказванията на Емилиян Гебрев, че не е сбъднат контакт с Организацията за възбрана на химическо оръжие. Напротив, ОЗХО е дала отговор, че не счита за нужен още един разбор на пробите, взети от тримата потърпевши. А финландската лаборатория " Верифин " , където към този момент е направена експертизата, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното умозаключение на " Верифин " пределно ясно дава информация за типа вещество, с което е осъществен опитът за ликвидиране.

От НИКК-МВР е открито, че субстанцията, употребена за действието, е ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ-ХЛОР ПИРИФОС. Този извод е доказан и от шефа на Финландски институт за инспекция на конвенцията на химическите оръжия " Верифин " към Хелзинкски университет, а точно, че се касае още веднъж за ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ - диетил фосфонат /депа/, като двете субстанции са производни, показват от прокуратурата.

По досъдебното произвеждане са назначени 15 медико-биологични експертизи на разнообразни проби от потърпевшите лица и от движимости, с които същите са имали досег, за определяне на субстанцията, послужила за отравянето. Към момента на територията на страната са извършени всички вероятни дейности по следствието.

От прокуратурата твърдят, че са положили изключителни старания за събиране и инспекция на доказателствата, като са изпратени до разнообразни страни претенции за интернационална правна помощ. Отговорите им се чакат, като част от тях са свързани и с определяне местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица.

Единствената съществуваща правна опция за прекъсване на произвеждане е на съображение член 199, алинея 1 и член 244, алинея 1, т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс, чл.25 ал.1 т.2 и ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР