Разследването за корупцията, свързана с фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан

...
Разследването за корупцията, свързана с фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан
Коментари Харесай

Разследването за корупцията на "Капитан Андреево" е пред провал

Разследването за корупцията, обвързвана с фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", е минирано и може да се провали. Това излиза от думите на вътрешния министър Бойко Рашков.

" Много изтече информация, въпреки че не е редно. Не беше редно да се дават сходни изявленията, тъй като това ще затрудни следствието на сходни случаи по отношение на това даван ли е рушвет от един жител на различен. Струва ми се, че трябваше да се изчака малко, с цел да може да се потвърдят и да се опровергаят тези събития. Сега ми се коства, че ще се затрудни този развой и ще се вземат ограничения от заинтригуваните лица и така нататък ", разяснява той преди дни в. 

Както " Сега " писа преди седмица, в Софийската градска прокуратура по отношение на изказванията, че някогашният шеф на организацията за сигурност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов е дал на сегашния ѝ началник проф. Христо Даскалов директория, за която в началото казвал, че е цялостна с документи, а тя се оказала цялостна с пари. Опитът за рушвет бил обвързван с активността на фитосанитарния надзор на пункта. Междувременно изтече и аудиозапис на разговора, в който му се предлага подкупът.

Рашков изяснява, че Министерство на вътрешните работи не се е занимавало със случая, тъй като сигналът не е подаден до министерството. " Бедата е и в това, че са минали 5-6 месеца от подаването на сигнала, а той не е подаван в Министерство на вътрешните работи ", добавя Рашков. Самият Даскалов изяснява, че записът е достоверен, че той го е направил с телефона си и че го е предал на ДАНС. Разговорът е от януари. 

Вчера " Сега " насочи въпроси към ДАНС дали е работила по сигнала за предлаган рушвет и в случай че да - кога е постъпил той, какви дейности са осъществени по преписката и по кое време е изпратена към прокуратурата. А също и дали се проверява как е изминал записът на диалога на Даскалов. До публикуването на този текст отговори от ДАНС не пристигнаха. От прокуратурата обясниха пред " Сега ", че следствието за подкупа е формирано незабавно откакто материалите са получени при тях от ДАНС - една неделя в края на май. 

Управляващите виждат сюжета с " Капитан Андреево " и като една от аргументите за раздора в обединението. " Има компании и потоци от пари, които в последните 10-15 години съществено са ги захранвали, надълбоко окопани в администрацията. Под всякаква форма се пробват да подкопаят ръководството на страната ", разяснява наскоро вицепремиерът Асен Василев и даде образец с отстранената частна лаборатория за фитосанитарен надзор на границата с пояснението, че там е била основана " частна граница ". 

Междувременно се разбра, че на министъра на земеделието Иван Иванов е назначена защита, тъй като е получил закани за живота си, откакто бе спряна частната лаборатория на границата. Депутатите от ПП Росен Костурков и Константин Бачийски обществено признаха, че са получили закани поради гласността си по тематиката " Капитан Андреево ".

На въпрос дали към този момент има информация кой е заплашвал депутатите Рашков отговоря: " Дали са известни имената - някои да, някои не. Но въпреки всичко и тук би трябвало да бъдем спестовни откъм информация, тъй като би трябвало да потвърждаваме тази или онази закана за едно или друго и да вземем съответните ограничения, другояче ще се самолишим от такава опция. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР