Разследването за източването на Корпоративна търговска банка предизвиква висок обществен

...
Разследването за източването на Корпоративна търговска банка предизвиква висок обществен
Коментари Харесай

Шефът на Спецпрокуратурата в ексклузивно интервю пред БЛИЦ: КТБ е била разграбена, а парите на вложителите използвани за всякакви цели от обвиняемия Цветан Василев!

Разследването за източването на Корпоративна комерсиална банка провокира висок публичен интерес. Наблюдението на досъдебното произвеждане се прави от екип прокурори в Специализираната прокуратура отпред с административния й началник Иван Гешев. БЛИЦ потърси мнението на прокурор Гешев по най-актуалните тематики по случая. Ето по какъв начин висшият магистрат отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Гешев, по кое време се чака делото КТБ да влезе в деловодството на съда?
- Приключва досъдебната фаза на наказателното произвеждане. Всички бранители и обвинени са се срещнали с делото, като се изключи част от бранителите на обвинения Цветан Василев.
Моите упования са, че при започване на юли месец ще завърши предявянето на следствието, след което следва изговаряне на наблюдаващите прокурори респективно правене на обвинителен акт и внасянето му в Специализирания углавен съд. Това по закон би трябвало да се случи в едномесечен период, само че имаме подготвеност и организация да го създадем за по-кратко време.
Ориентировъчния период, в който считам че делото ще може постъпи с обвинителен акт в Специализиран углавен съд е до края на месец юли.


- Как ще отговорите на рецензиите на Цветан Василев, че година и половина делото не се внася, тъй като няма съществени доказателства против него?
- Първо желая да направя две ангажименти. Не мисля да влизам в спор с обвинените лица, още повече такива, които се укриват от европейското правораздаване. Обвиняемият Цветан Василев неслучайно се намира в страна отвън Европейски Съюз.

Няма да разясня и въпроси, свързани с това дали някой е отговорен или не, това ще реши българският съд. В публичното пространство циркулират изказвания, с източник освен обвинени лица, само че и някои обслужващи ги юристи, публицисти и други лица от обществото ни. Те са част от пропагандата, която се води в полза на обвинените лица с оглед да се убеди гражданското общество в лъжата, че някой различен е „ съборил “ КТБ, а не както е в реалност - че това е законосъобразен резултат от престъпните практики на висшия мениджмънт на по този начин наречената банка. Целта е след това по- елементарно да се „ смачка “ главния им проблем – наказателното произвеждане известно като делото КТБ. Хората да не помнят и да не задават въпроси, а те от своя страна да харчат умерено присвоените пари на вложителите.

Това, че делото се бави е следващия мит, тъй като преди всичко над година делото е било в съда, а не при проверяващите, т.е. действителния период, в който делото е било на произвеждане в прокуратурата е година и половина, най-много две.

В рамките на този период и ще приключим досъдебното произвеждане. На последващо място дело с подобен размер не е имало в правната история на България и това го настоявам изрично.
Има 4 посоки на следствието, които неведнъж съм обяснявал. Всяко едно от тях единствено по себе си е голямо. Към момента очевидците са над 400, направени са стотици експертизи.
Смело мога да кажа, че такова дело няма и в историята на Европейския съюз, не тъй като сме неповторими, а тъй като европейското правораздаване не слага такива безумни условия, каквито има българският наказателно-процесуален кодекс. И най-хубавият европейски прокурор да пристигна да работи на наше място, надали ще реализира по-добри резултати при настоящето ни законодателство и процедура.

Като образец ще ви посоча, че възможен правосъден развой би трябвало да стартира безусловно с прочитане на обвинителния акт. Представете си по какъв начин се четат 10 или 15 хиляди страници с какъвто размер евентуално ще е този по делото КТБ. Кому е нужно това и по какъв начин се реализира желаната от всички ни експедитивност на процеса.Твърдя, че подобен висок стандарт за доказване, който е наложил нашият Наказателно-процесуален кодекс и нашата правосъдна процедура, не съществува в нито една европейска страна. При тази обстановка задачата да изготвиш обвинителен акт по такова / а и по други проблеми / дело в България е като да кацнеш с дизелов мотор на Луната. Въпреки че немалка част от бранителите смятаха, че няма да успеем метафорично казано ние в действителност сме в режим на кацане. Сега очакванията на обвинените са или делото да бъде върнато на прокуратурата или правосъдния развой да продължи няколко петилетки. Надявам се и тук с помощта на българския съд, след вероятно внасяне на обвинителния акт, още веднъж да останат излъгани. Това е в полза на цялата ни страна. Смело мога да кажа, че ние по делото разполагаме с най-големия размер от информация за случилото се. В интерес на гражданското ни общество е да стане обществено всичко събрано от нас.

- Разплетена ли е дефинитивно незаконната скица, която е правил Цветан Василев и неговите съучастници?
- Ние считаме, че главният проблем, обвързван с КТБ се дължи на престъпното ръководство и практики, наложени от управлението на тази банка. Окончателно считаме, че сме изяснили всички обстоятелства и условия, които касаят тези практики.

Ще бъде разплетена тази обстановка едвам, откакто има присъди от българския съд. В случая Специализирания углавен съд и горните инстанции.

Ние се занимаваме с един от аспектите на случая КТБ и това е наказателно-правния. Той е главният, всички останали такива са негови производни – без значение дали са политически, обществени или стопански.
Мога да кажа, че съгласно събраните досега доказателства банката е била безусловно разграбена, парите на вложителите са били употребявани за всевъзможни цели, за които е решил индивидът, който действително я е управлявал - обвиненият Цветан Василев.

- Самият Цветан Василев дефинира като неуместно повдигнатото му обвиняване, той споделя: " Абсурдно е да ме упрекват, че съм крал от личната си банка, тъй като имам 50 % в нея ". Как ще отговорите на едно такова обвиняване?
- Това е следващата пропагандна теза. На първо място има разлика сред едноличен притежател на компания която от своя страна е мажоритарен акционер в една банка и самото юридическо лице в тази ситуация КТБ АД. Това са разнообразни правни фигури, т.е. това, че той е мажоритарен акционер, не значи, че краде от себе си.
Считаме, че е налице е заграбване за към три милиарда лв. от юридическото лице Корпоративна комерсиална банка. Затова сме повдигнали и съответните обвинявания. Следва да се уточни и че един мажоритарен акционер има избран % в капитала на банката. Ако приемем, че над 50 % са били на господин Цветан Василев, изтъквам по памет капитала на банката е може би към 700 млн. лв., т.е. той има лични над 300 млн. лв.. До 7 милиарда, това са 6 милиарда и 700 милиона лв., които са пари на вложителите, на физически лица, жители, компании които са ги дали, с помощта на уверението, че банката се ръководи съгласно законите и положителните банкови практики, съществуващи в България.

Това явно не е било по този начин и, в случай че се потвърди нашата теза, че тези пари са били присвоени, те няма да са присвоени пари на самия Цветан Василев, а на вложителите в банката, които настрана са разчитали и че Българска народна банка ръководи ефикасен контрол.

- Как възприемате неговите оправдания, че не се прибира в България, тъй като сигурността му била под въпрос?
- Това е следващата пропагандна теза или мит. Също евентуално звучи добре за всеобщия слушател, само че това не е правилно. Ако това бе правилно, той щеше да отиде в някоя страна от Европейски Съюз, а не в Сърбия.
До колкото ми е известно в Сърбия имаше случай на погубен министър-председател на страната.
А и в случай че обвинения Василев се притесняваше от българското правораздаване, както твърди, щеше да се намира в Австрия или друга страна от Европейски Съюз. Както споделих той се тормози от европейското правораздаване.


- Кои са най-високопоставените очевидци, които ще бъдат разпитани по делото?
- Не знам какво разбирате под високопоставени, в случай че приказваме за длъжности в КТБ това са изпълнителния шеф, в случай че приказваме за Българска народна банка ще бъдат разпитани безусловно всички лица от ръководство „ Банков контрол “, които не са обвинени и са имали отношение към активността на КТБ.

- Ще забележим ли политици на скамейката за очевидци?
- Не считам да давам мнения, които граничат с политическите. Ще видите всевъзможни хора, които считаме, че ще изяснят какво се е случило в банката.

- Освен делото КТБ, Специализираната прокуратура организира голям брой интервенции. Една от тях беше на " Кулата ", където бяха арестувани 22-ма митничари. Смятате ли, че виновността им ще бъде потвърдена в съда при правосъдния развой?
- Към сегашния миг ние внесохме за 8 от лицата претенции за задържане под стража и Специализирания углавен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража и на 8-те.
Това беше доказано и от Апелативния профилиран углавен съд. Лицата сега се намират в ареста, по делото се работи интензивно, считам, че в рационален период ще съберем нужните доказателства, които да представим в съда.

- Преди няколко месеца направихте огромен удар и на митница " Варна ", която не бе разследвана повече от 25 години. Какво се случва с производството по този случай?
- До колкото на мен ми е известно се чака до началото на есента делото да бъде импортирано в Специализирания углавен съд с обвинителния акт.
Към момента се завършва следствието по това досъдебно произвеждане.

- Какви други интервенции и против какъв вид публични действия или институции може да чакаме в идващите месеци?
- Приоритет на нашата конструкция са проведената престъпност и проведени незаконни групи, занимаващи се с корупционни закононарушения.

Подсъдни на Специализирания углавен съд са единствено тези случаи на корупция свързани с активността на проведени незаконни групи.

Работим съществено с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и ДАНС в тази тенденция и считам, че почваме да даваме положителни резултати в последната година. Неслучайно в отчета по механизма за съдействие и инспекция, нашите европейски сътрудници сочат единствено Специализираната прокуратура и Специализирания углавен съд като единствените структури в България, бележещи дълготраен прогрес в битката с корупцията.

- Ще усетят ли жегата и наркобосовете, които останаха да работят в страната?
- Работим интензивно по линия на наркоразпространението. Имаме положително взаимоотношение с оперативните служби в лицето на ГДБОП и непрекъснато имаме резултати и акции.
Преди два месеца беше импортиран обвинителен акт за една сериозна група, която действаше по Черноморието, която „ зареждаше “ увеселителните заведения с наркотични субстанции. Последният случай беше този в Бургас където открихме наркоплантация на която биха завидели и в Колумбия.

- Останаха ли знакови мутри с прякори в България, които да са в полезрението на спецпрокуратурата?
- Всички знакови лица от престъпния контингент са в полезрението на българските специфични служби и в полезрението на Специализираната прокуратура и вярвайте ми това не са празни думи. Очаквайте скоро нови резултати от нас.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР