Разследването в Булгаргаз се крепи основно на разпита на един

...
Разследването в Булгаргаз се крепи основно на разпита на един
Коментари Харесай

Разследването Булгаргаз се крепи на един свидетел

Разследването в " Булгаргаз " се крепи главно на разпита на един очевидец. Това обявиха във вторник от прокуратурата, откакто за следващ път се оплакаха от напън от изпълнителната власт. Дни по-рано на разпит беше извикан някогашният началник на държавната компания Николай Павлов. Преди това министър председателят Кирил Петков загатна, че ще му издигнат обвинявания. Самият Павлов твърди, че няма терзания.

Не мога да кажа, че доказателствата са семпли

Провокирани от изказванията на Петков от понеделник, от прокуратурата взеха решение да дадат информация. Не без известна подигравка един от наблюдаващите прокурори – Мариян Александров – разяснява, че в основата на делото е разпит на един очевидец. То е било формирано в националната полиция.

" Не мога да кажа, че доказателствата са семпли ", сподели прокурорът.

Александров добави, че те са поискали от Министерство на вътрешните работи материали, само че загатна, че не всичко им е било предоставено. Затова прокурорите почнали персонални дейности и към този момент са разпитали четирима очевидци. Събиране на доказателства персонално от прокурор се прави извънредно рядко, защото над 90% от делата се проверяват от полицията.

Както сподели шефът на " Булгаргаз "

Към момента прокуратурата се занимава с инспекции на явни детайлности, разбра се от думите на Александров. Например – ревизира се какъв е механизмът на продажба на газ през двете енергийни тържища у нас – нещо, което е в детайли разказано в нормативната уредба. Установено е също, че " Булгаргаз " може да продава остатъци гориво единствено откакто задоволи потребителите си – топлофикации и други сдружения. Това също е обществено прочут факт.

В общи линии прокуратурата повтаря нещата, които приказва Павлов от няколко дни. Неговата теза е, че си е приключил работата, тъй като доставки на газ има, компанията е на облага. Прокурор Александров също акцентира, че посредством продажбите страната печели, тъй като " Булгаргаз " внася парите в БЕХ, а оттова в бюджета. Към момента се ревизират към 1700 покупко-продажби за продажби на газови остатъци, сключвани главно през предходната година.

Имаме и за КЕВР

Освен следствието за неизгодна договорка в " Булгаргаз ", в границите на същото дело се ревизира и длъжностно закононарушение в КЕВР. Според прокурора това подозирано нарушаване на закона е поради ценообразуването.

За това закононарушение прокурорът даде да се разбере, че знае още по-малко. Александров съобщи, че по тази тематика занапред щял да се събира " голям размер доказателства ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР