Разследването срещу Елена Йончева е за пране на пари в

...
Разследването срещу Елена Йончева е за пране на пари в
Коментари Харесай

Прокуратурата: Елена Йончева е знаела, че се разпорежда с пари, присвоени от КТБ

Разследването против Елена Йончева е за пране на пари в изключително огромни размери - средства присвоени от КТБ, и е по сигнал на депутати от ГЕРБ. От гласни доказателства прокуратурата имала съображение да допуска, че Йончева е знаела или предполагала за произхода на средствата, съобщи на конференция представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Фирмата на Йончева " Авторска телевизия " сключила контракт с офшорна компания " Далий трейдинг лимитид " за основаване на трета компания " Офроуд " ООД. Офшорната компания била длъжна да внесе в новосъздадената компания 315 хиляди лева и 250 хиляди евро, от които били трансферирани към половината. Зад тази офшорна компания стоял един от подсъдимите по делото КТБ, което се води сега, изясни Арнаудова. " Офроуд " пък разкрила две сметки в КТБ, а с нейния капитал право да се разпорежда имала единствено Йончева. Тя била сключила и контракта с банката за платежни услуги.

Възможно е да не се стигне до покачване на обвиняване на четирима от депутатите, за които беше поискано снемане на имунитета, в случай че няма обосновано съмнение, че са направили закононарушения, сподели още Румяна Арнаудова. Главният прокурор насочи по-рано през днешния ден искане да бъдат свалени имунитетите на шестима депутати - Елена Йончева, Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов, Георги Михайлов и Борис Кърчев. Действията по следствията против тях предстоят.

За останалите трима депутати, които са от " Воля ", това няма по какъв начин да се случи, тъй като става дума за същото следствие, за което предходната година те са дали единодушие да бъде свален имунитетът им, и по което имат обвинявания. Сега обаче се изисква ново снемане, тъй като става дума за събрани данни за покачване на обвиняване по ново закононарушение. Арнаудова добави, че след снемането на имунитета им предходната година проверяващите са събрали задоволително данни за " незаконен сговор " сред лицата за полза.

По отношение депутата Георги Михайлов от Българска социалистическа партия стана ясно, че като изпълнителен шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести, заведението е натрупало отговорности в размер на 24 млн. лева Според данните той е сключил осем неизгодни контракта за болничното заведение, които били за доставка на лекарства и консумативи. Има данни и за осъществена занемареност.

За депутата от ГЕРБ Борис Кърчев, представителят на основният прокурор изясни, че има данни за незаконна скица, която е довела до ощетяване на фиска. Проверката касае интервала, в който той е бил шеф на компания. Става дума за две данъчни закононарушения по еднотипна скица, посредством потребление на документи с погрешно наличие не са били заплатени данъчни отговорности в изключително огромни размери. При първия случай става дума за към 320 хиляди лева По втория случай сега се вършат проверки от Национална агенция за приходите и се чакат резултатите от тях.

Ако бъде снет имунитетът на депутатите следва откриване на банкова, данъчна и осигурителна загадка и други дейности, с които ще продължат следствията против тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР