Разследването ще кажа причините за инцидента с "Кугъра". По-големият въпрос

...
Разследването ще кажа причините за инцидента с "Кугъра". По-големият въпрос
Коментари Харесай

Бивш военен министър: В МО трябва да разберат, че не може повече да се подценява човешкия ресурс

Разследването ще кажа аргументите за случая с "Кугъра ". По-големият въпрос е, че не стопираме да имаме произшествия с военната авиация. От министерството на защитата би трябвало да схванат, че не може да се подценява човешкия запас. Хората там взимат голословно дребни заплати. Не упражняват задоволително и не се усещат готови. Това е основен въпрос.

Това сподели пред камерите на БТВ Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата. "Ние нямаме национална стратегия за превъоръжаване, какво имат в Румъния, в Хърватия. Тази стратегия би трябвало да има явен 10-годишен проект. Ясно е, че трябват средства, само че се вижда, че излиза по-скъпо, в случай че не се превъоръжим. Това, че сме членки на НАТО облекчава нещата. Просто би трябвало да използваме 2% от Брутният вътрешен продукт. Политиците би трябвало да схванат, че 60% от тези пари би трябвало да отиват за фрагменти и възнаграждение. В армията се получават доста ниски заплати и това демотивира младежите. Другото е, че не може младеж, който е привикнал да работи на смарт телефон и таблет, да седне да работи с техника от 50-те и 60-те години ", катгеоричен беше Шаламанов.

Той разяснява и тематиката за новите изтребители. "Най-добре е да се закупят нови самолети. Личното ми мнение е, че най-добре е да се вземе нов Ф-16, основаване на взаимна ескадрила с страна от НАТО и опция за придобиване на всички натовски технологии - радари, системи за наблюдаване, развиване на зенитните войски. В Словакия ще създадат тъкмо това. Словакия е по-малка страна от България, само че намира средства. Ние започваме за четвърти път тази поръчка. По този метод имитираме, че поемаме по някакъв път на рационализация. Трябва политическо решение на въпроса. Това е решение на премиера и Народното събрание. Ясното политическо решение е, че би трябвало да се обвържем с страна производител на изтребители и да се откажем от остарялото ", приключи някогашният боен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР