Разследването на специализираната прокуратура на хакерската атака срещу информационната система

...
Разследването на специализираната прокуратура на хакерската атака срещу информационната система
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата роди вицове с абсурдните си разкрития за НАП

Разследването на профилираната прокуратура на хакерската офанзива против осведомителната система на Национална агенция за приходите докара до нова порция бомбастични разкрития, които вместо да дадат разумни отговори, съумяха да разсмеят със своята глупост. Оказа се, че обвинените от компанията " Тад Груп "  имали сценарий за дестабилизация на страната, който включвал пръскачките за поливане пред Народното събрание. Това разобличаване безусловно взриви обществените мрежи, които се сплотиха, че в страната има не дестабилизация, а дебилизация на управническо равнище. Разпространиха се и оферти спецпрокуратурата да бъде закрита по горните съображения.

Планът на хакерите бил да обхванат в сървъра, който управлява напоителната система пред Народното събрание, и по този метод да я активират в подобаващ миг.  " Имало е такова предпочитание, вероятно, при прекосяването на коли на президента или посетители на нашия парламент да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори усложнение в напредването. Такава неустойчивост води след себе си и неустойчивост на цялата ни политическа система! ", констатира Евгения Станкова, която е наблюдаващ прокурор по делото за теча на персонални данни от НАП. Проверка на " Свободна Европа " обаче откри, че поливането на двете лехи пред централния вход на Народното събрание става с водоноска. От Столичната община, която дава отговор за градинката зад Народното събрание, обясниха, че няма по какъв начин да са хакнати сървъри на поддръжката, тъй като такива няма.

Комичните разкрития, направени от прокурор Станкова, идват единствено ден след като шефът на компанията за киберсигурност " Тад Груп " Иван Тодоров беше арестуван на летище " София " и му беше повдигнато обвиняване за кибертероризъм. Такова получи и 20-годишният Кристиян Бойков, чиновник в същата компания, а комерсиалният ѝ шеф Георги Янков е упрекнат в подбуждане. Въпреки че прокуратурата в началото разгласи, че мярката за неотклонение на Тодоров ще се преглежда в съда при закрити порти поради " сензитивна информация " по делото, съвещанието беше намерено. 

От думите на прокурор Станкова излиза наяве още, че един от обвинените е изпратил изтеклия масив от НАП на притежателя на проверяващия уебсайт " Биволъ " Асен Йорданов две седмици преди да бъде оповестен в интернет. " Данни за това се съдържат в свидетелските показания ", посочи тя. Освен това имало и " прикрит чат " сред един от обвинените и Йорданов, който се водил през мобилното приложение " Телеграм ". След изявлението на прокурорката обаче притежателят на " Биволъ " разяснява пред " Дневник ", че обмисля да я съди за клюка. " Иван Тодоров въобще не го познавам, " Телеграм " в никакъв случай не съм употребил в живота си. Не познавам никой от " Тад Груп ". Абсолютно в никакъв случай не съм имал никакъв контакт с тях и никакви секрети чатове не сме правили. Не сме получавали две седмици авансово никакви данни от Национална агенция за приходите. Получихме ги, когато ги получиха всички медии ", безапелационен е Асен Йорданов.

Според спецпрокуратурата мотивът на тримата обвиняеми да извършат хакерската офанзива против Национална агенция за приходите и всички останали съпътстващи дейности е да се дестабилизира страната и държавното управление. " От разбора на доказателствата до момента може да бъде изработен изводът, че задачата на цялата тази активност е да бъде основана някаква обществена неустойчивост. От свидетелските показания даже се стига до извода, че това е против настоящата сега политическа система и форма на ръководство ", уточни прокурор Станкова. Тя изясни, че заради тази причина профилираната прокуратура е поела управлението на досъдебното произвеждане, защото касае " активност, ориентирана против популацията ", която цели " да всее една неустойчивост ". " Много хора започнаха да си вадят персонални карти, тормозят се да не им се продадат колите, парцелите. Елементът, че се всява суматоха в безграничен брой жители, е налице ", заключи Станкова. По нейни думи информацията от Национална агенция за приходите е била изпратена и до Би Би Си и Ройтерс, което пък основава опция да се засегне националната сигурност на страната, защото данните са напуснали рамките на страната.

Тя посочи още, че хакерската офанзива е разстроила активността на Национална агенция за приходите, като сега организацията е извънредно затруднена и на процедура не може да действа обикновено. " Всички чиновници в приходната организация са извънредно обезпокоени, тъй като към тях са ориентирани стотици тъжби, поръчки. Всеки се интересува дали неговите данни са били копирани ", сподели Станкова, добавяйки максимум драматизъм в дестабилизираната непоклатимост на политическата система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР