Разследването на смъртта на саудитския журналист Джаал Кашоги трябва да

...
Разследването на смъртта на саудитския журналист Джаал Кашоги трябва да
Коментари Харесай

Могерини: Разследването за Кашоги да не се ръководи от геополитиката

Разследването на гибелта на саудитския публицист Джаал Кашоги би трябвало да се управлява от търсенето на истината, а не от геополитиката.

Това съобщи през днешния ден пред Европарламента в Страсбург висшият представтел на Европейски Съюз зе външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Евродепутатите през днешния ден имаха спор за убийството на Кашоги, осъществено на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Дебатът бе плануван още преди да стане ясно, че журналистът е погубен. Първоначално в формалните документи бе оповестено, че той е отдаден на изгубването на журналиста. Тогава обаче не бе публично открито, че той е погубен.

„ Престъплението против един публицист, без значение къде се намира той по света, е закононарушение против свободата на словото и против обществото, против нашия метод на живот в Европа, против нашите правила и полезности, против всички нас “, посочи Могерини.

Според нея досегашните пояснения, дадени за случилотоъсе от управляващите в Рияд, не дават отговори на доста въпроси. В Европа са очаквали всички данни по случая и вземането на ограничения за изправянето на отговорните пред съда

Няма да чакаме повече изясненост или да пожелаваме такава. Ще действаме взаимно с сътрудниците ни. Реакцията на съдружниците ще бъдат обусловени от идващите стъпки на саудитските органи “, увери Могерини.

Тя напомни, че единствено преди няколко месеца Джамал Кашоги е бил признат в ръководената от нея Европейска работа за външна активност (ЕСВД) в Брюксел. Той взел участие в конференция за Саудитска Арабия и ситуацията в района.

„ Кашоги бе един благонадежден глас в дебата за неговата страна и Близкия изток. В последния отчет, оповестен след неговата гибел, той желае самостоятелна платформа за гласовете от този район “, сподели посланик номер 1 на Европейски Съюз.

Според нея репресиите трансформират страните и обществата в слаби субекти. Става дума освен за свободата на изложение, само че и за толерантност и ценене на разнообразието.

Всички изказали се евродепутати жигосаха управляващите в Саудитска Арабия. Те настояха за строго следствие и в случай че би трябвало строги ограничения против Рияд.

Могерини е удовлетворена, че има страни, които мислят да се откажат от присъединяване в събития, свързани със покупко-продажби, най-вече оръжейни, със Саудитска Арабия.

Стана ясно, че има готови няколко проекторезолюции по отношение на убийството на Джамал Кашоги. Гласуването ще бъде на 25 октомври. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР