Разследването на полета на загиналия край Шабла майор Валентин Терзиев

...
Разследването на полета на загиналия край Шабла майор Валентин Терзиев
Коментари Харесай

Вдовицата на пилота Терзиев задава въпроси - МО отговаря публично

Разследването на полета на починалия край Шабла майор Валентин Терзиев с МиГ-29 се е водило в четири направления. Едната е организация на летателната активност, втората - самият полет, здравното положение на водача и положението на авиационната техника. Това разяснява на конференция на Министерството на защитата, отдадена на случая, полк. Петко Василев, шеф на отдел " Разследване на авиационни катастрофи и произшествия с военни въздухоплавателни средства " в МО.

На брифинга с изключение на министърът Георги Панайотов участваха и началникът на база " Граф Игнатиево ", началникът на Генералния щаб Евтим Евтимов, представители на Военна полиция.

В Министерството на защитата участва и брачната половинка на починалия край Шабла водач Валентин Терзиев - Димитрина Попова. А самата конференция протече под формата на спонтанен разпит, извършен от вдовицата. Министър Георги Панайотов бе безапелационен, че няма да оповестяват имена на въпрос кой е бил ръководителят на полета.

В хода на следствието е правена инспекция на целия път на водача, информация за подготовката му, военни благоприятни условия, само че тези данни не са изнесени в отчета. Цялата информация за учението, полета, следствието и всичко, обвързвано с него, е предадена на прокуратурата. Срок за отминалост за инспекцията на МО няма, само че тя ще бъде осъществена след привършване на следствието от Военна прокуратура. След привършване на дейностите на прокуратурата министърът на защитата ще назначи и инспекция на МО, даде обещание Панайотов.

Освен това Василев уточни, че има три съпътстващи аргументи за случая - погрешно систематизиране на вниманието на водача преди излизането, особености на полета, неправилна преценка на групата за ориентиране поради скоростта. На въпрос на news.bg бе обяснено какво тъкмо значи последната причина за случая.
 Черната кутия на падналия МиГ е разчетена
Черната кутия на падналия МиГ е разчетена

Потвърждават се заключенията, че повода за случая е човешка неточност

След като целта стартира да пада по-бързо, има недостиг от време за насочването с повишение на динамичността на придвижването, както и недостиг от време за излизане от офанзива, разясни специалистът. Василев обаче разясни, че не счита, че нито времето, нито височината са били причина за случая, въпреки всичко полетът е можел да бъде преустановен, в случай че групата за ориентиране осъзнае, че се влиза в обстановка.

Министерството на защитата е завършило всички действия, които по закон би трябвало и може да извърши по отношение на инспекцията на обстоятелства и условия към злополуката с полк. Валентин Терзиев. Последното - е направено със съдействието на съветските експерти, в наличието на български специалисти от МО, като полк. Петко Василев е участвал във всеки един миг в снемането на данните и е началник на правенето на отчета, изясни в детайли към медиите и околните на починалия водач министър Георги Панайотов.

Майор Терзиев почина след сполучливо изпълнена бойна задача, безапелационен бе той, добави, че продължава следствието на прокуратурата.

Още първоначално Димитрина Попова попита какво значи терминът " загуба на пространствена ориентировка " като причина за гибелта.

Петко Василев отговори, че в авиационната логика на психиката е разказано, че загуба на пространствена ориентировка е, когато полетът се прави без образен ориентир отвън кабината, с доста дребни ускорения самолетът може да промени пространственото си състояние, без водачът въобще да се ориентира за това.

" Ние считаме, че до последната секунда водачът не е осъзнавал в каква обстановка се е намирал и по тази причина не е вдигнал самолета. Защото в последния миг стартира изключване на мотори, би трябвало да пусне ръчката, да пусне и да тръгне да рапортува, в случай че осъзнава, че е в спешна обстановка, това потвърждава, че е изгубил пространствена ориентировка, защото от спешна обстановка може да се върне в естествен полет, посочи ръководителят на следствието. Пилотът няма образен ориентир, с който да се ориентира.
 Георги Панайотов: Полетът край Шабла е възобновен до последната секунда
Георги Панайотов: Полетът край Шабла е възобновен до последната секунда

Изтребителят не е свален и не се е взривил

" Имал е зрителна заблуда, че е в водоравен полет " , разясни напълно просто Петко Василев.

Той добави още, че обстановката е прераснала в спешна, откакто стартира завоя надясно със скорост над 970 км в час в спешен режим и водачът до последния миг не е възстановил ориентировка. До момента на поразяване на задачата полетът е бил следен и не е бил изпускан.

Валентин Терзиев се е смятал за квалифициран за извършване на тази задача - и той самият, и ръководителите на полета, безапелационен е Панайотов, а Василев няколко пъти изясни, че един водач има правото да се откаже от осъществяването на задачата.

Стана въпрос и за черната кутия - тя е сега в касата на Петко Василев, проверяващ случая. И министър Панайотов, и той обясниха, че тя е била остарял модел, който можел да бъде разчетен в Русия, данните са били предоставени в табличен тип на база " Граф Игнатиево " и по-късно обяснени до детайлност.

Василев бе безапелационен, че целият полет е записан, няма спиране на записа в нито един миг, възобновен е в " Граф Игнатиево " и може да бъде тестван.

Пред сина си Димитрина Попова изиска от проверяващите органи да отговорят дали са изпълнени всички условия преди полета на мъжа й Валентин Терзиев. Отговорът бе: За да бъде пуснат за тази задача водачът, всичко е изпълнено.
 Загуба на ориентировка от водача - причина за рухването на МиГ-а край Шабла Обновена
Загуба на ориентировка от водача - причина за рухването на МиГ-а край Шабла

До 3-4 седмици следва да бъде снет и записът от така наречен черна кутия

Съпругата Димитрина Попова настояваше да разбере и дали водачът Валентин Терзиев е бил квалифициран за полета и 100% ли е била летателната му подготовка, както и дали и какъв брой пъти е бил обучаван за нощен полет със стреляне по цел.

Стана ясно, че образованието е траяло от 1 януари до 9 юни, в което водачът се е подготвял за задачата, а за стрелбите има спомагателна целенасочена подготовка, която също е премината - към месец.

Припомняме, на 9 юни сутринта беше обявено, че " при осъществяване на подготвителна задача над морската акватория на Република България, състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от , е и е липсващ от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов заяви, че Той беше нараснал посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия черната кутия на самолета беше и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е отчасти развалена от водата и има лентов кабел за замяна, а слагането на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните предложиха

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР