Разследването на Pandora Papers разкри скандалните финансови тайни и машинации

...
Разследването на Pandora Papers разкри скандалните финансови тайни и машинации
Коментари Харесай

Скандалните досиета Пандора: Как се укриват милиони

Разследването на " Pandora Papers " разкри скандалните финансови секрети и измами на политици, милиардери и известни лица, укривали големи суми в данъчни оазиси. Сред тях има и двама българи.

Двама български политици има в описите на " Pandora Papers ", където попадат цели 35 сегашни или някогашни държавни и държавни ръководители от целия свят. Разследващите публицисти са наблюдавали банковите сметки в данъчни оазиси на общо 330 водещи политици и държавни чиновници от над 90 страни.

Но в листата на хората, които солидно укриват налози, попадат още милиардери, спортни звезди и представители на шоу-бизнеса. Всички те употребяват офшорни банкови сметки, с цел да укриват огромни суми и да не ги таксуват с полагащите се налози.

Кои са най-известните имена

Прави усещане, че измежду хората с офшорни сметки са и финансисти с значими позиции: финансовите министри на Пакистан, Бразилия и Нидерландия, някогашни финансови министри на Франция и Малта, в това число и скандално известният някогашен началник на МВФ Доминик Строс-Кан.

Сред най-известните имена, които са попаднали в мрежата на проверяващите публицисти, попадат още тогавашният английски министър председател Тони Блеър (който в точния момент сякаш водеше решителни борби против укриването на данъци) и сегашният министър председател на Чехия Андрей Бабиш, който пък скоро отива на избори. Преди изборите, които завоюва, връзки с офшорни компании е имал и украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът на Кения Ухуру Кениата също на думи се бори против корупцията, само че дружно с майка си е основал фондация в Панама. Сред държавните глави с офшорни сметки се появиха и имената на йорданския крал Абдула Втори и емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. В листата са още принцесата на Мароко Лала Хасна и министър председателят на ОАЕ Мохамед бин Рашид ал-Мактум.

Очевидно е, че става дума все за хора с огромни финансови благоприятни условия. Извън сферата на политиката това към този момент е напълно явно: в досиетата „ Пандора “ попадат имената на 130 милиардери от Турция, Русия, Индия, Съединени американски щати, Мексико, Чехия и още няколко страни.

Близо 12 милиона документа

В Турция офшорни сметки е поддържал да вземем за пример огромният строителен бизнесмен Ерман Илиджак, популяризирал се с един доста оспорван строителен план: президентския замък на Ердоган, в който има цели 1150 стаи. Други известни лица от района са президентът на Черна Гора Мило Джуканович и сръбският министър на финансите Синиша Мали.

Огромно медийно внимание притегля и колумбийската певица Шакира, която също участва в описите на звезди от целия свят, поддържащи сметки в данъчни оазиси.

В настоящето амбициозно журналистическо следствие вземат участие 150 медии от целия свят, измежду които и Дъждовни води. Близо 600 публицисти са обработили информативен масив, съдържащ близо 12 милиона поверителни досиета. Разследването е траяло цели две години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР