Разследването на Белингкат потвърди истинската самоличност на агента, който участва

...
Разследването на Белингкат потвърди истинската самоличност на агента, който участва
Коментари Харесай

“Федотов” е висш офицер на руското военно разузнаване

Разследването на Белингкат удостовери същинската идентичност на сътрудника, който взе участие в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Той може би е забъркан и в отравянето на предприемача Емилиян Гебрев. Зад името Сергей Вячеславович Федотов стои в действителност Денис Вячеславович Сергеев, офицер на ГРУ, приключил Руската военна дипломатическа академия.

Кой е Сергей Федотов?

Денис Сергеев е роден в дребен град в Казахстан, покрай границата с Китай. И Денис, и неговата втора идентичност Сергей Федотов са родени на 17 септември 1973 година

Между 2000 година и 2002 година е учил в елитната Военна дипломатическа академия, по-позната като „ Консерваторията на ГРУ ”. Женен е и има една щерка.

През 2010 година се ражда и втората му идентичност Сергей Вячеславович Федотов. Под това име той получава нов паспорт с номер „ 770001 ”, като под същия номер са издадени и паспортите на други сътрудници на ГРУ и ВИП персони. На Федотов е дадена дата на раждане съвпадаща с тази на действителния човек, само че рожденото му място е преместено от Казахстан в Рязан.

Както при останалите сътрудници на ГРУ и тук като причина за основаване на новия паспорт написа „ несъответствуващ за потребление ” предходен паспорт. Като, както и в другите случаи, подобен просто в никакъв случай не е съществувал.

Освен това на Федотов е даден нов адрес и нов шеф, като на посочения адрес живее нормално семейство със същото име.

Работодателят на новата идентичност не може да бъде открит, защото има 25 компании със същото име.

За интервала 2012 – 2018 Федотов е употребявал два разнообразни паспорта, които са издадени от едно и също бюро и са със същия номер (770001) от партидата на сътрудници под прикритие на ГРУ.

През 2014 година е пътувал до Чехия, Италия и Швейцария. Като в края на януари 2014 година е бил в Прага дружно с Александър Петров ( доктор Александър Мишкин) един от главните обвинени в аферата „ Скрипал ”. Двамата са останали в града осем дни, а на 2 февруари са се върнали в Москва.

Федотов и България

През февруари 2015 година Федотов прави първото си пътешестване до България. На 15 февруари 2015 година отлита от Москва до Белград в прилежаща Сърбия. На идващия ден той пътува до България и остава там до 22 февруари, когато отлита от София за Москва.

Второто му пътешестване, за което по-рано заяви Белингкат, е през април 2015 година Той каца в морския курорт Бургас с пряк полет от Москва на 24 април 2015 година Въпреки, че е купил билет за полет от София за Москва на 30 април 2015 година, той не употребява този билет. Вместо това, вечерта на 28 април в 20:20 ч., той отлита от София за Истанбул.

По-рано същия ден, на 28 април, българският производител и търговец на оръжия Емилиян Гебрев припада по време на вечеря с комерсиалните си сътрудници от Полша в влиятелен ресторант София. Здравето на Гебрев се утежнява бързо и той изпада в кома. Предприето е лекуване против отравяне от неидентифицирано вещество във Военномедицинската болница в София. В продължение на повече от две седмици Гебрев се бори сред живота и гибелта. Синът на Гебрев и търговски шеф на една от неговите индустриални компании също демонстрира признаци на отравяне в дните след личния си колапс, въпреки и с по-леки признаци.

След освобождението му от болничното заведение, отровата към момента не е била разпозната, по тази причина Емилиян Гебрев изисква съдебномедицинска експертиза от две европейски лаборатории, упълномощени от ОЗХО. Едната от тях – основана в Хелзинки – прави обстоен разбор на пробите от урина на господин Гебрев и сина му. Както бе обявено по-рано, този разбор открива следи от органо-фосфатно отравяне, като в проучванията на първия пациент, за който се допуска, че е Гебрев, са открити два разнообразни типа сътрудници. Един от типовете е разпознат от лабораторията като пестицид, до момента в който другият не е разпознат.

В изказване пред пресата от 11 февруари 2019 година, основният прокурор на България удостовери наличието на Федотов в страната по време на отравянето на Гебрев. Той също по този начин удостовери, че българските управляващи са почнали наново следствие за отравянето на Гебрев през 2015 година, което е било затворено през 2016 година, защото не е открит нито един обвинен. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че следствието е обновено, откакто господин Гебрев е изпратил писмо до прокурорите през октомври 2018 година, виждайки в пресата информация за отравянето с Новичок в Обединеното кралство и подозирайки, че той може да е бил обект на сходни условия. Цацаров удостовери също, че българските и английските органи на реда си сътрудничат по случая от октомври 2018 година Цацаров обаче наподобява отхвърля хипотезата, че отравянията в България през 2015 година може да са свързани с отравянето на семейство Скрипал с Новичок, което той обосновава с обстоятелството, че „ химикали в листата на КЗХ (Конвенцията за химическите оръжия) на неразрешените субстанции не са открити в обширните проби “.

Всички консултиращи специалисти, в това число Вил Мирзянов, работил по създаването на Новичок като част от тайната стратегия за химическо оръжие на Съветския Съюз, се съгласяват, че отчетът на хелзинкската лаборатория не може дефинитивно да потвърди или опровергае дали Новичок или сходно вещество е било употребявано при отравянето на Гебрев.

Пробите на Гебрев са разполагаем за наново тестване най-малко до юни 2020 година, оповестяват от лабораторията, и по искане на пациента, може да се извърши самостоятелен разбор.

„ Федотов ” още веднъж се завръща в София с пряк полет от Москва на 23 май 2015 година Той напуща страната на 29 май 2015 година с кола, преминавайки в Сърбия в компанията на двама съветски жители. Според източници в българските правоохранителни органи, един от двамата му спътници е участвал в Лондон по време на отравянето на семейство Скрипал през март 2018 година Федотов излетява от Белград до Москва на идващия ден. Това връщане в България като цяло съответствува с изписването на Гебрев от болничното заведение и последващото му наново влизане с нови признаци на отравяне.

След пътуванията си в България, Федотов прави още едно петдневно пътешестване до Турция през август 2015 година

През 2016 година два пъти пътува до Лондон. Първото му посещаване е в края на март, като той остава в Лондон шест дни до 1 април 2016 година Той се завръща в Лондон за четиридневно посещаване на 14 юли 2016 година Случайно или не, тези две пътувания се случват малко преди и след референдума за Брекзит.

На 5 ноември 2016 година Федотов отлита за Барселона и се завръща назад в Москва от Цюрих шест дни по-късно. Той се завръща в Барселона още един път: на 29 септември 2017 година, два дни преди референдума за самостоятелност в Каталуния. И този път, инцидентно или не, Федотов остава в Испания по време на гласуването на 1 октомври и се връща през Женева в Москва на 9 октомври 2017 година Той се връща в Женева още един път три седмици по-късно, на 30 октомври, след което се връща в Москва на 8 ноември 2017 година

В края на 2017 година Федотов отпътува за Армения. Той остава там сред 23 декември и 2 януари 2018 година Само седмица по-късно той отлита за Цюрих на 10 януари и се връща от Женева на 17 януари 2018 година Това е последното му пътешестване преди визитата в Лондон, когато е и отравянето на Скрипал.

Пътувайки като „ Федотов ”, Денис Сергеев идва в Лондон рано сутринта на 2 март 2018 година, като напуща Москва в 7:00 часа. Другите двама обвинени, Мишкин и Чепига, идват по-късно този следобяд.

Не е ясно каква е ролята на Федотов, в случай че въобще има такава, при подготовката и осъществяването на интервенцията по отравяне. Също по този начин не е открито дали е пътувал до Солсбъри в някой от дните, в които е бил във Англия. Той е резервирал билет за полет от Хийтроу до Москва следобяд на 4 март, денят, в който Сергей и Юлия Скрипал са изпаднали в безсъзнание. Но Федотов в никакъв случай не се качва на този полет. Вместо това, употребявайки превоз, който към момента не е разпознат от Белингкат, той потегля към Рим и се качва на борда в 15:30 часа в същия ден назад за Москва. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР