Разследване, започнато от Световната банка по отношение на аномалии в

...
Разследване, започнато от Световната банка по отношение на аномалии в
Коментари Харесай

Times: Как Световната банка манипулира рейтинг, участието на Георгиева, Ким и Дянков

Разследване, стартирано от Световната банка във връзка с аномалии в данните, употребявани при правенето на нейните отчети Doing Business 2018 и Doing Business 2020, разкри по какъв начин висшият личен състав на заемодателя е манипулирал данните в интерес на Китай и Саудитска Арабия и е намалил класацията на Азербайджан. Констатациите на самостоятелен следовател, оповестени в четвъртък, демонстрираха, че Кристалина Георгиева, тогавашен изпълнителен шеф на основания във Вашингтон многостранен заемодател, която в този момент оглавява Международния валутен фонд (МВФ), упражнила „ непозволен напън “ върху чиновниците, с цел да ускори позицията на Китай в класирането по Doing Business 2018.

Джим Йонг Ким, тогавашен президент на Световната банка, също взе участие в схемата, откриха проверяващите. Етичната група на Световната банка в края на август ангажира адвокатска адвокатска фирма WilmerHale да организира следствие за хипотетична операция на главните данни, употребявани за правенето на двата противоречиви отчета. Това накара банката да приключи отчета, който класира 190 стопански системи въз основа на изискванията за водене на бизнес в тях по параметри като закони за вложения, права на благосъстоятелност, търговски разпореждания, наличност и достъп до заеми. Доклад от 16 страници на външния следовател, забелязан от PREMIUM TIMES, посочи въздействието на Китай и Саудитска Арабия в Световната банка и решението на госпожа Георгиева и това на Джим Йонг Ким, тогавашен ръководител на Световната банка, като съществена причина за безпокойствие. „ През месеца, предшестващ публикуването на отчета, обсегът от висшите китайски чиновници до водачите на Банката се ускори поради класирането на страната в Doing Business. Например президентът Ким разиска отчета и представянето на Китай с върховен чиновник на китайското държавно управление на 12 септември; тогавашният изпълнителен шеф („ ED “) за Китай се срещна с членовете на Регионалното бюро на Източна Азия и Тихия океан („ EAP “) на Банката на 14 септември, с цел да ги осведоми, че в случай че класирането на Китай се усъвършенства, „ всички “ ще бъдат облекчени ” (и той насочи персонално молба в тази връзка до президента Ким насаме) “, се споделя в документа.

„... на 14 октомври същият представител на китайското държавно управление вечеря с основния изпълнителен шеф Георгиева, по време на която той акцентира ролята на основния изпълнителен шеф Георгиева като „ виновното лице “ в Банката, с цел да „ подсигурява “, че промените в Китай са приети в отчета.

Междувременно шефът на МВФ съобщи в четвъртък, че не е склонен с резултата от следствието, като добави, че е уведомила изпълнителния съвет на своята организация. „ Не съм съгласна всъщност с констатациите и тълкуванията на Разследването на нередностите в данните, защото то се отнася до моята роля в отчета на Световната банка за бизнес за 2018 година Вече имах първичен брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос.

“Уилмър Хейл означи „ пряк и косвен напън “ от висши чиновници в офиса на г -н Ким да манипулират процедурата на отчета, с цел да засилят рейтинга на Китай в класацията, като съобщи, че това е допустимо да се случи по заповед на Ким. В отчета на следователя се споделя, че Георгиева и Симеон Дянков, върховен чиновник в банката, са оказали напън върху чиновниците да „ създадат съответни промени в китайските данни “ и са засилили класирането му в миг, когато Световната банка търси поддръжката на Китай за доста нарастване на капитала.

Позицията на Китай в класацията „ Doing Business 2018 “, оповестена през октомври 2017 година, се изкачи със седем места до 78 -о място след измененията в процедурата за данни.

Също по този начин следствието на адвокатската адвокатска фирма откри, че подобрението на Саудитска Арабия в Доклада за правене на бизнес за 2020 година е проведено с присъединяване на личния състав на Световната банка.

Отделът „ Правене на бизнес “ през 2019 година изготви план на своя лист с най -добрите реформатори за „ Правене на бизнес 2020 “, като Йордания излезе отпред, а Саудитска е на второ място. Дянков, един от създателите на отчета Doing Business, насочи екипа на Doing Business да търси метод за смяна на данните по метод, по който Йордания отпадна от първата позиция в листата.

Дянков сподели, че отчетът ще загуби доверие, в случай че Йордания, която по това време се сблъскваше с стопански и обществен напън, остане преди всичко. Той изпрати личен състав в Йордания, с цел да откри дали данните, които квалифицират Йордания за основната позиция, са правилни, удостоверяват, че са същински и законни. По-късно Дянков търси метод да показа Саудитска Арабия пред Йордания.

„ В изявлението си г -н Дянков съобщи, че тласъкът за смяната в данните на Саудитска Арабия идва от двама чиновници в кабинета на вицепрезидента на Северна Африка, един от които преди този момент е бил шеф на кабинета на президента Ким и е взел участие в измененията в данните на Китай през Doing Business 2018 “, се споделя още в документа.

„ На 30 септември екипът на Doing Business промени данните на Саудитска Арабия в опит да увеличи класирането на страната пред Йордания. “

Дянков е разпоредил на екипа на Doing Business през август 2019 година да изследва данните на Азербайджан заради опасенията, че азербайджанското държавно управление е повлияло погрешно на участниците в частния бранш, които са дали данните на екипа. Проверката на екипа на Doing Business откри, че данните на Азербайджан са точни. Въпреки това промените в страната бяха „ замразени “ или не са били регистрирани в окончателната версия на „ Правене на бизнес 2020 “ по заповед на Дянков. Промените намалили резултата на Азербайджан с съвсем две точки, което извади страната от листата на най -добрите реформатори. „ В допълнение към измененията, направени в три азербайджански точки за данни, господин Дянков също разпореди смяна в методологията в последния миг, наблягайки индикатора за отбрана на малцинствените вложители („ PMI “), което в допълнение поврежда резултата на Азербайджан, както и резултатите на доста други страни.”

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР