Разследване за Цветан Василев, озаглавено „Сред най-търсените от Интерпол: Българският

...
Разследване за Цветан Василев, озаглавено „Сред най-търсените от Интерпол: Българският
Коментари Харесай

Разследване за „българския Бърни Мадоф“ Цветан Василев е публикувано в над 1000 англоезични сайта

Разследване за Цветан Василев, озаглавено „Сред най-търсените от Интерпол: Българският Бърни Мадоф пробва да си купи свободата“ е оповестено в над 1000 англоезични уеб страницата, сочи търсене на заглавието в Google.
 clipboard01
Материалът е препечатван главно в Съединени американски щати. Публикуван е от местни новинарски организации в щати от всички краища на страната, както и от портали за икономическа информация и тематични уеб сайтове в разнородни други сфери.

Разследването, публикувано от North American Precis Syndicate, наблюдава пътя на Василев от 1995 година до ден сегашен, когато банкерът дезертьор провежда лобистка акция в своя отбрана посредством иск по закона „Магнитски“.

Статията дава опция на необятната американска аудитория да се запознае с проблема на шефа на банкрутиралата КТБ преди администрацията на президента Доналд Тръмп да реши дали да отхвърли желае.

Текстът на следствието:

Сред най-търсените от Интерпол: Българският Бърни Мадоф пробва да си купи свободата


„ Схемата на Цветан Василев беше толкоз елементарна, колкото и дръзка: купува си банка и в течение на няколко години систематично източва активите й посредством комплицирана и непрозрачна мрежа от кухи сдружения в частен бизнес, който той управлява.

Историята за възхода и падението на Василев стартира през 1995 година, когато е назначен за началник на покупко-продажби с задгранична валута и ликвидност в Централна кооперативна банка; позиция, която заема до пролетта на 2000 година По време на мандата си в банката Василев основава частна финансова компания „Фина С“ АД и последователно трансферира към 30 лоялни и персонално подбрани подчинени от банката към Фина С. След като екипът е към този момент на мястото си, Василев прави своя ход.

През май 2000 година Василев подава оставка от Централна кооперативна банка и скоро по-късно придобива Корпоративна комерсиална банка АД, която по това време има единствено 5.5 млн. $ активи. След като покупката е приключена, Василев е назначен за изпълнителен шеф в Управителния съвет и по-късно за Председател на Надзорния съвет на банката.

Като ръководител на Управителния съвет и на Надзорния съвет, Василев освен диктува всяка договорка в банката, само че и ги утвърждава. Същевременно с поемането на банката Василев и неговите съдружници структурират сенчеста мрежа от локални и офшорни компании, които в последна сметка са употребявани за прекачване на активите на банката в мрежа от законни компании, благосъстоятелност извънредно на Василев. Вече учредени, кухите компании на Василев получават извънреден достъп до Банката и всичките й капиталови действия.

Чрез този мръсен съюз, Василев стартира систематично да източва активите на банката посредством мрежата от кухи сдружения и непосредствено да ги трансферира в новите си бизнеси. Ползвайки заемите посредством кухите компании, Василев финансира персоналните си бизнес предприятия, свободен от бдителния взор на регулаторите. В продължение на години Василев употребява Банката, с цел да поддържа персоналния си бизнес и все по-луксозния си метод на живот.

В допълнение към финансирането на персоналния си бизнес, Василев източва милиони долари непосредствено в джобовете си, които стават все по-подплатени, под формата на заемни съглашения сред Банката и другите кухи сдружения, които са под негов надзор. Схемата е сполучлива частично заради съучастието на личния състав на Василев и на няколко чиновници на „КПМГ България“ ООД, които оказват помощ да се изготвят документите по този начин, че активността на Банката да се окаже над рестриктивните мерки.

Но, сходно на случая с Бърни Мадоф, защото схемата на Василев става все по-голяма, става все по-трудно да се обхване и в последна сметка притегля вниманието на регулаторите. Скандалът за Корпоративна комерсиална банка АД избухна през юни 2014 година В рамките на една седмица повече от 20% от депозитите бяха изтеглени от клиенти на Банката, а на 20 юни същата година Българската национална банка сложи Корпоративна комерсиална банка АД под специфичен контрол. За Василев играта беше почнала.

За разлика от същинския Бърни Мадоф, който се е предал, Василев побягна; на първо време в Австрия и по-късно в Сърбия, където той остава, освободен от екстрадиция от българските управляващи. Когато мъглата се разсея, Василев и неговите съобвиняеми бяха упрекнати в заграбване на 2,56 милиарда лв., което е равно на 1,51 милиарда щатски $. Освен това Василев и трима някогашни чиновници на Банката бяха упрекнати, че са откраднали 207 милиона лв. в брой, което е равностойността на 126,6 милиона щатски $. Но вредите не свършват до там: брачната половинка на Василев Антоанета Василева също беше упрекната след дръзкото закупуване на дворцов парцел на 20 км от Женевското езеро. Дори и дъщерята на Василев Радосвета беше въвлечена в абсурда, публично упрекната в пране на пари през юни. И тримата членове на фамилията са търсени от интернационалната полицейска организация INTERPOL.

От самоналоженото си заточение в Белград господин Василев в този момент има намерение да се завърне под формата на интернационална акция, която да убеди американските законодатели да задействат Глобалния Закон Магнитски против основния прокурор на България и самите длъжностни лица, които разкриха измамата на Василев. Използвайки това, което е останало от намаляващото му снаряжение, Василев нае лобист, основан във Вашингтон и Бил Ричардсън, някогашният губернатор на Ню Мексико, който е прочут с това, че заплати много пари, с цел да защищити жена от разкриването на аферата им, до момента в който е бил в кабинета. Като се има поради неоспоримите обстоятелства за неговия случай, комбиниран с отхвърли си да се пази в България, Василев е изправен пред невъзможната задача да убеди Конгреса на Съединени американски щати да се обърне против българската и интернационалната правосъдна система, посредством които той е упрекнат. Междувременно опозореният някогашен губернатор на Ню Мексико и другите лобисти на Василев наподобява на драго сърце ще вземат всички пари, които могат да получат от падналата империя на Василев “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР