Разследване за шпионажЗаплашват го от 5 до 15 г. затворСпециализираният

...
Разследване за шпионажЗаплашват го от 5 до 15 г. затворСпециализираният
Коментари Харесай

Спецсъдът решава за ареста на генерала от резерва

Разследване за шпионаж
Заплашват го от 5 до 15 година затвор

Специализираният углавен съд ще взема решение през днешния ден или най-късно на следващия ден дали да остави за непрекъснато в ареста бригадния военачалник от запаса Валентин Цанков. В момента той е зад решетките за 72 часа, откакто в сряда спецпрокуратурата му повдигна обвиняване за шпионаж в интерес на Русия.

Както писа “Труд”, сътрудници на ДАНС следили някогашния боен от 2016 година и събрали задоволително доказателства, че предава информация на посланик на служба консултант в съветското посолство в София. Ген. Цанков е измамен под отговорност по член 105, ал.1 от Наказателния кодекс. Текстът планува от 5 до 15 години затвор за всеки, който се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да и служи като разузнавач.

Цанков се пенсионирал през 2013 година, когато е бил консултант на военния министър Ангел Найденов от кабинета “Орешарски”. Според следствието на ДАНС от 2016 година той държал връзка с съветския консултант от политическата секция на посолството. През 2019 година Цанков, който през 1983 година е бил ученик на Военно-дипломатическата академия на руското Главно разследващо ръководство (ГРУ) влиза в инициативния комитет на Май Манолова за кмет на София. Манолова също е приключила Висшата школа при Централния комитет на Всесъюзния ленински комсомол в Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР