Разследване на Васил Иванов показа как партия Възраждане харчи партийната

...
Разследване на Васил Иванов показа как партия Възраждане харчи партийната
Коментари Харесай

Нови разкрития за председателя на „Възраждане”

Разследване на Васил Иванов сподели по какъв начин партия „ Възраждане ” харчи партийната си дотация от 1,6 милиона лв., макар че главното й предизборно заричане беше, че ще се откаже от нея. Лидерът на партията Костадин Костадинов се оправда, че бил заставен да я вземе, тъй като законът го задължавал. Разследването на обаче откри, че това не е по този начин.

Обещанието, че ще се откажат от партийна дотация, Костадинов популяризира необятно през цялата акция. Така партия „ Възраждане ” получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през 2017 г. А с това и право на партийна дотация от 1,6 милиона лв. за 4-годишния мандат. Няколко дни по-късно ръководителят на „ Възраждане ” Костадин Костадинов заяви, че партията му няма да се откаже от тази дотация заради юридически аргументи - законът не му разрешавал да се откаже. И пред екипа ни Костадин Костадинов изясни, че документално е запитал Сметната палата и Министерството на финансите и от там с писмо му дали отговор, че няма право да се откаже от партийната дотация. Костадинов говореше пред медиите за това получено писмо, само че в никакъв случай не го сподели. Затова по закона за достъп до социална информация екипът на NOVA се снабди с писмото на Костадинов, адресирано по едно и също време до Сметната палата и Министерството на финансите, както и с техните писмени отговори.

„ Уважаеми господин длъжностен министър, уважаеми господин ръководител, закономерен ли би бил възможен формален отвод от политическа партия „ Възраждане “ да получи дотацията и такава изобщо да не бъде превеждана на партията? Ако това е допустимо, каква е процедурата, която да бъде следвана за горното деяние, с оглед то да бъде годно изразено и да породи мечтаните от нас последствия? ”.

А ето и отговора от Министерството на финансите:

„ Уважаеми господин Костадинов, поради изразената в писмото позиция, политическа партия „ Възраждане “ по своя преценка може да не упражни предоставеното й със Закона за политическите партии субективно право посредством един от следните разновидности:

А/ Да не подава заявление до Министерството на финансите за приемане на дотация. В случай, че в Министерството на финансите не бъдат показани избраните документи от политическа партия „ Възраждане ”, Министерството на финансите няма да може да разпредели и да преведе държавна дотация по сметката на тази партия.

Б/ Да подаде експлицитен отвод от приемане на полагащата й се държавна дотация. Изявление за отвод от дотация може да направи само лицето, което съставлява политическата партия, в резултат на което полагащата се дотация ще остане като спестовност в държавния бюджет.

Ясно и тъкмо. Партия „ Възраждане “ на Костадин Костадинов може да се откаже от дотацията. В това писмо той получава и точни пояснения, по какъв начин да го направи, в случай че желае. Вместо да последва тези рекомендации, с цел да се откаже от дотацията, както е заречен на своите гласоподаватели, персонално Костадин Костадинов подписва и подава в Министерството на финансите следното заявление.

„ Заявление от политическа партия „ Възраждане “, посредством Костадин Тодоров Костадинов – ръководител и представляващ. Политическа партия „ Възраждане “ с актуалното публично декларира желанието си да получава държавна дотация, която следва да бъде превеждана по приложената банкова сметка ”.

Веднага откакто обществено изясни, че по юридически аргументи не може да се откаже от дотацията, Костадин Костадинов, отново през медиите, заявява, че ще подари цялата дотация за благотворителни цели. Проверихме дали го е направил посредством докладите, които по закон е задължен да показа пред Сметната палата. За три години, към днешна дата, партията му е получила 1 милион лв. от страната. И от тях е направила дарения за 250 000 – т.е. една четвърт. В сметката на партията са останали 60 000. Което значи, че 700 000 лв. са изхарчени от управлението за друго.

След изборите се случи още нещо. От панелния си апартамент в работническия жилищен комплекс „ Кайсиева градина ”, водачът на партията Костадин Костадинов се реалокира в къща, която купува за 200 000 лв.. Намира се покрай брега и с превъзходна гледка. А пред нея към този момент паркира кола за 40 000 лв., която си е купил от магазина.

„ Имах 15 000 лв. спестени, изтеглих още 199 000 и си купих къщата ”, съобщи Костадинов. И продължи да упорства, че не е могъл да се откаже от партийната дотация.

Ден след лъчение на първата част от следствието, Сметната палата популяризира своя позиция, с която реагира остро на думите на Костадин Костадинов, изречени пред екипа ни. За това, че юристите на Сметната палата му били споделили, че няма право да се откаже от дотацията .

„ Твърдението на господин Костадин Костадинов, че адвокати от Сметната палата са му споделили, че е задължен да получи полагащата му се държавна дотация за Политическа партия „ Възраждане “ не дава отговор на истината. Той в никакъв случай не се е срещал с адвокати на Сметната палата и те в никакъв случай не са изразявали такова мнение. Това, което той твърди е погрешно ”, съобщи Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата.

Ден след излъчването на първата част от следствието, от съпартиец на Костадинов получихме още забавна информация. Месец преди водачът на „ Възраждане ” да се снабди с къща, жена му Велина е закупила апартамент за 100 000 във варненския квартал „ Младост ”. Тъй като по партидата на жилището в Имотния указател липсва регистриране на ипотека или залог, това значи, че апартаментът е закупен с подготвени пари – кеш. А брачната половинка на Костадинов получава чисто месечно заплащане от едвам 700 лв., като организатор на музея във Варна.

След лъчение следствието предходната неделя, Костадин Костадинов направи послание, в което съобщи, че екипът ни манипулира и в никакъв случай не е обещавал да се откаже от партийната дотация, а през цялото време заречен, че откакто я получи, ще я подари. Макар в архивните записи от преди изборите да чухме друго - по какъв начин ще се откажат от дотацията и няма да я вземат. Това се удостоверява даже от изпратеното от Костадинов писмо до Сметната палата и Министерство на финансите, в което написа, че се отхвърля от дотацията и пита дали има законова опция тя въобще да не бъде превеждана на партията му.

Костадин Костадинов упрекна екипа на малкия екран в операция и съзря в него поръчка. Поръчка от властта и партиите на статуквото, което включвало всички парламентарни партии. И в този момент това незаконно статукво се страхувало от него – новото лице и морал в политиката.

Екипът обаче се зарови в предишното на Костадинов и ето какво откри за него и партиите от статуквото.

През 2005 година Стефан Софиянски е лидер на листа, а втори в нея е Костадин Костадинов. След това Костадинов 3 години е заместител ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, пръв заместител на настоящия боен министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. И още Костадинов е претендент за кмет на Варна в десния политическия план „ Варна на следващия ден ” на Красен Кралев, който сега е министър на младежта и спорта. После е лидер на листата на НФСБ. Следва - претендент на „ Атака ” за кмет на Варна. На последните избори – още веднъж претендент за кмет на Варна, подсилен от БСП-Варна, чиито водач е Борислав Гуцанов. Преди година и половина пък взаимно с Българска социалистическа партия провежда митинг в центъра на София. Рамо до рамо с Корнелия Нинова, която, по личните му думи, също е част от статуквото.

Най-дълго Костадин Костадинов се задържа във Вътрешна македонска революционна организация. От 2006 до 2012 година Води се на щат във Фондация „ Вътрешна македонска революционна организация ”. Най-напред там 3 години се е водил на служба „ Организатор ”, а по-късно 2 години на служба „ Експерт стопанска активност ”. Водили са го на тези длъжности, с цел да получава заплата като партиен деятел, какъвто в действителност е от самото начало, включително - 3 години заместник-председател на партията.

„ Явно подобен е бил свободния щат тогава, с цел да бъде назначен. Но той се занимаваше с партийна активност, той си беше партиен функционер, щатен, заплатен партиен функционер ”, изясни Красимир Каракачанов.

След като през 2012 година се кандидатира за ръководител на Вътрешна македонска революционна организация и не го избират, Костадинов напуща и взема решение се кандидатира на друга управителна служба – шеф на музея в Добрич. За тази служба обаче се изисква да има 5 години трудов стаж в региона на културата. А това за Костадинов е проблем, тъй като целият му формален трудов стаж до тогава е бил във Вътрешна македонска революционна организация. И по този начин той подава документи, а измежду тях би трябвало да са и такива, удостоверяващи, че има 5 години стаж в региона на културата. И необичайно - комисията го избира за шеф. Това провокира подозренията ни и по Закона за достъп до публичната информация поискахме от община Добрич копия от документите, които Костадинов е показал пред комисията. И какво се оказа. В заявката си той е показал като една обща двете длъжности, на които се е водил във Вътрешна македонска революционна организация. Длъжностите „ Организатор ” и „ Експерт стопанска активност ”. Защо? Защото в длъжностната му характерност, която той ни сподели за длъжността „ Организатор ”, каквото е работил първите 3 години, е записано, че активността му на тази позиция включва културна активност. А точно продуциране на книги, филми и научни експедиции. А в другата му длъжностна характерност за длъжността „ Експерт стопанска активност ”, на която работи през идващите две години не е записана активност в региона на културата. Тоест с двете длъжности, на които е работил една след друга, събира общо 5 години стаж, само че единствено за първата – „ Организатор “ има стаж в региона на културата и той е 3 години. Другите 2 като „ Експерт стопанска активност “ не му правят работа. Може би поради това Костадин Костадинов собственоръчно ги записва като една обща служба, на която е работил 5 години. В подаденото от него заявление за интервала 2006-2012 в графата „ название на заеманите длъжности “ е написал „ Експерт стопанска активност, уредник ” и против това е изредил функционалностите и на двете длъжности. А точно стопанска активност – действие и надзор, продуциране на книги, филми и научни експедиции. Не е записал двете длъжности в обособени интервали, както би трябвало да бъде и те са в един абзац. Така комисията е заблудена, че Костадинов има нужния за поста шеф петгодишен стаж в региона на културата, а освен 3, както е в действителност.  Костадинов опита да заблуди, че тези две длъжности са едно и също.

„ Издадохме длъжностна характерности на Костадин Костадинов на 9 ноември 2012 година. Тогава щеше да кандидатства за шеф на музей и с цел да взе участие в състезанието, се изискват такива длъжностна характерност ”, изясни Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР