Разследване на Валя Ахчиева, публикувано в Юроактив разкрива схема за

...
Разследване на Валя Ахчиева, публикувано в Юроактив разкрива схема за
Коментари Харесай

Стотици хиляди евро източени от Фонда за лечение на деца

Разследване на Валя Ахчиева, оповестено в Юроактив разкрива скица за източване на стотици хиляди евро от Фонда за лекуване на деца.
Фондът превеждал на фиктивен институт, управителен от умрял дерматолог по 40 000 евро за всяко дете с автоимунно заболяване на очите! В схемата се вижда отчетливо името на лекарка с български генезис, както и на ръководителя на пациентска организация Българска асоциация за протекция на пациентите - юрист Пламен Таушанов. Пациентската организация е записана, като национално представителна. Като Председател на Национално представителна пациентска организация, юрист Таушанов взе участие персонално в Надзорния съвет на НЗОК, а посредством собствен заместител, също юрист и в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца. Разследването на Валя Ахчиева разкрива, че юрист Таушанов е бил юрист на всички деца, които са получили отвод за въпросното лекуване. Ето и целия материал на Валя Ахчиева, както е оповестен в Юроактив под заглавие „ Вампири без граници, част III: Бездействието на властите”:

Дълго време Фондът за лекуване на деца в чужбина е отпускал по 40 000 евро годишно за лекуване на деца с имунологични болести с последици в зрението в частния кабинет на лекар-дерматолог в Мюнхен. Този доктор употребява негов си способ, който не е приет в Германия за теоретичен. Според нормативната база в Германия, лекуването на германци при него не се заплаща с обществени пари от немските здравни каси и не предстои на медицински надзор. Сега в България има напън здравната каса да продължи да заплаща.
В предходните две елементи на нашето следствие „ Вампири без граници” ви представихме историята на доктор Клер, който е оспорван в Германия поради съмнителна терапия на пациенти с онкологични болести.
Според „ метода на Клер “ кръвта на пациента се обработва по специфичен метод, с цел да бъде провокирана защитна реакция в тялото и това да докара до отчасти или изцяло заличаване на израстък. Болните инжектират личната си кръв, откакто тя е „ тренирана” по метода на доктор Клер. За това болните заплащат със лични средства – сред 13 000 и 35 000 евро. А децата от България… пият личната си кръв! Тази кръв в ампули пренасяли родителите в чанта, в личния си автомобил през границите на цяла Европа.
Защо е допустимо в България да се случва това, което в Германия е неразрешено? Защото в България очевидно има стройна скица с участници, чиято задача е истината да не влезе сред кориците на нито едно дело в съда. И по този начин решението на съда да обслужи схемата.
В Германия всеки пациент е свободен да се лекува при който си желае. Може да отиде и при самозванец, само че тогава пациентът заплаща от личния си джоб. Германските здравни каси заплащат лекуването единствено за приети научни способи. В България благодарение на съда, един незачитан теоретичен способ в Германия, става… теоретичен способ, И по тази причина трябвало да се заплати с парите на данъкоплатците.
Немският кожен лекар и различен доктор доктор Николаус Клер и неговият „ Институт по имунология и клетъчна биология” в Мюнхен и Залцбург са в центъра на абсурда в Германия съвсем 20 години. Той има пациенти от Германия, Австрия и Словения, а след 2010-та година и от България.
Медиите в Германия проверяват, публичните малките екрани демонстрират репортажи с близки на умряли пациенти, авторитетни откриватели са безапелационни, че методът не е научно потвърден и има нулев лечебен резултат. Пациенти се оплакват, а по случая с доктор Клер има десетки, десетки правосъдни каузи.
В интервала 2010-2014 година Фондът за лекуване на деца е отпускал пари за лекуването на деца с имунологични болести и увреждане на очите. Става дума за пари от държавния бюджет. Кой в България е насочвал обезверени родители на деца с автоимунни болести към доктор Клер в Мюнхен и неговия способ на лекуване?
За едно такова дете с диагноза „ увеит на очите”, доктор Галина Филева – офталмолог в очна Клиника „ Света Петка” във Варна, твърди, че тя е изпратила своя дребен пациент за лекуване в Мюнхен, в авторитетната Клиника по имунология на Медицинския университет. Вместо там, родителите завели детето на различен адрес в Мюнхен – на ул. „ Оберангер” 30, при доктор Клер. Родителите не са съобщили за това на лекуващия си доктор. И до през днешния ден доктор Филева не знае с какво са лекували детето там, тъй като не й посочили никакви документи. От нея се желало единствено да следи очното положение на детето. Явно доста бързо се е разпространявала в България мълвата за доктор Клер.
На 20 май 2014 година Общественият съвет към Фонда за лекуване на деца е взел решение да се приключи насочването на деца за лекуване в Института на доктор Клер в Мюнхен. Това се случва след отчет до министъра на опазването на здравето, който стигна до извода, че въпросното лекуване е с пробен темперамент. Фондът за лекуване на деца стопира финансирането.
За страдание, през днешния ден няма отговор на въпросите какъв брой българчета са лекувани при доктор Клер и какъв брой пари е плащала страната за това. Архивът на Фонда го няма. Няма ги фактурите за изхарчените пари за лекуване и за разнообразни операции. Няма и доклади.
Бившият член на Обществения съвет като представител на Българска национална телевизия – журналистът Мария Чернева – си спомня, че те неведнъж са претендирали информация от администрацията на Фонда за това, какъв брой деца са били пращани за лекуване при доктор Клер и от кой момент? „ Но в нарушаване на правилника, такива информации не ни бяха предоставени нито един път “, твърди Чернева.
„ Дори когато бяхме притиснати да гласуваме кардинален отвод от това лекуване, още веднъж не бяхме осведомени, какъв брой деца са в деен развой на лекуване при Клер в оня миг. Бройката установихме доста по-късно. Въпреки многократната промяна на администрацията и на шефа на Фонда за лекуване на деца, никой от тях не направи информация от по кое време са лекувани деца там? От другите мнения на специалистите, които сме желали през годините с цел да си изясним до дъно проблема, попаднах на писмото на акад. Богдан Петрунов за дете с инфектиране на очите, което съгласно описаната за него история е изпратено от център „ Фонд за лекуване на деца” при доктор Клер през 2010 година. Това е най-ранната дата, която съм засичала”, споделя Чернева.
Съдебните каузи дават някакъв отговор. От едно от решенията на съда излиза наяве, че най-малко 13 деца са лекувани при доктор Клер. Родители настояват, че децата лекувани по способ на доктор Клер са 18.
През годините отводите на Обществения съвет за лекуване при доктор Клер да финансира лекуването при този доктор са се превръщали в правосъдни каузи, които завеждали родителите на децата. Върховният административен съд има 7 влезнали в действие решения, свързани с лекуването по метода на доктор Клер. Съдът постановява, че отводите на Фонда за лекуване на деца са голословни и се анулират. И следва да се платят по 40 000 евро на дете, на година, за лекуване в Института на доктор Клер в Мюнхен.
Тези пари ще ги заплати НЗОК, зашото Фондът за лекуване на деца мина тази година към Здравната каса. Касата би трябвало да стисне зъби и да заплати, тъй като е длъжна да извърши шест от постановените седем решения на Върховен административен съд.
Нищо, че в следствието си ние разкрихме, по какъв начин пред съда са представяни манипулирани и непълни обстоятелства, които изкривяват истината. Такъв е законът. Ако е предходна повече от една година след влязлото в действие решение, няма по какъв начин да се употребява законовата опция и да се изиска анулация на влезнало в действие решение. Законът разрешава това, единствено в случай че са станали известни нови условия, нови доказателства по делото.
Последното седмо решение на Върховен административен съд от месец май 2019-та година, може да се възобнови заради настъпилите нови условия. В случая има такива след нашето следствие. Аз предоставих на ръководителя на Върховен административен съд немските нормативни документи по случая. Германската обща инструкция при здравно обслужване със подписан контракт със здравната каса дава еднопосочен отговор на въпроса кой би трябвало да заплаща за доктор Клер.
Според това наложително напътствие разноските за лекуването на доктор Клер не се поемат освен от работещи в обществения бранш, само че и за което и да е застраховано лице, тъй като лечението на Клер не се прави оценка като „ научно-общоприет метод”.
В българската правосъдна зала обаче се приказват и пишат неща, които са надалеч от истината. И консултантите, и движимостите лица, и двете страни по делото – Фондът за лекуване на деца и родителите на децата, които аплайват за финансиране при доктор Клер,чрез своите юристи, приказват за „ Института по имунология и клетъчна биология на доктор Клер.” Някъде в решенията на съда написа и за „ Клиниката на доктор Клер”. Няма подобен институт. Няма такава клиника, съгласно смисъла, който влагаме в тези думи. Никой от изброените участници в правосъдните каузи не се е качил на самолета и не е отишъл в Мюнхен с цел да види това, което видях аз.
На ул. „ Оберангер”30 има жилищна постройка и на първия етаж е частната процедура на лекарката Любов Хаджиева-Бауер. Никъде не написа Институт на доктор Клер.
Така стигаме до различен абсурд.
В нито едно от съвещанията на съда, нито една от страните не е показала, че доктор Николаус Клер е умрял на 04.05.2016 година. И след неговата гибел „ Институтът” е закрит. А в действителност, този „ Институт по имунология е клетъчна биология” е бил единствено една частна процедура. И думата „ Институт” е заглавието на тази процедура. Нищо повече. А след гибелта на Клер, тази лекарска процедура към този момент не съществува. И договорите със чиновниците в нея са били прекъснати. Няма и доказателства, че след закриване на частната процедура има правоприемство във връзка с метода на лекуване, прилаган от доктор Клер. От един контракт за покупко-продажба от 06.10.2016 година, сред Райнхард Мелц, хазяин и Любов Хаджиева- Бауер, излиза наяве, че пространствата, употребени от частната процедура на доктор Клер в Мюнхен на ул. „ Оберангер” 30 са отдадени чартърен към този момент на госпожа Любов Хаджиева-Бауер.
Тя е родена българка и е някогашен чиновник на доктор Клер. И в контракта за покупко-продажба написа, че „ Купувачът не е в каквато и да е договореност за лекуване с пациентите на практиката на доктор Клер. Когато тя би трябвало да се погрижи да лекува предходен пациент на тази процедура, ще се подписа нов предстоящ контракт за лекуване “.
Купувачът обаче е подготвен да се занимава отсега нататък за една пациентска група, състояща се от български деца, за които е платил авансово един фонд.
Парадоксалното е това, че след гибелта на доктор Клер, когато неговият „ Институт” е закрит, родителите на деца не престават да аплайват за финансиране за лекуване в него, а Фондът за лекуване на деца издава отводи. И стартират правосъдни каузи да се провиснал обществени пари за нещо, което не съществува. И влизат в действие правосъдни решения да се платят пари на данъкоплатците за лекуване при някой, който е умрял и неговият кабинет е закрит.
Сега на същия адрес в Мюнхен, в същите пространства на ул. „ Оберангер” 30 се намира частната процедура на госпожа Любов Хаджиева-Бауер.
В писмо до шефа на НЗОК от месец май, т.г., госпожа Бауер отхвърля да отговори на въпроси, свързани с лечението, която ползва на дребните български пациенти там. И насочва офертата си към НЗОК – по 40 000 евро, на дете, на година. И се подписва под това писмо като „ Д-р Бауер”.
И защото аз видях с очите си нейната табела в Мюнхен, където тя не е изписана като „ Д-р Бауер”, а в документите по някои от делата в съда се е изписала като „ Д-р”, аз насочих питане до държавното управление на Горна Бавария.
Каква здравна специализация има госпожа Бауер, и какво написа в регистрите за нея? Има ли регистрирани дневни кревати на този адрес, откакто родители на българските деца настояват, че децата лежали там за процедури? Получих отговор от Говорителя на Правителството на Горна Бавария – Верена Грос.
Съобщават ми, че Любов Хаджиева-Бауер е записана в Баварската лекарска камара като „ общопрактикуващ лекар” и има позволение за работа.
Този отговор потвърждава, че госпожа Бауер няма здравна компетентност „ имунология” или каквато и да е друга компетентност, която да и даде здравна подготовка, за да лекува автоимунни болести на български деца.
А с решенията си Върховният административен съд на процедура изпраща децата да се лекуват там, при нея, на този адрес в Мюнхен. Освен това, отговорът на държавното управление на Бавария удостоверява, че Любов Хаджиева-Бауер няма подготовка – „ доктор.мед.”. И съгласно немските закони тя няма право да се назовава „ доктор Бауер”.
Тя е общопрактикуващ доктор – госпожа Бауер. И защото администрацията на държавното управление не ми оповестява за кревати в частната процедура на госпожа Бауер, по индиректен път съдим, че такива кревати не са регистрирани. Иначе тази информация щеше да бъде налична за необятната аудитория.
По нито едно от правосъдните каузи, нито движимостите лица и консултантите, нито юристите на двете страни, не са съобщили пред съда, че през втората половина на 2016-та година, през 2017-та, през 2018-та, а и през 2019-та, в пространствата на „ Оберангер” 30 в Мюнхен, не доктор Клер, а госпожа Бауер е поела лекуването на пациентите.
Има и един различен абсурден факт.
Това, че в Министерството на здравеопазването в София са знаели за всичко това още от месец март 2018-та година, само че са мълчали и са бездействали!
Тогава, вдовицата на доктор Клер – Андреа Клер, изпраща писмо до заместник-министъра на опазването на здравето – доктор Бойко Пенков, че не може да даде информация за лекуването на едно българско дете, тъй като брачният партньор й доктор Клер е умрял още през май 2016 год. И Институтът по имунология и клетъчна биология Д-р Клер” е закрит. И Любов Хаджиева-Бауер била поела лекуването на пациентите, следвайки открития от доктор Клер жанр на работа. Г-жа Андреа Клер написа, че Фондът за лекуване на деца в София и Министерството на здравеопазването са били осведомени за това към оня миг. Има един чудноват факт. Г-жа Клер декларира, че Институтът е закрит, а написа писмото до българското Министерство на здравеопазването на бланка на … закрития Институт!
А при започване на месец януари тази година, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е получил писмо и от министъра на опазването на здравето на Бавария – госпожа Мелани Хумл, в което тя оповестява, че „ не разполагат с информация по отношение на активността и методите за лекуване на посочената от вас госпожа доктор Хаджиева-Бауер. И че методът на лекуване „ Автоложка целева цитокинна терапия по Клер”, по принцип не се покрива от здравно-осигурителните каси в Германия, заради обвързващи федерални разпореждания.”
Вместо стремително Министерството на здравеопазването да разпореди на Фонда за лекуване на деца като страна по тези каузи в съда, да изиска анулация на към този момент влезнали в действие правосъдни решения, а други каузи да се прекратят, здравните управляващи бездействат!
И по този начин, седемте решения на Върховен административен съд влизат в действие. А посредством тях, Фондът за лекуване на деца, а в този момент и НЗОК, се задължават да платят стотици хиляди левове, пари на българските данъкоплатци за лекуване при умрял доктор, по способ, незачитан в Германия за научно-обоснован.
Скрити са останали и още обстоятелства.
Например това, че юристът по делата на родители, които аплайват за финансиране при доктор Клер – адв. Пламен Таушанов, по едно и също време с това оглавява и една от двете национално-представителни пациентски организации – Българска асоциация за протекция на пациентите. И тази организация има собствен представител, както и още един собствен авариен член в Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца, от 20.10.2016 година до 01.04. т.г., когато Фондът мина към НЗОК.
Освен това, Пламен Таушанов е бил член на Надзорния съвет на НЗОК два пъти до в този момент: от 16.05.2016 год. до 22.06.2017 год. И от 18.06.2018г. до 18.06.2019 год.
Последното дело във Върховен административен съд, по което има решение от 13.05.2019 година и по което той е бил юрист на родителите на едно дете, съответствува с интервала, през който адв. Таушанов е бил и член на Надзорния съвет на НЗОК. А Фондът за лекуване на деца е бил под шапката на НЗОК – от 01.04.19 до 18.06.19.
Засичайки тези интервали с времето на правосъдните каузи, по които Таушанов е юрист на страната, която желае финансиране от Фонда за лекуване на деца при доктор Клер, се появяват подозрения за спор на ползи. Адв. Пламен Таушанов не отговори на въпроса ми, който му бях изпратила документално – смята ли, че той има спор на ползи в този случай?
В качеството на представител на пациентска организация имаш право на глас в Обществения съвет, за да се дадат обществени пари за лекуване при доктор Клер. Като юрист можеш да водиш каузи в съда, в случай че тези пари не са отпуснати. Можеш да искаш от съда всичко – назначение на консултанти и движимости лица с експертиза за метода на доктор Клер. Колко добър е той и по какъв начин се ползва сполучливо в Германия от цели 35 години!
А като член на Надзорния съвет на НЗОК, можеш да удариш с пестник по масата в Здравната каса и да кажеш: „ Плащайте парите, тъй като съдът реши по този начин!”. И това ще бъде част от контрола на НЗОК.
Оказа се, че след нашето следствие, шефът на здравната каса доктор Дечо Дечев е завел във Върховен административен съд искане за анулация на влезнало в действие решение поради разкрити нови условия по делото. Става дума за последното решение на Върховен административен съд от 13.05.2019 година. Но необичайно за какво, към този момент повече от месец, делото не е пристигнало във Върховен административен съд.
Какво ли се е случило? Ето какво. Съдията е изпратил дубликат от настояването на юриста на другата страна – адв. Пламен Таушанов и той го е получил на 18.10.2019 год. Но, след 5 дни, на 23.10.19г., той е пуснал молба до Административния съд, че са му оттеглени пълномощията. Пламен Таушанов към този момент не е юрист на родителите на детето по това дело. И Съдът изпраща повторно настояването към този момент на самите родители.
А ръководителят на Върховния административен съд – арбитър Георги Чолаков ме убеди, че когато делото дойде във Върховен административен съд и се откри, че настояването е постоянно, то незабавно ще бъде планувано за разглеждане в намерено съвещание на 5-членен състав на Върховен административен съд.
Това дело е изключително значимо, тъй като в здравната каса към този момент чакат още петима пациенти, които желаят финансиране за лекуване при доктор Клер в Мюнхен. Три деца и двама възрастни. И в случай че Върховен административен съд най-сетне откри истината по проблема „ Д-р Клер” и вземе заслужено решение, то и НЗОК ще може да стимулира свое мнение за лекуването на тези хора.
И Касата да даде пари за тяхното лекуване в някоя клиника, в някой институт, където не отхвърлят да отговорят на въпроса: Как и по какъв теоретичен способ лекувате българските пациенти?
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР