Разследване на Валя Ахчиева – Противоречието BG – бързи тестове

...
Разследване на Валя Ахчиева – Противоречието BG – бързи тестове
Коментари Харесай

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че говоря истината!

Разследване на Валя Ахчиева – Противоречието BG – бързи проби против коронавируса Лекари са се организирали посредством проучвания да потвърдят, че обстановката в България не е такава каквато я разказват. Изследването на 1000-та служители на реда са в несъгласие с лабораторните данни до момента и това буди подозрения! Има здрави хора, които ги регистрират на заболели. Здравните управляващи са си присвоили повече права за принуда.

Лекар от Русе: Нека ме арестуват, че приказвам истината! Лекар, лекувал ебола твърди, че това не е толкоз рискова зараза. Организирани лабораторни лекари, имунолози и инфекционисти ИСКАТ ДА ОСВОБОДЯТ СТРАНАТА ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ.

 Разследване на Валя Ахчиева - Противоречието BG - бързи проби против ковид

През предходната седмица оперативният щаб разгласи публично данните от изследваните 1016 служители на реда с бързи тестове за антитела срещу Covid 19. Резултатът е, че единствено 7 служители на реда от тях са носители на антитела. Това прави 0,7% от служителите на реда, изследвани с бързи тестове. Заключението на управляващите бе, че е рано да се приказва за всеобщ имунитет, пише euractiv.bg и показва следствието на Валя Ахчиева – Противоречието BG – бързи тестове срещу коронавируса.

В края на седмицата завърши първата част от масовото тестване в Банско. Резултатът е девет положителни теста от 148 проби, което е към 6%. Около 3.5% от изследваните хора в Банско са развили имунитет след прекарана зараза.

На този декор пет лаборатории в България са се организирали да вършат бързи тестове на пациенти за Covid-19 и да качват резултатите в специфична обществена платформа. Идеята е да има по-точно броене на тези, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела против него. Мотото на тази акция е: “Да освободим страната от Ковид 19! ”

Група лекари от диагностичните лаборатории насочат апел към управляващите: “Моля, поискайте нашите лабораторни проучвания, с цел да видите цялостната картина на разпространяването на вируса и тогава процентът на смъртност в България би станал по-нисък “

Според данните на една дребна лаборатория в Медицински център в Плевен, при 136 тествани пациенти, 10% от тях са се срещнали с коронавируса и са построили имунитет против него. При това, те или не са разбрали, че са били заболели, или са били единствено с леки признаци. Разбира се, че цифрата 136 на изследваните пациенти е ниско, само че броят им пораства всеки ден.

Доц. Емилияна Конова е клиничен имунолог и учител в Медицинския университет в Плевен. Тя има свои пациенти в Центъра за репродуктивно здраве и в Медицински център „ КИРМ ” в Плевен.

Според нея, бързите тестове са извънредно значими. Не единствено тъй като по този метод имунолозите учат “в крачка ” новия вирус, а и тъй като, бързите тестове потвърждават, дали към този момент сме се срещнали с него и дали сме основали имунитет против него.

България няма отговор

Досега България няма отговор на въпроса каква част от хората са се срещнали с вируса, изкарали са го леко и какъв брой от тях са развили имунитет?

В лабораторията в Плевен за една седмица били изследвани 136 души от района. Сред тях има три групи хора. Едните са здравните служащи, които са “рискова група ”. Другите са лица, които от месец януари насам са изкарали някаква зараза, довела до респираторни проблеми и нараснала температура. Третата група са българи, завърнали се от чужбина, най-често от Англия и от Италия.

Всички те са идвали при доцент Конова с вярата, че може би към този момент са изкарали Covid 19. Така се е оказало, че в действителност 10% са прекарали на крайник вируса. Лабораторията употребява американски тестове, които са със документ и се считат за доста надеждни. И съгласно данните, от тези 136 пациенти – здрави хора без признаци, огромната част – към 90 % – нямат антитела.

При останалите 10 % има хора, хванати с позитивни резултати и за двата имуноглобулина – IgM и IgG. Това значи, че те се намират някъде по средата на една безсимптомно протичаща зараза. Има и такива, които са единствено с имуноглобулин G. Тоест, това са хора със основан към този момент имунитет срещуCovid 19. Открити са и лица, които имат единствено имуноглобулин M. Това значи, че при тях или в този момент стартира нещо или може да се окаже, съгласно доцент Конова, че въпросният имуноглобулин M е също с дълга имунологична памет. Но, това следва да потвърдят имунолозите.

Общата платформа

Идеята на лекарите – инфекционисти, имунолози и лабораторни лекари от Плевен, Русе, Варна, Шумен, Бургас и София е да стартират да „ качват ” резултатите от своите проучвания с бързи тестове в една обща платформа. И по този начин броят на изследваните българи ще стане доста огромен. Така ще се наблюдава имунният отговор против вируса. И едвам тогава ще може да се обобщят данните и да се обясни картината на Covid-19 за България.

В Плевен е имало случай с една цяла фамилия, която нито е била приета в болница, нито е била изследвана и потвърдена с PCR тест по присъщите признаци. Но, те сами са си наложили карантина. И са били проследени от доцент Конова в цялото развиване на заболяването. Така пред очите на имунолога са се разгърнали във времето и имуноглобулин M, и имуноглобулин G. И в този момент фамилията има построени антитела против Ковид 19, потвърдено с бързите тестове.

Има и едно проучване на международно известната консултантска компания “Маккензи и Ко ”, което се базира на данни на Световната здравна организация /СЗО/, както и на Центъра за надзор на болесттите. Според това проучване доста огромен % от заболелите с Covid 19 са без признаци или са доста леки. Ето, тъкмо тези инфектирани би трябвало да бъдат хванати с бързите тестове. Защо?

За да се ограничи разпространяването. Освен това, с по-голямото засичане на безсимптомните и леките случаи ще пристигна и успокоението на хората. А и още нещо доста значимо – това ще промени данните за смъртността. Всъщност, ще се окаже, че смъртността не е толкоз висока в България, тъй като са изпуснати доста безсимптомни случаи.

Какво се случи у нас, откакто през декември избухна рецесията в Китай? Колко българи се завърнаха от чужбина в България през трите месеца – януари, февруари и март? – пита доцент Конова и сама дава отговор:

“Завърналите се българи бяха просто карантинирани, само че не бяха изследвани. Ние имахме един пациент, завърнал се от Италия през февруари. Бил е покрай Бергамо. Той си е позитивен за имуноглобулин G. Съвсем леко е изкарал нещо. Но, този човек към този момент е спокоен за себе си. Тоест, ние по този метод понижаваме и суматохата. И напрежението “, споделя доцентът.

В диалозите си в Плевен, аз узнавам и това, че една лаборатория била предложила своите резултати от бързите тестове на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ в Плевен. Все отново, тази държавна институция има обвързване да следи данните за епидемиологичната конюнктура в района. Но, от РЗИ – Плевен били отказали на частната лаборатория да вземат резултатите.

Питам по телефона доктор Атанас Гарев (директор на РЗИ – Плевен): „ Вярно ли е това? ” А той ми дава отговор, че съм го била изненадала с този въпрос. Не бил чувал някой да им е предложил нещо, само че това трябвало да бъде направено по формалния ред. Писмено. И да, нямало проблем. Ако някой желае да им даде резултати, дано го направи. “

В Русе ние отиваме в офиса на компанията “Weberest ”, която безплатно е основала тази платформа – „ Национална осведомителна система за отчитане на тестове ”. Уебсайтът е: labtestcovid19.

Мартин Панайотов споделя по какъв начин поддържат платформата “про боно ”. Всяка лаборатория, която желае, може да се записва гратис. След това се ревизира, дали в действителност има такава лицензирана лаборатория. Когато процесът на инспекцията завърши, самата лаборатория си „ качва ” резултатите от бързите тестове. Фирмата е създали към този момент и опция да се „ качват ” резултати от PCR тестове.

Да освободим страната

В Русе откриваме и д-р Георги Тодоров, който е лабораторен лекар и има своя частна лаборатория. Той също е към групата на самоорганизиралите се лекари в България.

„ Защо се наложи, вие, лекарите, сами да вършиме това, доктор Тодоров? – запитвам го. А той дава отговор:

“Защото това ни е специалността. Защото нас на това ни научиха. С кои познания да го направи страната? Кой в тази страна знае нещо, освен лекарите? “
А аз не преставам да го предизвиквам:

„ Не видях нито един клиничен имунолог в Експертния съвет! Тревожно ли е това? Това значи ли, че сега има картина, която не е справедлива? Предложехте ли на някого резултатите от вашите проучвания с бързите тестове? На Щаба? На Експертния съвет? На РЗИ-Русе? “

И доктор Тодоров дава отговор:

“Вижте, какво се е случило е без значение. То е минало. Важно е какво сме създали ние. Направили сме една платформа, в която ще покажем на хората, че можем бързо да съберем информацията и да освободим страната…Да! Практически, да! Като натрупаме достатъчно тестове и стигнем до това, каква е заразяемостта, каква е заболяваемостта в страната, няма да има никакъв мотив за това, да не престават да ни карат да вървим с маски и да хванем бактериална пневмония. Преди да стана лабораторен лекар, аз съм бил лекар в село Крушари. Лекар на транспортен съд. Лекар на Български морски флот /БМФ/. Бил съм лекар в Африка, в Гана! Лекар по Ебола! Лекар при естествени положения. И когато се прибрах в България, отхвърлих да се занимавам с самостоятелна медицина. Реших да мина към лабораторната медицина. И си познавам специалността. Кой има компетенцията в Щаба за лабораторна медицина? На кого му схваща главата в този Щаб от лабораторна медицина? Искам един от тях! Да го видя! “.

По негови данни сега в Инфекциозна болница в София имало един болен и 13 заразоносители, на които им нямало нищо.

“И когато, някой е набедил един човек за заразоносител с PCR тест, който е юридически 5 пъти, до момента в който се стигне до правилния извод, не можеш този човек да го затвориш и да обявиш, че това заболяване е изключително рискова зараза! То не е! Аз настоявам, че в България не са направени бързите тестове на хората, както в Германия и никой няма никаква концепция за картинката в страната! Някои хора са си присвоили повече репресивна власт в себе си и по тази причина не желая да кажа нищо! Да дойдат да ме арестуват за това, че приказвам нещо! “, добавя Тодоров.

И продължава:

“Трябват ни 300 хиляди теста, общо от всички лаборатории, с цел да екстрапулираме по този начин, както направиха корейците. Точно по този начин! Корейците тестваха 2 милиона души на 50 милиона население! И съгласно резултатите, в случай че намерим това, което чакаме като лабораторни лекари и инфекционистите да дойдат да ни оказват помощ, ние ще обявим, че би трябвало да се отстрани изключителното състояние, защото…И ще го мотивираме! “, изяснява доктор Тодоров.

Той споделя по какъв начин бързите тестове в лабораторията ги вършат след 14 часа с негова доброволка-сътрудничка, тъй като другите му хора са “умрели от боязън “.

А съгласно платформата от 10-ти април тази година има 670 изследвани лица, 25 от тях са с антитела IgG и още 24 са с антитела IgM. Това значи, че 3,73 % от изследваните единствено за една седмица, имат антитела срещу коронавируса. Приблизително същите резултати реализират и масовите тестове в Банско.

Изглежда има конфликт сред формалната политика на управляващите и настояванията на лабораторните лекари, имунолози и инфекционисти за масово тестване.

Ще се задълбочат ли несъгласията под знака на короната?

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР