Разследване на bTV разкри пореден случай на системна незаконна сеч

...
Разследване на bTV разкри пореден случай на системна незаконна сеч
Коментари Харесай

Пореден случай на системна незаконна сеч близо до Ихтиман

Разследване на bTV разкри следващ случай на систематична противозаконна сеч покрай Ихтиман.

Само на 10 км от автомагистралата всеки ден няколко тежкотоварни камиона на компания „ Експрес 79” изнасят дърва от близката гора.

След като bTV алармира за случая на районната дирекция на горите, специалисти от четири разнообразни звена направиха инспекция в гората.

„ В региона е открита систематична противозаконна сеч, защото всеобщо има дървета без марка, които са отсечени”, съобщи Александър Дунчев от WWF. По думите му дърветата се намират главно около пътя, от където елементарно може да се качат непосредствено на камиона.

В гората е употребена и друга добре позната на горските специалисти скица. Те виждат сериозна разлика сред метода на маркиране на дърветата. Честа процедура е нелегално изсечените дървета да бъдат маркирани с багра или маркер, а не със законно откритите марки. По този метод при инспекция контролиращият орган може да бъде елементарно подведен.

Горските специалисти считат, че сред 15 и 20% от добива на мястото е противозаконен.

„ Взехме решение активността в тази горска категория да бъде спряна за три дни. Горските инспектори ще извършат нужните измервания, с които ще открият размера на нарушението”, изясни. инж. Филип Ковашки – Началник отдел към РДГ и даде обещание отговорните да бъдат осъдени. Според специалисти обаче постоянно размерът на акта за нарушаване е в пъти по-малък по отношение на облагите от противозаконен дърводобив.

Представителят на „ Експрес 79” отхвърлиха коментар по случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР