Разследване на bTV - доведена ли е умишлено до затваряне

...
Разследване на bTV - доведена ли е умишлено до затваряне
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Умишлено ли е докарана болница за деца с увреждания до фалит?

Разследване на bTV - доведена ли е съзнателно до затваряне Специализираната болница за рехабилитация в Котел.

Сигналът е от майки на деца с увреждания, които сигнализираха за закриването на лечебното заведение със 70-годишна история.

Днес болничното заведение отвори порти, с цел да изпише тримата останали пациенти. 95% от личния състав към този момент е напуснал.

Майки от цялата страна - Разград, Елена, Хасково, Сливен алармираха за казуса. Те водят децата си в болничното заведение, които са с ДЦП и аутизъм и са проходили след рехабилитация в лечебното заведение. Разказват случаи, в които детското поделение стои празно, само че от болничното заведение отхвърлят банкет на пациенти. Така за две години лечебното заведение натрупа финансови загуби и стопира работа.

" Майки ми се обаждат, тъй като знаят, че съм тук и питат дали има свободни места, аз им споделям, че в детското поделение има места, само че като звънят на индивида, който прави графика, той им споделя, че всичко е заето, а действително не е по този начин “, описа Анелия Петрова, майка на дете с споразумяване.

„ Миналата година беше последно, предната година също, когато ми споделиха, че има доста записани деца и би трябвало да изчакам, само че в действителност имаше свободни места за майките ", добави Радостина Колева, майка на дете с ДЦП.

Специализираната болница в Котел първа в страната получава уред за локомоторна терапия, а дарението за близо един милион лв. е от акцията Българската Коледа. В лечебното заведение заболели деца от цялата страна се изправят на крайници и поддържат живота. Има и поделение за възрастни с тежки увреждания на опорно-двигателния уред и неврологични болести.

Днес майките настояват, че за тях и децата им опция няма.

" Идваме тук две години, моето момче проходи. В Карнобат нямаме подобен център, който да прави рехабилитация, удовлетворени и сме и не желаеме болничното заведение да се затваря ", добави Силвия Христова, майка на дете с ДЦП.

„ Ние нямаме различен вид, просто нямаме. Тръгвайки си отсам, ние бяхме за финален път на 17 май, той беше доста смутен, че няма да си вижда приятелчетата си “, добави Стела Стефанова.

Управителят, с който bTV се свърза по телефона твърди, че от здравното министерство знаят за казуса. Версията му за банкрута е, че нямат пациенти и задоволително доходи. 

В болничното заведение работи цялото семейство на шефа – брачната половинка му, щерка му и шурей му.

„ Напуснал съм тъй като имаше нередовно погашение на заплатите. Накрая останахме два с сътрудника на работа и нямаше по какъв начин да поемем цялата работа. Директорът сподели, че не ме принуждава да напусна, в случай че желая да остана, само че ще работя без заплата “, описа рехабилитаторът Светлин Димов.

„ 50% получавахме заплата за тази година. По 500 до 700 лв. на месец. Аз имам още два дни на работа “, сподели Николай Петров.

„ Работя към момента. Получавам единствено % от заплатата “, съобщи доктор Димитрова.

Медицинска сестра в санаториума споделя, че отливът на пациенти е почнал, откакто се е затворила кухнята преди две години.

След появяването на bTV шефът на санаториума се е обадил на част от личния състав.

„ Получих позвъняване от брачната половинка на шефа, с цел да ме попита какво е станало и кои са били тук “, сподели Христина Карагеоргиева.

Управителят на болничното заведение отхвърли да се покаже пред камерата на bTV.

„ Изработените пари, които идват са половината, които са нужни, с цел да може да съществува лечебното заведение “, сподели доктор Цветан Влахов.

Той разяснява, че не знае дали са връщани пациенти.

Влахов отхвърли неговото семейство да работи в болничното заведение. „ Дъщеря ми е в майчинство. Всички, които са работили при мен са били отделени по този начин както би трябвало. Съпругата ми е рехабилитатор. Дъщеря ми е „ Човешки запаси “, шурей ми е правист, само че той напусна “, добави той. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР