Разследваната за финансови престъпления криптобанка NEXO е наляла поне 3

...
Разследваната за финансови престъпления криптобанка NEXO е наляла поне 3
Коментари Харесай

Труд: Криптобанката Nexo с милиони за медиен комфорт

Разследваната за финансови закононарушения криптобанка NEXO е наляла най-малко 3 млн. лева в реклама и лъскане на имидж. Парите са изсипани стремително още през 2021 година, когато компанията майка на проверяваната за финансова пирамида компания „ Ен Ди Европейски Съюз “ ЕООД е почнала разгръщането си у нас. Лъвският дял от пая пък е отишъл към медийната „ перла “ на Иво Прокопиев, в чиято издателска империя „ Икономедиа “ е налят най-малко милион. Това демонстрира инспекция в Търговския указател на страната, архивите на икономическите издания у нас и информация с формалния рекламен ценоразпис на „ Икономедиа “, написа в собствен разбор „ Труд “.

Логично първият въпрос е за какво „ Икономедиа “?        

Изборът на съществена платформа за лъскане на имидж не е озадачаващ макар ниските тиражи и оскъдната публика на „ Капитал “ и „ Дневник “. И се корени в изконните дебели връзки сред Прокопиев и основателите на NEXO - Антони Тренчев, Коста Кънчев и Георги Шулев (виж карето). В същото време рекламирането на NEXO у нас също няма стопански смисъл, защото самата компания декларира, че няма интерес към българския пазар. Тогава какво стои зад необяснимото предпочитание на криптобанката да се промотира стремително в България? Възможните пояснения са две, като те не са взаимоизключващи се.

От една страна стана ясно, че NEXO посредством своите чиновници е наляла съществени суми в политическите планове на Прокопиев, като голям дял е отишъл в другояче залязващата, само че нужна като патерица на Политическа партия „ Демократична България “ (виж карето). Ако към това прибавим и обстоятелството, че единствено за 2 години компанията усилва своите чиновници у нас шесткратно (от 100 през 2020 година на близо 600 към края на 2022 г.), видно задачата е била да се сътвори сериозен обществен напън върху държавните институции.

Представяйки се като стабилен шеф в разрастващ се бранш (и с общителното подпомагане на политическите проекции на Прокопиев), NEXO получава чудесна легенда, с която да се явява пред разнообразни институции и даже да оказва напън върху тях посредством сериозния брой чиновници, които работят за нея. Тук е значимо да се напомни, че по данни на прокуратурата благодарение на Асен Василев, NEXO е била препоръчана да се влее в системата БОРИКА.

Това от своя страна значи превръщане на виртуалните u пари в кеш и в завързването u към финансовата система на страната. Или по-просто казано - в случай че това се беше случило преди пирамидата да бъде разкрита, тя щеше да повлече цялата банкова система след себе си. Втората причина също не е за подценяване - наливане на сериозен кеш в умиращата медийна машина на олигарха Прокопиев. Който от своя страна си вписва „ живи пари “ за медийния си мегафон.

Колко обаче коства цялата тази медийна обич?

Справка в Търговския указател демонстрира внезапен скок в средствата, които NEXO харчи за „ външни услуги “ през 2021. Според годишния финансов доклад на дружеството-майка „ Ен Ди Европейски Съюз “ ЕООД (което действително прави и комерсиалната активност на криптобанката у нас) сподели, че от 1,2 млн. лева за 2020 година, те са скочили на над 4,4 млн. лева през 2021. Разликата е голяма, изключително като се има поради, че докладът за 2019 година сочи, че за това перо компанията е харчила към 200 000 лева Така, като се махнат кардинално символичните пера за други външни разноски (като да вземем за пример тези, разказани в карето) и се одобри, че единствено разликата от над 3 млн. лева през 2021 година е налята в лъскане на имидж и реклама, отново сметката е показателна.

Проверка в системата на „ Капитал “ демонстрира, че точно през 2021 година стартира ударното пране на имиджа на NEXO. Тогава започва и цяла акция с брандирани от криптобанката публикации (общо над 20) под логото „ Съдържание от NEXO “. Материалите са напълно пиарски и показват разнообразни лица на компанията, с какво се занимава тя, както и съществени познания за криптопарите. Интересен факт е, че действително името на NEXO се появява в изданията на „ Икономедия “ още през 2019 година, когато компанията е наградена от близки до Прокопиев компании за стартъп на годината в категорията „ Блокчейн “. След публикациите за оценката обаче следва дълбочинно потапяне за съвсем 2 години.

Освен рекламните материали, които са обозначени като такива, единствено в търсачките на „ Капитал “ се откриват над 100 публикации, които или напълно са отдадени на сдружението, или името му комфортно е вмъкнато в разнообразни материали, само че с забележимата цел - лъскане на имидж. Критични изявления в „ Капитал “ и „ Дневник “ против Nexo не се откриват. След като започнаха проблемите на сдружението с регулатора в Съединени американски щати, бяха оповестени неутрални и напълно къси текстове по тематиката.

Любопитна детайлност е, че откакто през септември 2021 година избухва абсурдът в Съединени американски щати с следствията за компанията, единствено два месеца по-късно „ Ен Ди Европейски Съюз “ е измежду наградените с оценката „ Гепард “ на „ Икономедиа “ за най-добре разрастващ се бизнес у нас. В материала за отличниците участва забавното изречение: „ Най-растящият остарял гепард е IT компанията „ Ен Ди Ес “, която е част от портфолиото на българската криптобанкаNexo. Българското сдружение дава отговор за техническото осъществяване и поддръжка продукта, не и за финансовите интервенции “.

Само за тези рекламни публикации по сметки по отношение на ценоразписите на „ Икономедиа “ NEXO би трябвало да се е бръкнало с малко под 300 000 лева За да сме съответни - 280 000 лв.. В тази сума обаче даже не влизат средствата, които са плащани за присъединяване в „ специфични събития “ на медийната група на Иво Прокопиев. От години издателят на „ Капитал “ - „ Икономедиа “ обичайно провежда разнообразни конгреси, които от една страна да легитимират изданията на Прокопиев, а от друга да ги наложат (тях и компаниите от обкръжението им) като съществени играчи в публичния живот у нас. Такива са годишни срещи на бизнеса, банкови конгреси, конференцията „ Дигитолк “ и други. Отново съгласно предложения на „ Икономедиа “ единствено присъединяване в тези събития е коствало към 200 000 лева за една година. Трябва да се подчертае, че в тази цена даже не влиза по-специалното отношение, което NEXO получава от Прокопиевите медии.

За което несъмнено също е платено уместно. Точната цена не може да бъде калкулирана, защото на никое място не участва публична оферта за спешен пиар и предложение на свободни работни позиции, каквато функционалност са изпълнявали от Прокопиевата медия в интерес на криптобанката. Проверка в системите демонстрира обаче, че NEXO е имала лично портфолио в подсайта на „ Капитал “ - „ Кариери. бг “. В него има десетина материала за компанията, дружно с профил на сдружението, изявленията с разнообразни негови чиновници и промотиране на чудесната алтернатива да се работи в криптопирамидата (виж карето). Според медийни специалисти тази услуга най-вероятно е коствала най-малко колкото е платено за рекламните публикации - т.е. близо 300 000 лв., в случай че не и повече.  

Освен това изданията на „ Икономедиа “ оферират и опцията против 4000 лева на седмица да се промотират разнообразни значими за сдруженията послания посредством платформите на прокопиевите медии в обществените мрежи. Така за една година цялостно обслужване в този сегмент NEXO е трябвало да заплати още над 200 000 лева Така парите от криптобанката към „ Икономедиа “ набъбват до най-малко 1 млн. лева за 2021 година, освен това калкулирани на най-ниските цени съгласно офертите на медиите.

Засича се обаче и различен, по-иновативен способ за обмяна на пари против медийна обич.

Проверка в описите с донорите към коалиция Политическа партия демонстрира, че към партията мандатоносител ВОЛТ са постъпвали десетки и даже стотици хиляди левове по линия компании от софтуерния бранш, които постоянно се радват на рекламни материали и промоутърска активност от страна на изданията на кръга „ Капитал “.

Така в края на септември 2021 година, в навечерието на акцията за вота на 14 ноември, по сметката на ВОЛТ постъпват да вземем за пример 20 000 лева от съоснователя на компанията за „ интегрирани механически софтуерни решения “ в региона на земеделието НИК - Калоян Куманов. Дружество, което в идващите месеци се радва на засилена реклама под формата на необозначени като такава публикации в „ Капитал “. Още по-показателен за меко казано ексцентричният метод за стимулиране (възнаграждаване) на партийните спонсорства е казусът със основателите на IT компанията SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов. На 4 октомври 2021 година Иво Ценов е записан като спонсор към Политическа партия посредством ВОЛТ с 200 000 лева Пак към Политическа партия посредством ВОЛТ своя дан дава и съдружникът му Тенко Красимиров Николов. Той е в размер на 150 000 лева Така, единствено от тях двамата, Кирил Петков и сие получават 350 бона мощна инжекция за акцията си. Тенко Николов прочее се регистрира освен към Политическа партия с подаяние. На 22 октомври той превежда 215 000 лева към Демократична България, чийто спонсор е бил, само че с по-скромна сума и на изборите през лятото - 115 000 лева

Потвърден е различен основен миг - вицепрезидентът по инженеринг на NEXO - Александър Починков, е някогашен дълготраен върховен кадър на „ Икономедиа “. На към този момент контури декор надали има сюрпризирани за какво NEXO са решили да налеят такива съществени суми към „ Капитал “ и какви рискови връзки разкриват тези финансови транзакции.

Защото тук идва идващият основен миг. При състояние, че криптопирамидата е разследвана с изключение на за измами на инвеститори и нарушение на глобите против Русия и за пране на пари,  какъв е произходът на средствата, налети в изданията на кръга „ Капитал “ на Прокопиев.

И дали следствието няма да стигне до инспекция и на контрагентите на NEXO у нас. Още повече, че публично от NEXO настояват, че са нямали активност в България, което обаче повдига въпросът за какво са наливали милиони за промотирането си точно у нас. И дали това не е бил способ за приплъзване на пари, добити по противозаконен метод. 

Служители на NEXO дарили по 1/3 от годишната си заплата за ДБ 

Средна заплата от 5 бона, гурме закуски и епични празненства

Гурме закуски, висока заплата с бонуси, детегледачки и епични фирмени празненства са обещавали на чиновниците от NEXO. Това излиза наяве от разгласи за работа в компанията, оповестени в „ Кариери. бг “ на Иво Прокопиев. От „ Икономедиа “ даже са разпращали седмични бюлетини с отворените свободни позиции в криптобанката. 

Този разкош обаче си има цена - най-малко по 1/3 от годишната си заплата са дарили чиновниците на NEXO, които се оказаха мастити донори на акциите на Демократична България. По данни от Единния указател по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата е видно, че 9 от чиновниците на криптобанката са се бръкнали с по 20 000 лева за финансова поддръжка на политическия план на Прокопиев. Проверка в Търговския указател демонстрира, че междинната заплата в NEXO е била към 5000 лева Което значи годишно възнаграждение от 60 000 лева, една трета от което е отишло за финансови разкешвания към партиите.

„ Няма неприятно млади, будни хора да вършат дарения на политически партии. Ако имаш годишен приход 200 000 лева, да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, в случай че приходът ти за годината е 40 000-50 000 лева, да отделиш 20 000 за подаяние - това не е обикновено “. Това съобщи в неделя в изявление за Българска национална телевизия зам.-шефът на Национална следствена служба и някогашен член на Висш съдебен съвет Ясен Тодоров.

„ Ако тези дарения са правени хипотетично в къс интервал от време, даже по едно и също време, дали това не е общо подаяние, разрушено на части, с цел да се падне под някакъв предел, с цел да не се постанова декларирането му и попадането му под глобата на закона? Но това не е обект на нашето следствие “, разяснява той.

Прокопиев разгласи преди години, че ще строи цех за биткойни в Разлог 

Още при експлоадирането на абсурда с NEXO излязоха нескрито обстоятелства, доказващи, че от самото начало от основаването си през 2018 година чак до мегаоперацията против нея на 12 януари тази година криптопирамидата е работила в директно взаимоотношение с кръга „ Капитал “ на Иво Прокопиев и с издателската му империя „ Икономедиа “. Това прочее е напълно разумно поради обстоятелството, че лица както от редиците на основателите u, по този начин и от висшия мениджмънт на компанията са обвързани точно с разградския олигархичен кръг.

Освен лицето на криптопирамидата - депутата от Република България Антони Тренчев, който е и някогашен съучастник на мандатоносителя на Политическа партия НастимирАнастиев, от Прокопиевото обграждане е и различен от основателите на NEXO - Георги Шулев. Той е наследник на някогашния вицепремиер и стопански министър Лидия Шулева, която до момента в който бе във властта, бе позната като главен проводник на ползите на олигарха в политиката. Шулев-син изпада от борда на NEXO през 2019 година след скандал, включващ и сметка от 30 млн. паунда в биткойни, с останалите основатели.

От 2018 година до момента вицепрезидент на NEXO пък е човек, стартирал кариерата си като систематичен админ в „ Капитал “ още в далечната 1997 година до 2000 година, след което - отново в продължение на няколко години, е бил и основен механически шеф на „ Икономедиа “. Става въпрос за Александър Починков, който напуща издателската група на Прокопиев точно, с цел да отиде на работа в NEXO, откъдето продължава приятелското и бизнессътрудничество със фамилията на разградския олигарх. Сътрудничество, маркирано от солидната промоутърска акция на активността на криптопирамидата от страна на медиите на кръга „ Капитал “.

Всички тези обстоятелства повдигат редица съществени въпроси, измежду които най-ключовият е за „ бащинството “ на плана NEXO. Още повече, че той действително наподобява като план, запълнил незаконната ниша, която се освободи след експлоадирането на аферата с предната криптопирамидаOneCoin на Ружа Игнатова. Скандалът с криптокралицата, завлякла 4 милиарда $ от нищо неподозиращите си жертви-вложители, взриви пазара на цифрови валути през 2017 година Само няколко месеца след експлоадирането му - при започване на 2018 година, пък се ражда NEXO, което надалеч не инцидентно е сравнявано с OneCoin. NEXO също има лична валута и също е разследвана за машинация на инвеститори. Разликата е, че мащабът е в пъти по-голям, като за 5 години през криптобанката е превъртян оборот от 94 милиарда $. Както и че измежду редицата линии, по които се организира следствието е пране на пари и нарушение на съветските наказания.

Това са все мащаби, които повдигат въпроса до каква степен са били по силата на Антони Тренчев и компания и дали зад тях не стои някой надалеч по-запознат с интернационалните аферистки схеми. В същото време не е загадка, че секторът на криптовалутите е дългогодишна пристрастеност на Иво Прокопиев, като през 2017 година (броени месеци преди „ раждането “ на NEXO) беше оповестено, че ще строи цех за „ копаене “ на криптовалути край Разлог.

Плановете по този начин и си останаха неосъществени - евентуално поради обстоятелството, че навлизането на 5G технологията действително прати в историята копаенето на криптовалути, само че пък в това време се оказа, че не различен, а Лидия Шулева има компании за фотоволтаици в региона.  


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР