Разследва се община Белоградчик за ощетяване на бюджета й в

...
Разследва се община Белоградчик за ощетяване на бюджета й в
Коментари Харесай

Сарафов: Разследават се злоупотреби с бюджетни средства на община Белоградчик

Разследва се община Белоградчик за ощетяване на бюджета й в изключително огромни размери. Става въпрос за контракта на общината с компанията за сметопочистване и сметоизвозване. Това изясни на спонтанен брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който дойде през днешния ден в Белоградчик, с цел да следи дейностите на следствените органи. По-рано денем бе обявено, че следователи, чиновници на КПКОНПИ и на Министерство на вътрешните работи са влезнали в постройката на общината като прокуратурата проверява кмета Борис Николов за нередности, свързани с контракти за сметопочистване. 

Сарафов даде образец, че единствено за последните няколко години са продадени 33 общински парцела за над 1 милион и 600 хиляди лв., с цел да се погасяват отговорностите към това частно сдружение. Прокуратурата работи по случая, след сигнал към Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/. 

Става въпрос за тежки злоупотреби, които са довели до тежко задлъжняване на общината, до заробване на общината, в полза на частно комерсиално сдружение. За интервал малко повече от две години и половина частен правосъден реализатор е продал 33 парцела на общината, на стойност 1 милион и 600 хиляди лв., с цел да бъде овъзмездено това частно сдружение. Каква е вредата, която е нанесена, ще стане ясно след назначение и правене на изводи от съответните съдебно-счетоводни и стопански експертизи... В момента се организират разпити на очевидци, изземват се документи, претърсват се жилища и офиси. Едва в края на деня, когато забележим какви са материалите и с какво разполагаме, ще преценим процесуалното състояние на кмета Борис Николов... Проверяваме има ли закононарушение в Общината и всички, които са направили закононарушение, ще понесат наказателна отговорност. Подчертавам, че работим с КПКОНПИ и с Министерство на вътрешните работи, само че прокуратурата е тази, която няма да абдикира от своите отговорности, ние ще работим в полза на жителите и на гражданското общество, изясни Сарафов.. 

Процесуално-следствените дейности не престават и сега, правят се обиски в четири обекта, в това число и в дома на Борис Николов, както и в парцели в град Видин. По-късно денем ще стане ясно дали кметът на Белоградчик ще бъде арестуван, това изясни окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова. Кметът Борис Николов от своя страна изрично отхвърли пред БНР всички тези обвинявания. Той съобщи, че всичко това са голословни обвинявания и всичко е шумотевица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР