Разсипаните количества в морето при разтоварването на заседналия край Камен

...
Разсипаните количества в морето при разтоварването на заседналия край Камен
Коментари Харесай

Разсипаната тор край Камен бряг замърсила морето "леко, без отклонение"

Разсипаните количества в морето при разтоварването на заседналия край Камен бряг транспортен съд Vera Su са замърсили леко морето по отношение на предходните дни, само че индикаторите са в границите на нормалния мониторинг. Това изясни на брифинг през днешния ден шефката на изпълнителната организация по околна среда Росица Карамфилова. Срещата с публицисти бе водена от министър Асен Личев. Въпреки че той бе много изострен и сантиментален по отношение на претоварните действия и контрола върху кораба, се оказа, че няма екологична заплаха. Всъщност, Личев се прицели в подопечената на транспортното министерство " Морска администрация " - разгласи, че ще я даде на прокурор. " Морска администрация " излезе отговорна и съгласно транспортния министър Христо Алексиев,    

Карамфилова изясни, че измерените сутринта след товаренeто нива на pH са 8.45, при общоприети 8.5 - 9. При азот амониев имало покачване от 1.6 пъти по отношение на предходните дни, само че цената била в границите на регулярния мониторинг на Българска академия на науките. Данните за кислорода също били наред. Токсичност пък напълно нямало - за някои типове организми индикаторът, с цел да е проблем, трябвало да е 10 мл на литър, а се отчитало малко над 0. В идващите дни ще се вземат проби в радиус от 1 км.

Както стана ясно по-рано, Министерство на околната среда и водите е било одобрило напълно друга технология на претоварване. Но нужната за задачата машина се счупи, по тази причина бе употребен драгажен кран. От него неизбежно падат количества, тъй като е приспособен водата да се изтича при драгиране.

Самият Личев също сподели, че огромният екологичен риск е избегнат. Много по-опасно от товара било корабното гориво, само че то бе източено вярно. Според Личев огромният проблем е самият метод на преместване на товара, карбамид. Трябвало да е пакетиран, а не насипен.  " Недопустимо е страна членка на Европейски Съюз да допусне транспортен съд, който очевидно отива към брега, очевидно е претрупан с насипен карбамид - да се блъсне в нашия бряг, да заплаши водната екосистема и предпазената зона Яйлата. Не инцидентно ги употребявам като претекст, с цел да ги дам на прокуратурата за следствие. Забранено от Европейски Съюз е да се транспортира карбамида в този тип. Това беше повода за основаните опасности изобщо ", сподели Личев.

 

НА МЯСТО

В момента не се подхващат дейности по евакуиране на кораба. Изготвят се проекти в очакване на положително време. На място има вятър и огромно неспокойствие. Възможно е да се потърси помощ от непознати страни или компании.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР