Разширяват се възможностите за лечение на пациентите чрез регламентиране на

...
Разширяват се възможностите за лечение на пациентите чрез регламентиране на
Коментари Харесай

Приемането на лекарства извън определените им показания - само под лекарски контрол

Разширяват се опциите за лекуване на пациентите посредством регламентиране на използването на лекарствени артикули отвън избраните им показания при липса на друга опция за лекуване и единствено при съществуване на научни учредения за това. Това се предлага в план на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, оповестен за публично разискване на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Такова лекуване ще се ползва единствено по изключение, под контрола на доктор, който ще носи цялата отговорност за това.

В плана се планува основаване на Национална аптечна карта, посредством която ще се дефинират потребностите на популацията от достъп до лекарствени артикули, обезпечавани от аптеки и ще се разпознават обитаемоте места с дефицит от аптеки. Ще се извърши оценка и на потребностите от магистър-фармацевти, които работят в аптеките.

Когато се откри дефицит от аптеки и действия, които те правят, ще се ползват тласъци за обезпечаването на лекарствени артикули като в такива обитаема места ще могат да реализират активност на втори или идващ адрес аптеки, получили позволение за търговия на дребно с лекарствени артикули. Разкриването на втори и идващ адрес ще изисква по - дребни вложения и по - малко разноски за аптеките, защото административната процедура за разкриването му е оптимално улеснена, разноските на администрацията са доста ниски, а таксите за услугата ще бъдат минимални.

Няма да се изисква на втория/следващия адрес да работят магистър-фармацевти на цялостен работен ден, а ще се позволява работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа.
Предвижда се и въвеждане на възбрана еднакъв търговец да има по едно и също време позволение за търговия на дребно и позволение за търговия на едро с лекарствени артикули за обезпечаване на благоприятни условия за конкуренция сред участниците на пазара в тези области.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР