Разширяването на териториалните води на Гърция над 6 морски мили

...
Разширяването на териториалните води на Гърция над 6 морски мили
Коментари Харесай

Чавушоглу с предупреждение към Атина по отношение на Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция над 6 морски благи в източната част на Егейско море би представлявало " причина за война " (casus belli), съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Така той удостоверява формалната позиция на Турция.

В речта си Чавушоглу загатна опцията за разрешаване на разликите сред Турция и Гърция с правни причини и двустранен разговор, съобщи „ Катимерини “.

Гърция поддържа зона от 6 морски благи в териториалните води в източната част на Егейско море, като я е разширила до 12 благи в Йонийско море.

Според „ Катимерини “ разширението е съвместимо с интернационалното морско право, само че използването му в Егейско море би означавало, че корабите, излизащи от пролива Босфор, неизбежно ще би трябвало да минават през гръцки води.

" Нека кажа нещо ясно... няма да позволим даже едностранно разширение на териториалните води [от страна на Гърция] с една миля ", съобщи Чавушоглу.

" Не одобряваме един приключен факт, който ще трансформира Егейско море в гръцко езеро, ще ни огради по крайбрежията и ще навреди на нашите правни и витални ползи. Решението, взето от турския парламент на 8 юни 1995 година, към момента е в действие. Това не е опасност за война, а декларация за нашата решителност да пазиме правата и ползите си в Егейско море непременно ", добави Чавушоглу.

Чавушоглу също по този начин повтори позициите на Турция, съгласно които суверенитетът на някои по-малки острови в Егейско море не е избран. Освен това той отхвърли да одобри, че островите имат личен континентален шелф. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР