Разширяването на Шенгенското пространство е един от приоритетите на чешкото

...
Разширяването на Шенгенското пространство е един от приоритетите на чешкото
Коментари Харесай

Die Presse: Разширяването не е търговия с коне и Австрия трябва да знае това

Разширяването на Шенгенското пространство е един от целите на чешкото председателство на Съвета от юли 2022 година Още през май Комисията прикани Съвета да „ вземе решения по отношение на официалното присъединяването на Хърватия, Румъния и България “. Към момента нямаше възражения от Австрия. Ветото беше оповестено малко преди формалното утвърждение на политическо равнище, в началото за всички, а по-късно единствено за Румъния и България. Многократните отчети на Комисията удостоверяват, че и трите страни дават отговор на условията за присъединение, както е открито и от експертни задачи на място; позитивни бяха и мненията на Европейския парламент.

Въпреки това канцлерът на Австрия счита, че може да признае „ източнобалкански маршрут “ и да разгласи Шенгенската система за неработеща. В последния отчет на Frontex това въобще не се загатва, само че се загатва, че западнобалканският маршрут към момента е най-активният миграционен път към Европейски Съюз.

Сред идващите сега хора, търсещи протекция, има мнозина, които към този момент са получили леговище в Гърция и в този момент се насочват към северния Европейски Съюз. Те са принудени да създадат това от гръцките промени в закона, които понижават даването на жилища и храна за тези, които имат право на леговище, което води до екзистенциални усложнения и е в очевидно несъгласие с директивата на Европейски Съюз за даване на леговище.

Досега Европейски Съюз приемаше тези нарушавания на главните права тихомълком и без наказания с епизодични продължавания на пътуванията. Ако желаеме да предотвратим това, верният адрес би бил не Румъния и България, а страната, която от дълго време е част от Шенгенското пространство, а точно Гърция.

Търсеките закрила, които са били в Западните Балкани от месеци при добре известните неприятни условия и които са били блокирани заради рестриктивните мерки за пътешестване, свързани с Covid, в този момент се насочват към Запад. Често опитите за прекосяване на границата се вършат няколко пъти, което води до огромен брой арестувания, защото не се броят хората, а броя на опитите за прекосяване.

Критики против Унгария няма

Безвизовото влизане на индийски жители, да вземем за пример, в Сърбия ще продължи. Твърде подозрително изжлежда, те да вършат забележителна обиколка през България, с цел да стигнат до Европейски Съюз. За мнозина пътят води от Сърбия напряко към Унгария, а там, както е известно, с обсег до Австрия. За разлика от България и Румъния, обаче, Унгария до момента не е подложена на критика обществено от австрийското държавно управление, даже в противен случай.

Бежанският въпрос е по-скоро инсцениран като „ шенгенски проблем “, който единствено в допълнение подкопава европейската тъкан, като демонстрира още един път, че доказателствата и законните права нямат стойност пред краткотрайните вътрешнополитически ползи.

И тази взаимност е едностранна.Като, да вземем за пример, когато Румъния се оправи великолепно с бежанската обстановка на украинската граница с съвсем 2,8 милиона пристигнали; когато специфични влакове със незабавно нужен медицински личен състав бяха изпратени в Австрия при започване на корона пандемията; или когато България и Румъния лобираха за подсилване на източния фланг против съветската опасност. Европейската концепция може да се съживи единствено в случай че може да се чака взаимност от всички членове на Европейския съюз, в това число и Австрия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР