Разширяването на пешеходните зони в София е една от стъпките

...
Разширяването на пешеходните зони в София е една от стъпките
Коментари Харесай

Увеличават пешеходните зони в София

Разширяването на пешеходните зони в София е една от стъпките за превръщането на София в зелен и екологично чест град, сходно на Виена, Берлин, Амстердам и Париж , където има напълно такива обособени зони.
Това съобщи общинският консултант от група 5 Симеон Славчев, който е един от основателите пространството пред храм-паметника " Св. Александър Невски " също да бъде превърнато напълно в пешеходна зона.

 Общинари заплашиха транспортния зам.-кмет на София с оставка
Общинари заплашиха транспортния зам.-кмет на София с оставка

Заради неточно направени отчети

На днешното съвещание общинските съветници одобриха да има пешеходна зона по бул. " Витоша ", в сектора от ул. " Алабин " до бул. " Александър Стамболийски ". Следващата зона пък ще е по ул. " Георг Вашингтон ", сектора от ул. " Трапезица " до ул. " Пиротска ".

На първо място да обединим старания и да приоритизираме градския превоз на София, тъй като считам, че това ще смъкна жителите и гостите от персоналните им коли, съобщи Славчев.
Според него по този начин се улеснява градската среда, в която елементарно, комфортно и безконфликтно ще се придвижват велосипедисти и пешеходци. " Ако планираме София за коли и трафик получаваме повече коли и трафик. Ако планираме за хората и пространството, получаваме пространство за хората ", аргументира се Славчев.

Докладите на зам.-кмета по превоза Евгени Крусев са засегнатост към Столичния общински съвет и нарушаване на правилника , считат съветниците от Съюз на демократичните сили. " Трите отчета са по един лист, без приложения, без разбор и без мнение. Ако още един път показа подобен отчет, ще му желаяме оставката, съобщи общинският консултант от Съюз на демократичните сили и ръководител на групата на Реформаторския блок Борислав Бориславов.

Повод за тази реакция бяха импортираните за разглеждане точки за отделяне на пешеходни зони в центъра и " успокоена " зона с ограничение на скоростта за придвижване.

Решенията, които СОС през днешния ден взе по тези точки, са т ипичен образец по какъв начин една хубава концепция и положителни планове, могат да бъдат унищожени от неспособно осъществяване , акцентира Бориславов.

В отчетите няма нито дума по какъв начин ще се отразят тези решения на организацията на придвижването, няма и мнение от институциите, а цялата администрация на столицата се намира в центъра. И ма директен трафик от източната към западната част на столицата , напомни Бориславов. Няма никакво мнение какви ще бъдат нездравословните излъчвания и какви са сега, добави той.

Ние, които не сме в транспортната комисия, по какъв начин ще се ориентираме от 1 страница отчет и ще вземем обективно решение, без да имаме схемите и приложенията , попита общинският консултант от Съюз на демократичните сили Радослав Абрашев. Според него, замърсяването на въздуха ще се усили, поради тапите и обикалянето по дребните улички.

Меглена Горанова от Съюз на демократичните сили попита по какъв начин ще се обезпечи сигурността в тези зони и за какво няма мнение на Комисията по публичен ред и сигурност в СОС, дирекция " Сигурност " или Столична дирекция на вътрешните работи.

Съветниците от Съюз на демократичните сили гласоподаваха срещу предложенията, импортирани от зам.-кмета Крусев , и даже го посъветваха да отиде на курс по какъв начин се пишат и аргументират отчети.

Сините съветници се въздържаха при гласуването на разпределяне на спомагателни водни количества на Производствен център " Кока - Кола ХБК България " в Костинброд. Според тях, би трябвало да се сътвори работеща нормативна уредба , която показва ясно разпоредбите и процедурите, по които да бъдат вземани сходни решения, а не да се работи на " парче " според от обособения проблем.

Липсва климатичен и демографски разбор за идващите 50 години , с цел да се преценяват следствията и рисковете от едно такова решение, мотивираха се съветниците, които се притесняват да не се стигне до воден режим , както и не е ясно каква цена ще заплащат тези частни компании за спомагателната вода .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР