Разширяването на НАТО и влизането на страните от Западните Балкани

...
Разширяването на НАТО и влизането на страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Разширяването на НАТО на Балканите е грешка

Разширяването на НАТО и влизането на страните от Западните Балкани в пакта е неточност, счита съветският външен министър Сергей Лавров в изявление за сръбската осведомителна организация Bata, представено на уеб страницата на съветското Министерство на външните работи, написа investor.bg.

Лавров е безапелационен, че Алиансът е нарушил " джентълменско съглашение " с Русия от 90-те години, съгласно което НАТО няма да се уголемява на изток. Такива обещания са били дадени от ръководители на Съединени американски щати и европейски страни, само че не са били вписани в формален документ. " Навярно трябваше да го създадем ", разяснява съветският външен министър.

Според Лавров стремежът е да се държи Европа разграничена на две, а разграничителната линия се доближава от ден на ден към съветската граница и даже огромни контингенти на страни от НАТО към този момент са ситуирани по границите с Русия.

" Това освен опонира на сделките, само че и нанася и колосална щета на напъните да бъде обезпечена сигурността и сигурността на Европейския континент ", безапелационен е съветският външен министър. НАТО не може да се оправи с терористичните закани, или с наркоканалите, да вземем за пример, разяснява още Лавров.

Той показва, че след трите три талази на разширявания на Алианса в този момент на дневен ред са и Западните Балкани, като страните в района са изправени пред избора - със Запада или с Русия. Лавров дефинира и приемането на Черна гора в НАТО като " безусловно излишно ".

В своето изявление пред Bata съветският външен министър показва още, че пред избора Русия или Запада е била сложена и Украйна и това е повода за проблемите на страната - държавен прелом, появяването на радикали и неонацисти и така нататък

" Русия в никакъв случай в историята на Балканите не е търсела борба в района, а постоянно се е старала да я ликвидира и да помогне на балканските нации да отстояват своите държавни ползи, своите духовни, религиозни, културни, цивилизационни корени ", означи Лавров и добави, че и в този момент в Москва се управлява от същата логичност.

По отношение на тактиката на Европейски Съюз за консолидираното на Западните Балкани съветският външен министър е безапелационен - връзките с Брюксел не би трябвало да бъдат противопоставяни на връзките с Евразийския съюз. Той показва, че в Москва не виждат проблем страните в района да станат част от Европейския съюз.

" Предлагат им условия за присъединение и те са длъжни сами да оценят до каква степен тези условия ги устройват, до каква степен дават отговор на националните ползи на съответните страни ", споделя Лавров пред сръбската организация.

Той напомня, че сред Сърбия и Русия има контракт за свободна търговия и показва, че Белград е образец за политика, която се стреми да употребява преимуществата и на Запада, и на Изтока.

" Сръбският президент Александър Вучич сподели какви са целите на Сърбия - да влезе в Евросъюза, само че в никакъв случай не е казвал, че това ще бъде за сметка на Русия ", добави още Лавров.

По-късно през тази седмица Сергей Лавров ще бъде на публично посещаване в Сърбия. Планирани са срещи с неговия сътрудник Ивица Дачич, както и с премиера на страната Ана Бърнабич и президента Александър Вучич.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР