Добив на кобалт, мед в ДРК, водещ до нарушения на правата на човека: Доклад

...
Разширяването на мини в промишлен мащаб, които добиват кобалт и
Коментари Харесай

Разширяването на мини в промишлен мащаб, които добиват кобалт и мед за акумулаторни батерии, доведе до принудителни изселвания и нарушения на правата на човека, включително сексуално насилие, в Демократична република Конго, според Amnesty International.

В отчета Подпомагане на промяната или бизнес както обикновено? публикувано във вторник, Amnesty International и базираната в ДРК организация IBGDH, или Initiative pour la Bonne Gouvernance et les Droits Humains (Инициатива за добро управление и права на човека), описват подробно как разширяването на мултинационалните минни операции е довело до това, че общностите са принудени да напуснат своите домове и земеделска земя.

„Принудителните изгонвания, които се случват, докато компаниите се стремят да разширят проекти за добив на мед и кобалт в промишлен мащаб, съсипват животи и трябва да спрат сега“, каза Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International.

„Климатичната справедливост изисква справедлив преход. Декарбонизирането на глобалната икономика не трябва да води до нови нарушения на човешките права. Народът на ДРК е преживял значителна експлоатация и малтретиране по време на колониалната и постколониалната епоха и правата им все още се жертват, тъй като богатството около тях се отнема.“

Увеличаващото се търсене на така наречените технологии за чиста енергия създаде и търсене на специфични метали, включително мед и кобалт, които са от съществено значение за производството на литиево-йонни батерии. Тези батерии се използват за устройства като електрически автомобили и мобилни телефони.

ДРК има най-големите запаси от кобалт в света и седмите по големина запаси от мед, се казва в доклада на Amnesty International. Търсенето на кобалт се очаква да достигне 222 000 тона до 2025 г., което е три пъти повече от 2010 г.

Amnesty International и IBGDH интервюираха повече от 130 души в шест минни проекта в и около град Колвези в южната провинция Луалаба по време на две посещения през 2022 г.

 


 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР