Разширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и

...
Разширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и
Коментари Харесай

Юнкер: Бъдещото разширяване на ЕС е в ръцете на Словения и Хърватия

Разширяването на Европейския съюз е в ръцете на Словения и Хърватия. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като предизвести, че граничният спор сред двете страни визира целия Блок, написа английският вестник The Daily Express.

Говорейки в границите на конференция със словенския президент Борут Пахор, люксембургският политик съобщи: „ Бъдещото разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани е в ръцете на Словения и Хърватия “, предава " Фокус ".

Граничният спор сред Загреб и Любляна „ не е двустранен въпрос, това е проблем, който оказва въздействие върху целия Европейски Съюз “, акцентира Жан-Клод Юнкер, като в същото време добави, че от разрешаването му зависи „ вероятността на страните от Западните Балкани да станат членове на Европейски Съюз ".

Председателят на Европейска комисия напомни, че изпълнителният орган на Общността има „ политически, юридически и честен дълг да се намеси " в нерешения спор сред двете страни, без обаче да разкрива детайлности за това по какъв начин и по кое време това може да се случи.

По отношение на страните от Западните Балкани, от които Сърбия и Черна гора към този момент са почнали договарянията за участие в Европейски Съюз, Юнкер съобщи: „ Те би трябвало да се схванат между тях, преди да станат част от Общността “.

„ Фокус “ напомня, че Словения и Хърватия имат спор за границата от 1991 година насам. През 2009 година двете страни се съгласиха на арбитраж, въпреки по-късно управляващите в Загреб да се отхвърлиха от него.

В края на юли 2017 година Арбитражният съд в Хага реши в интерес на Словения в разногласието ѝ за морската граница с Хърватия. Словения би трябвало да получи директен достъп до интернационалните води в северната част на Адриатическо море, употребявайки кулоар, пресичащ хърватските териториални води, бе решението на органа.

То бе приветствано от словенския министър-председател Миро Церар като " историческо ". На собствен ред хърватският министър председател Андрей Пленкович съобщи, че то „ не е задължаващо по какъвто и да е метод “, и че Загреб няма желание да се съобрази с него. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР