Разширяване на изучаването на български език в училищата в Украйна

...
Разширяване на изучаването на български език в училищата в Украйна
Коментари Харесай

Разширява се обучението по български език в Украйна

Разширяване на проучването на български език в учебните заведения в Украйна договориха българският министър на образованието Красимир Вълчев и украинският му сътрудник Лилия Гриневич. Намерението ще добие съответни измерения в съглашение, което ще бъде подписано от двете страни до края на януари 2018 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Българската общественост и българското държавно управление наблюдават с внимание осъществяването на признатия закон „ За образованието “ от Народното събрание на Украйна, който регламентира преподаването на майчиния език на малцинствените групи в страната, акцентират от МОН и допълват, че през днешния ден министър Вълчев е получил уверенията от МОН на Украйна, че признатият закон не лимитира, а основава условия за разширение на проучването на майчин език от българската общественост, която наброява над 200 000 души.

По-късно двамата министри откриха компютърен кабинет за интерактивно езиково образование в 31-во Одеско учебно заведение, в което от тази година се учи български език като майчин.

" Разглеждаме основаването на ново украинско-българско учебно заведение в Одеса като отговор на покачвания интерес към проучване на български език ", уточни министър Вълчев. Той означи, че от България са командировани нови двама български преподаватели в 31-во Одеско учебно заведение. Изпълнен е и план за съоръжение на осми подред кабинет за цифрово езиково образование. По думите му, пораства ползата измежду украинските студенти за образование в български висши учебно заведение, както и ползата към проучването на български език като цяло.

В Украйна образование на български език се реализира в 42 държавни междинни учебни заведения. Организирани са 57 неделни учебни заведения към българските публични организации, в които в допълнение се учат българска история, фолклор, география и други свързани с България предмети.

Министър Вълчев означи, че България прави оценка политиката на доброжелателност на украинските управляващи към българското малцинство и я преглежда като значим детайл от двустранните ни връзки. Той насочи публична покана към министър Гриневич за посещаване в Република България и сключване на междуправителствения документ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР