Разширение на обекта на световното наследство Старите и вековни букови

...
Разширение на обекта на световното наследство Старите и вековни букови
Коментари Харесай

Вековните букови гори в Централен Балкан вече са в списъка на ЮНЕСКО

Разширение на обекта на международното завещание " Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа " е одобрил комитетът за международно завещание на ЮНЕСКО, заяви пресцентърът на министерството на екологията. Той включва 77 съставния елемент, ситуирани на територията на 12 европейски страни, включително и в България.

Страната ни взе участие в тази номинация с най-представителните букови гори в деветте резервата, ситуирани на територията на Национален парк " Централен Балкан " " Боатин ", " Царичина ", " Козя стена ", " Стенето ", " Соколна ", " Пеещи скали ", " Стара река ", " Джендема " и " Северен Джендем ", които към този момент са в листата на ЮНЕСКО.

Разширеният обект дава отговор на критерия за мостри на продължаващи екологични и биологични процеси в развиването на екосистемите. Целта му е опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа.

Бук от последната ледникова ера

Новият предпазен обект е извънреден образец за незасегнати, сложни гори в умерения пояс, които показват разпространяването на европейския бук от последната ледникова ера до през днешния ден, изясняват от ведомството.

Уникално за обекта е и огромния брой участващи страни – казус в историята на Конвенцията за международно завещание.

България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в взаимната номинация за уголемение на Серийния европейски обект на международното завещание " Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия ", ситуиран на територията на Словакия,Украйна и Германия. Включването на България в европейския сериен обект на международно завещание на ЮНЕСКО е следващо самопризнание за уникалността на българската природа и традициите в нейното запазване.

Решението за присъединяване на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтригуваните институции на районно и локално, в чийто териториален обсег попадат въпросните резервати.С оповестяването на буковите гори в Национален парк " Централен Балкан " за част от обекта на международното завещание не се постановат спомагателни режими и ограничавания, защото те и в този момент са в територии с най-строг режим на запазване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР