Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) променя

...
Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) променя
Коментари Харесай

ISW: Променена е значително топографията на Херсонския фронт

Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) трансформира доста географията и топографията на Херсонския фронт в Южна Украйна. Това се показва в дневния разбор на обстановката на фронта в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Снимки, снимани в 04:00 ч. на 7 юни, демонстрират, че наводнението мощно нарушава квалифицираните съветски отбранителни позиции на източния (левия) бряг на река Днепър – изключително мощно са наранени съветските позиции на първа линия в Хола Пристан и Олешки. Различни източници оповестяват, че Олешкьой, Хола Пристан, Козача Лахери и Днепрян са съвсем напълно наводнени, като в някои региони равнището на водата се е покачило до височината на едноетажни здания.

Украинският щаб, основан за премахване на последствията от разрушаването на язовира, оповестява, че към 7 юни 29 обитаеми места са отчасти или изцяло наводнени, като 19 от тях се намират на следената от Украйна територия, а 10 – на окупираните от Русия територии.

Руски източници разгласиха фрагменти, съгласно които водата в Нова Каховка е почнала да се отдръпва и е спаднала с 30 см.

Руските източници настояват също, че равнището на водата е намаляло с три до четири метра в някои региони от високите 10 метра.

Съобщава се, че към 7 юни равнището на водата в близкия град Николаев се е повишило със 70 см.

Наводненията евентуално ще се влошат и ще трансформират в допълнение географията в Херсонска област през идващите 72 часа.

Разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ-а визира съветските военни позиции на източния бряг на река Днепър.

Наводнението е разрушило доста съветски полеви укрепления на първа линия, които съветските военни са възнамерявали да употребяват за отбрана от украински набези.

Бързите наводнения евентуално са принудили съветския личен състав и военна техника в главните съветски пунктове за концентриране в Олешки и Хола Пристан да се изтеглят. Преди това съветските сили са употребявали тези позиции за обстрел на град Херсон и други селища на западния (десния бряг) на Херсон.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк съобщи, че съветските сили са преместили персоналния си състав и военната си техника на разстояние от пет до 15 километра от зоната на наводнението, което слага съветските сили отвън артилерийския обхват на някои обитаеми места на западния (десен) бряг на река Днепър, които те са атакували.

Наводнението също по този начин унищожи съветските минни полета по крайбрежието, като на видеозаписи се вижда по какъв начин мини се взривяват във водата от наводнението.

Ръководителят на окупацията на Херсонска област Владимир Салдо обаче твърди, че унищожаването на язовирната стена е от изгода за съветската защита, тъй като ще усложни украинското придвижване по реката. Оценката на Салдо за обстановката подценява загубата на първата линия от готови укрепления на Русия. Не е ясно и количеството съветска тежка техника, изгубена през първите 24 часа от наводнението.

Украински публични лица не престават да упрекват съветските сили, че са разрушили язовирната стена на ВЕЦ-а от боязън, че украинските сили ще се приземят на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Представителят на украинското Главно ръководство на военното разузнаване (ГУР) Андрий Юсов съобщи, че единствено съветските сили са могли да взривят язовира поради неговите градивни и инженерни особености, и означи, че руснаците са „ доста щастливи, че островите, на които се твърди, че са се базирали (украинските сили), са били наводнени “.

Хуменюк декларира, че съветските сили не са обмислили следствията, преди да унищожат язовира, и са били прекомерно загрижени за украинско контранастъпление.

Украинският общоприет щаб също по този начин твърди, че съветските сили са взривили вътрешните структури на ВЕЦ-а, с цел да повредят язовира и по този метод да предотвратят настъплението на украинските сили.

Руските военни блогъри показаха угриженост по отношение на изказванията за украинско секване на реката на източния бряг в деня преди разрушаването на язовира на Водноелектрическа централа, както и неведнъж в предишното. Свързан с Кремъл боен блогър твърди, че към 5 юни е имало дейни конфликти сред украински и съветски сили в региона на Дачи на източния бряг на река Днепър (на 11 км югозападно от град Херсон) и на оспорваните острови край град Херсон.

Военният блогър твърди, че броят на украинските моторни лодки също се е нараснал в делтата на Днепър от 5 юни. Друг боен блогър изрече съмнение, че украинските сили се пробват да основат плацдарм, като завладяват язовирната стена на ВЕЦ-а.

ISW не предлага оценка на това дали украинските сили са се опитвали да преминат реката или с каква цел са се опитвали да го създадат. Ясната угриженост в съветското военно осведомително пространство обаче демонстрира, че страхът от такова прекосяване и убеждението, че то е в ход или следва, е участвал в съзнанието на руснаците, които деликатно са следили войната малко преди разрушаването на язовира.

Вестник „ Ню Йорк Таймс “ (NYT) заяви, че специалисти по инженерни науки и муниции считат, че евентуалната причина за сриването на язовира на централата на 6 юни е умишлена детонация.

NYT оповестява, че гърмеж в затворено пространство би нанесъл най-големи вреди, до момента в който външните детонации – да вземем за пример при целенасочени ракетни или артилерийски удари – биха упражнили единствено част от силата, нужна за разрушаването на язовира.

NYT цитира специалистите, които признават, че преди разрушаването на язовирната стена е била развалена от военни интервенции, само че се питат дали единствено тази щета е била задоволителна за разрушаването на язовира.

NYT оповестява, че язовирът е бил опустошен за първи път в средата си, покрай ВЕЦ-а на следения от руснаците източен (ляв) бряг на реката, и че денем са се срутили още елементи от язовира – модел, който един от специалистите дефинира като несъответстващ с това, че язовирът се е срутил заради предходни повреди.

Руските сили и окупационните управляващи реагират на наводненията в Херсонска област с огромна степен на анархия и по този метод усилват вредите за цивилното население на окупираните региони. Ръководителят на окупационната работа в Херсонска област Владимир Салдо твърди, че съветските управляващи са евакуирали към 1500 души от наводнените региони и са основали 48 краткотрайни места за настаняване в окупираната Запорожка област, с цел да ги настанят.

Салдо твърди също, че Херсонската окупационна администрация „ съвсем наложително “ изпраща децата, живеещи в наводнените региони, в „ лагери за отдих “, ситуирани по-дълбоко в окупираната от Русия Херсонска област и в окупирания Крим.

Съобщенията на Салдо за дейни старания от страна на окупационните управляващи обаче не съответстват с отчетите на украински публични лица и с непотвърдени данни от окупирания източен (ляв) бряг на Херсонска област. Украинският общоприет щаб оповестява, че съветски военни наоколо до Козачи Лахери (на 30 км югозападно от КЗП на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър) целеустремено са попречили цивилното население да напусне региона макар наводненията.

Съветникът на украинската Херсонска регионална администрация Серхий Хлан съобщи, че жителите на обитаемоте места на източния бряг чакат на покривите си без храна и вода окупационната администрация да им даде помощ и да ги изтегля, до момента в който съветските бойци са напуснали позициите си и са избягали.

Руската опозиционна медия „ Верстка “ заяви, че цивилните поданици на окупирания от Русия град Олешки (на 53 км югозападно от язовира) са чакали съвсем два дни по покривите да дойдат доброволци и чиновници на съветското Министерство на изключителните обстановки, след което те са помогнали на цивилните да се изтеглят в сухите региони на Олешки, само че съветските сили не са разрешили на цивилните да се изтеглят отвън Олешки.

Различните реакции на съветските сили и окупационните управляващи и бавното време за реакция демонстрират, че те не са били готови да се оправят с евакуацията на цивилни жители.

Разказите на цивилни жители за неналичието на евакуация в Белгородска област в отговор на набезите на проукраинските напълно съветски руски доброволчески корпуси (РДК) и легион „ Свобода на Русия “ (СРЛ) демонстрират сходен модел на съветските управляващи, които се затрудняват да координират евакуацията даже на личната си територия.

Избрани съветски висши военни офицери, свързани с Групата „ Вагнер “, не престават да се показват за ефикасни командири, с цел да се харесат на съветския президент Владимир Путин, като се възползват от значими военни събития.

Руски боен блогър разгласява дълго изявление с съветския полковник „ К. Залески “, в което Залески твърди, че командващият съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински е изиграл решаваща роля за способността на съветските сили да се защитят от продължаващите украински местни контраатаки край Велика Новосилка, Донецка област.

Залески удостовери предходни изказвания, че от 1 април Теплински е станал общ заместник-командир на театъра на военните дейности, отговарящ за Южна Украйна, и похвали Теплински за това, че е взел участие интензивно в съветската отбранителна подготовка западно от Въгледар и в цялата южна част на страната.

В изявлението съветската защита против тези местни украински офанзиви е показана като доста начинание, което контрастира с изказванията на някои съветски военни блогъри, че тези украински интервенции съставляват разузнаване на силите и не са част от главното контранастъпление.

Интервюто в поддръжка на Теплински евентуално е част от осведомителна интервенция, целяща да подкопае съветското Министерство на защитата (МО).

Залески твърди, че Теплински е похвалил командирите на 5-та смесена войска и 36-та смесена войска (и двете от Източния боен окръг) за отбранителните им старания в региона на Велика Новосилка, само че твърди, че не всички от съветското военно командване са показали сходна смелост.

Залески твърди, че Теплински персонално е подреждал съветските формирования по отбранителните им линии, инспектирал е батальоните и е обучавал персоналния състав, като повтаря рецензиите на финансиста от групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин от 6 юни, че чиновниците на МО би трябвало да посещават фронтовите линии.

Интервюто беше оповестено съвсем незабавно откакто МО съобщи, че началникът на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов е поел командването на съветските интервенции в южната част на страната на 5 юни, и откакто съветският министър на защитата Сергей Шойгу окачестви защитата като триумф на МО на 6 юни.

Шойгу по-специално също по този начин похвали детайли от 5-та и 36-та комбинирана войска, само че не ги посети на фронтовата линия, както съгласно известията направил Теплински.

На Теплински се наложи да употребява съветски боен блогър, с цел да си припише заслугите за отблъскването на декларираните украински офанзиви в Източна Запорожка и Западна Донецка област. Преди това МО е блокирало опцията свързани с Вагнер командири да бъдат представяни в публични платформи.

Заслужава да се означи, че съветските командири и висши военни ръководители наподобява дават приоритет на общественото театралничене в разгара на настоящи значими военни интервенции и огромни произшествия.

Рекламните акции на командирите, свързани с „ Вагнер “, може да се окажат незадоволителни, с цел да се отклонят от действителностите на бойното поле.

Въпреки че някои огромни военни блогове укрепиха изявлението на Теплински на 7 юни, по-широкото съветско осведомително пространство остана наситено с тактически изказвания за украински контраатаки край Велика Новосилка и с злополуката на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).

Основни заключения

Разрушаването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) трансформира доста географията и топографията на Херсонския фронт в Южна Украйна. Украинските публични лица не престават да упрекват съветските сили за разрушаването на язовира „ Каховка “ от боязън, че украинските сили ще се приземят на източния (левия) бряг на Херсонска област. Вестник „ Ню Йорк Таймс “ (NYT) заяви, че специалисти по инженерни науки и муниции считат, че евентуалната причина за разрушаването на язовира „ Каховка “ на 6 юни е умишлена детонация. Руските сили и окупационните управляващи реагират на наводненията в Херсонска област с огромна степен на анархия и по този метод усилват вредите за цивилното население на окупираните региони. Избрани съветски висши военни офицери, свързани с групата „ Вагнер “, не престават да заемат позиция на ефикасни командири, с цел да се харесат на съветския президент Владимир Путин, като се възползват от високопоставени военни събития. Интервюто в поддръжка на Теплински евентуално е част от осведомителна интервенция, целяща да подкопае съветското Министерство на защитата (МО). Реактивните акции за връзки с обществеността на обвързваните с Вагнер командири може да не са задоволителни, с цел да се отклонят от действителностите на бойното поле. Руски и украински публични лица упрекнаха всяка от другите страни, че е развалила водопровод за амоняк, който минава през Харковска област, и е предизвикала приключване на амоняк. Руските сили продължиха да организират наземни офанзиви в региона на Кременна. Украински публични лица показаха, че от 7 юни украинските сили организират настъпателни интервенции в посока Бахмут. Руските сили са траяли лимитирани наземни офанзиви по линията Авдийвка – град Донецк. Руски източници продължиха да настояват, че на 7 юни украинските сили са провели наземни офанзиви по административната граница сред Донецка и Запорожка област. Съобщава се, че съветските и украинските сили са взели участие в престрелки в западната част на Запорожка област. Руските управляващи не престават да лимитират интернационалните пътувания на лицата, отговарящи на условията за военна работа. Руските публични лица и окупационните управляващи не престават да основават стратегии за застъпничество сред съветските райони и окупираните територии за консолидиране на окупираните територии в Русия.
Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР