Разруха, която обаче напомня за едно славно минало. Това е

...
Разруха, която обаче напомня за едно славно минало. Това е
Коментари Харесай

Историята на една царска гара

Разруха, която обаче припомня за едно славно минало. Това е през днешния ден Царската гара в Казичене. Повече от век тя оцелява забравена сред релсовите пътища в покрайнините на града. Гарата има повече от вълнуваща история от нейното изграждане до опита за нейното изтриване.

Снимка: bTV Media Group

" Създадена е 1906 година и има доста преустройства по-късно. За страдание, след 1946 година тя е съвсем изцяло изоставена. Страхотен факт е, че е имало теснолинейка, която е работила към двореца, само че за жалост и теснолинейните пътища се закриват. Теснолинейката е била една от най-малките на междуосието. Един любопитен факт е, че когато цар Борис III е на трона, той самичък я ръководи. Било е огромна атракция за всички гости на двореца Врана ", споделя студентът по архитектура Станислав Георгиев.

Снимка: bTV Media Group

Историята на това място е обвързвана най-много с различен държател - цар Фердинанд. Той е бил доста завързан към местността към Искър, по тази причина и откупва остарял, турски чифлик дружно с още две аграрни площи в околоността. Така се появяват гарата, теснолинейният път, който е издигнат сред 1906 г.- 1911г. и огромния замък.

Снимка: bTV Media Group

" Тя е по план на австрийски проектант, който прави и първия замък във Врана. По това време доста австрийски архитекти са работили в България. Това е част от завещание, което демонстрира синтеза сред българската архитектура и тази в Европа. Любопитно е, че това е спирка, а не гара. Първоначално е издигната елипсовидната част, която е в необарок, типично виенски, тъй като виенски проектант е проектирал самата зала. Декоративната пластика и всичко, което можем да забележим по гарата е извънредно точно напревено. Това, което е останало, е доста малко, само че свидетелства за една извънредно богата история, която ни показва България в царско минало ", добави Станислав.

Снимка: bTV Media Group

Любопитно е, че първият автомобил на царския замък, е минал точно през тази гара. Всички крале и императори на тогавашна Европа също са минали през нея, защото Фердинанд е обичал доста местността и наложително ги е водил в двореца Врана. Славната история на гарата обаче бързо е потулена след събитията от 1944 година

Снимка: bTV Media Group

" Всичките корнизи и арки, които са били към входовете, са безобразно изрязани, тъй като те са били с царските знаци. Буквално са били просто унищожени след 60-те години – всичко се реже и се дава за скрап. Сградата има няколко преустройства. Първото е през 1906 година, а самото създаване на бароковата фасада по-късно през 1915 година - 1920 година се разполагат две крила. Фердинанд е бил извънреден последовател на природата – цветя, дървета и едни от най-декоративните градини в двореца, в действителност са негово дело. Същото нещо е било и преди пристрояването през 1915 година, било е осеяно единствено с градини ", обобщава студентът по архитектуера.

Снимка: bTV Media Group

Днес от хубостта на тази величествена постройка не е останало съвсем нищо, все пак късмет за спасяването ѝ може би към момента има.

Снимка: bTV Media Group

" Има късмет тази гара да бъде възобновена. Има късмет за всяко едно културно завещание на България и това едно от местата, в които може да се прокара живот. През 2008 година при преустройството на линиите към гарата, желаеха да я бутат. Тогава се намеси кметът на Казичене и изрично съобщи своята позиция за запазването на постройката, която в този момент е монумент на културата. Паметник на културата, чиято история времето не е изтрило, само че в случай че се забавим още малко, сигурно ще бъде изтрита. Това, което може да се случи с тази гара, е да съхраним история, която не е разказана до дъно ", надява се Станислав.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР