Разрешението за строеж на Златен век никога не е губило

...
Разрешението за строеж на Златен век никога не е губило
Коментари Харесай

Проф. Хрустанов: Разрешението за строеж на Златен век е валидно

Разрешението за градеж на " Златен век " в никакъв случай не е губило правно деяние и по тази причина е настоящо и годно. Напротив – няколко пъти е допълвано, а от всяко допълнение стартира да тече нов период. Това се споделя коментар на Дончо Хрусанов, който е професор по административно право и административен развой в Юридическия факултет на СУ " Кл. Охридски " и създател на голям брой учебници в региона.

Според него не е допустимо държавен орган да приема, че един юридически акт е изгубил правното си деяние и по едно и също време с това да го добавя и трансформира. Самият основен проектант на София категорично е приел мнението, че след изменението на закона през 2017 година, разрешението за градеж на " Златен век " е удължило действието си. Последващите му изказвания, че разрешителното за градеж е изгубило валидността си в края на 2017, влизат в директно несъгласие със личните му дейности, защото той самичък е допълвал разрешението за градеж на " Артекс " през 2018 година

Интересното е, че и настоящият шеф на ДНСК категорично е заявявал в документално мнение, че валидността на разрешението за градеж на " Артекс " е удължена с смяната в закона от 2017 година Това е и писменото мнение на Министерство на регионалното развитие, съгласно което " срокът за довеждане докрай на градежа е 10 години от започване на строителството, а точно от датата на сформиране на протокол пример 2 (11.01.2010 г.) и е годно до 11.01.2020 година, според член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията ".

Според проф. Дончо Хрусанов няма юридически проблем с разрешителното на " Златен век ". През 2017 година се приема смяна в закона, съгласно която срокът за годност на разрешенията за градеж на избрани типове градежи се усилва от 5 на 10 година Разрешенията за градеж, които тази смяна заварва, резервират своята годност до края на новия законоустановен период. Конституционният съд, Върховният административен съд и Върховният касационен съд одобряват, че преуреждането на настоящи правни връзки не съставлява назад деяние и по тази причина законът има мощ за тях. Конституционният съд в свое решение от 2017 година категорично е споделил, че " хипотезата на използване на новия закон към заварено правно отношение не е равнозначно на назад деяние на новия закон ". Тъй като тази смяна в закона касае доста типове градежи, се оказва, че има и други случаи, сходни на градежа " Златен век ", само че никой не стопира тяхното строителство, акцентира проф. Хрусанов.

Според него би могло да се приказва за процесуални нарушавания при издаване на заповедта за прекъсване на градежа, поради дадените наставления и осъществяването на огромна част от тях от строителя. В заповедта на ДНСК за прекъсването на " Златен век " се съдържат голям брой претекстове, които не участват в формирания констативен акт, което е значително процесуално нарушаване. Това значително нарушаване на административно-производствените правила води до заличаване на административния акт. Всички тези дейности основават правна неустановеност и липса на бистрота и предвидимост в дейностите на администрацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР