Разрешаването на казуса с разменените бебета в най-добрия случай ще

...
Разрешаването на казуса с разменените бебета в най-добрия случай ще
Коментари Харесай

Юристи: Разрешаването на казуса с разменените бебета ще продължи дълго

Разрешаването на проблема с разменените бебета в най-хубавия случай ще продължи няколко месеца. Това съобщи пред bTV юристът по медицински право Мария Петрова.

„ Възможно е да е по този начин наречената каскада от пропуски, които водят до този съдбовен случай. Принципно по Закона за лечебните заведения всяка болница би трябвало да има устав и вътре да са написани сходни правила. Аз съм уверена, че в болница „ Шейново “ има написани такива правила. Друг е въпросът дали е пристигнала идната стъпка, а точно дали е гарантиран процесът с задоволително личен състав, и то подготвен личен състав, който да може да се оправи със спазването на тези правила “, съобщи тя.

Петрова бе безапелационна, че в родилните отделения и лечебни заведения моделът на организация е остарял и майките не прекарват задоволително време с бебетата. Няма обединен стандарт, на всички места моделът е друг, всяка болница основава вътрешни процедури, а когато всеки прави своя ред, е доста елементарно той да бъде нарушен от повече от един човек, счита адв. Петрова.

Друг правист – адв. Калина Михайлова, съобщи пред Нова телевизия, че още веднъж е налице следващ надзор – назначават се инспекции в АГ лечебните заведения, откакто има такова събитие.

„ Проблемите са доста и в редица сфери от опазването на здравето. Те би трябвало да бъдат решавани редовно и вкупом, а не на парче “, счита адв. Михайлова.
Тя бе безапелационна, че и двете фамилии имат право да осъдят лечебното заведение и да получат обезщетение.

Адв. Мария Шаркова прикани в ефира на телевизия Euronews Bulgaria да не се бърза с демонизацията на съответни хора и фамилиите да знаят, че сходни случаи въпреки всичко са необичайност и има метод да бъдат открити отговорните. 

„ Очевидно системата някъде се е пропукала, щом има сходна замяна “, уточни Шаркова. Тя разяснява, че практиката новородените да бъдат отделяни от майките си е остаряла и не е вярна.

Тромава е законовата процедура за коригиране на сходни неточности с замяна на бебета. Необходима е незабавна смяна на Семейния кодекс, с цел да може това да се прави допустимо най-бързо, за дни. За това прикани пред Българска национална телевизия юристът по фамилно право Пламен Борисов.

Той счита, че от Агенция „ Закрила на детето “ би трябвало незабавно да изведат двете деца. „ Ако желаеме да изправим грешката, не би трябвало тези деца да построяват персонални връзки с родителите “, разясни той. „ Това е едно огромно неразбирателство. Това би трябвало служебно административно да се взема решение бързо. С всяка измината минута животът на тези деца се трансформира и се построява по метод, който мъчно може да бъде поправен “, добави юристът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР