Разреденият алкохол и опитите за заблуда относно вида на напитката

...
Разреденият алкохол и опитите за заблуда относно вида на напитката
Коментари Харесай

КЗП хвана разреден алкохол по морето

Разреденият алкохол и опитите за илюзия по отношение на типа на напитката са главните нарушавания, които Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) открива при инспекциите си в заведенията, ол инклузив комплексите и комерсиалната мрежа. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в рубриката " Чети етикета “ по bTV.  

" Резултатите от неотдавна взета проба демонстрираха, че вместо минималните 40 градуса за концентрат, една бутилка " уиски “ беше с индикатор малко над 20 градуса, което по-скоро е типично за вино. Хванахме и случай на продажба в комерсиалната мрежа на една напитка, върху етикета на която пишеше с дребни букви: " с мирис на “ и с доста по-големи букви " уиски “, даде образци Маргаритов. Той добави, че последният има темперамент на нелоялна комерсиална процедура и Комисията е взела решение тя да бъде неразрешена.   

Маргаритов означи, че Комисията има доста сполучливи взаимни акции с Агенция " Митници “. Той напомни фрапантния случай отпреди две години, когато при инспекция в заведение бе арестувано съществено количество алкохол – над 100 литра, в бидони, сложени в имитиращи контейнери за боклук. " Идеята е да се ограничи до миминум опцията подобен алкохол да бъде пласиран. Очевидно се вършат опити, само че пък и успеваемостта на институциите напоследък е много сериозна и това се вижда по резултатите от осъществяваните инспекции “, посочи той.

" Хубавото е, че в последните години няма рисков алкохол и произшествия, свързани с използването на подобен алкохол. Но това, че се вършат опити от страна на търговци за измами, не е добър отзив и по тази причина контролната активност би трябвало да продължи съществено “, сподели още ръководителят на КЗП. И посочи, че това е изключително значимо в ол инклузив комплексите, където се предлага разливен алкохол и където по-често след изземавене на проби се откриват отклонения.  

" Градусовото наличие, което като най-малко за всяка една от спиртните питиета е сложено в закона, не се доближава. Напротив – става известно, че с вода главно се намалява, с цел да се усили количеството “, уточни Маргаритов. Той предложи във всеки случай, в който още при опитването на дадена напитка потребителите имат някакво подозрение, че нещо във усета не е наред – освен, че може да бъде по-слаба, в сравнение с е нормално, а че има притеснителна вкусова специфичност, която не е типична за подобен вид напитка, незабавно да спрат потреблението и да алармират. " Когато нещо е на ниска цена и явно няма по какъв начин с облагата, която се калкулира и с акцизите, които би трябвало да се заплащат към страната, тази стойност да бъде обоснована, то най-вероятно не е направено както би трябвало и съгласно условията. Ние сме разполагаем, който усети някакъв риск, може да се обърне към нас “, приключи ръководителят на КЗП.  

Санкциите за нелоялни практики за производителите и търговците на алкохол са от 3 000 до 30 000 лева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР