Разрастването на Бургас може да застраши най-голямата солена лагуна у

...
Разрастването на Бургас може да застраши най-голямата солена лагуна у
Коментари Харесай

Рекорден брой участници се включиха в полумаратона на Атанасовското езеро

Разрастването на Бургас може да заплаши най-голямата солена лагуна у нас - Атанасовското езеро, което е дом на десетки типове птици.

За да насочат внимание към опазването му, природозащитни организации организираха в Бургас полумаратон, отдаден на резервата. Рекорден брой участници в екомаратона се срещнаха от близо с езерото, прекосявайки най-достъпната му част.
Започна полумаратон, отдаден на Атанасовското езеро край Бургас Резерватът е най-богатото на птици място у нас
Южната част на езерото се вие на метри от един от кварталите на Бургас. Скрити от хората, през тръстиките, зимуват патици, корморани, пеликани.

Фотоукритието е в самото Атанасовско езеро, само че достъпът до него е единствено за добре готови фенове на птиците. Най-голяма опасност за езерото и жителите му е урбанизирането на региона.

" Може да се застроят крайбрежията - това ще докара до непрекъснато изгубване на птиците ", счита Спас Узунов – Българска фондация " Биоразнообразие ".

Снимка: btvnovinite.bg

Край солниците, в някогашна солничарска колиба, разказваща историята на езерото, се засичаме с група екскурзоводи. Подготвят нови направления за лятото.

" Ще го създадем притежание на туроператорите, с които работим и ще настояваме те да го включат в стратегиите си по този начин, че да има нещо ново, разнообразно ", изяснява Кристалина Пирева – Югоизточен съюз на екскурзоводите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР