Разработват се различни варианти за бъдещето на ТЕЦ Марица-Изток 2.

...
Разработват се различни варианти за бъдещето на ТЕЦ Марица-Изток 2.
Коментари Харесай

Енергийният министър не харесва обединение между Козлодуй и Марица-Изток 2

Разработват се разнообразни разновидности за бъдещето на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ". Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на блиц контрола в Комисията по енергетика. Тя призна, че е препоръчан и вид за сливане на въглищната централа с АЕЦ " Козлодуй ", само че съгласно енергийния министър едно сходно обединяване би основало повече проблеми, в сравнение с да ги позволи. Петкова се аргументира, че АЕЦ " Козлодуй " е подписала спогодба, обвързвана с нейната финансова непоклатимост. Освен това има подписано съглашение с Евратом, като в него са залегнали избрани клаузи, които не трябва да бъдат нарушавани, тъй като това основава риск от предварителна дължимост на заема от 215 млн. $, който през 2000 година е възложен на нуклеарната централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този миг АЕЦ " Козлодуй " сполучливо погасява заема.

Теменужка Петкова посочи, че едно вероятно обединяване на АЕЦ " Козлодуй " с Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " може да докара и до централизация на пазара на електрическа енергия, тъй като това са двете най-големи индустриални мощности в страната. Тя добави, че при положение на обединяване може да се получи и така наречен " крос субсидиране ", за което Европейска комисия следи деликатно и това също е проблем. Отделно от това на АЕЦ " Козлодуй " са нужни средства за удължение на живота на VI блок на централата. Не бива да се подценява и задължението, който има атомната централа по отношение на вноските, които прави във фонда за извеждане от употреба и радиоактивни боклуци, които са на база на приходите от създадената и продадената сила на централата. " Обединявайки тези две огромни мощности, ще се получи по този начин, че АЕЦ " Козлодуй " ще би трябвало да заплаща 10-процентна вноска върху цялата сила и на двете мощности и това ще сътвори спомагателен финансов дисбаланс в системата ", означи енергийният министър.

Затова, съгласно нея, в случай че такова едно обединяване бъде направено, то няма да реши казуса напълно, тъй като в сходен случай на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " ще се наложи да понижи своята работа, с цел да може да генерира по-малко излъчвания. Тогава обаче работата на мините ще бъде мъчно планувана, тъй като те няма да могат да предвиждат какъв рандеман да плануват за идната година.

Затова сега в Министерството на енергетиката се разискват разнообразни разновидности за бъдещето на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ", като не се изключва нито един от тях, само че се регистрират позитивните и негативните страни на всеки един обсъждан вид. Петкова посочи, че това, което се случва с Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ", е реалност и за всички въглищни централи в Европа, тъй като излъчванията са достигнали на равнища от 25 евро на звук. Енергийният министър съобщи, че българската електроенергийна система не е готова и не би могла да издържи без мощностите от въглищните централи. В една от краткосрочните ограничения е заложено да се откри опция до края на март 2019 година да бъдат закупени излъчванията за Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ". От друга страна се преглеждат и дълготрайни ограничения, като до края на другата седмица би трябвало да бъдат подготвени предложенията, които ще бъдат показани и пред Комисията по енергетика, с цел да може да се търси решение по този въпрос.

В отговор на журналистически въпрос Петкова бе безапелационна, че няма вид да се усили на цената на тока, тъй като това се взема решение от КЕВР. Тя е на мнение, че за разрешаването на казуса с Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " би трябвало да се откри дълготрайно и трайно решение. По този въпрос Петкова е разговаряла и с полския си сътрудник. Подобен проблем стоял и пред Германия, Гърция, Полша, Румъния и Петкова е уверена, че с общи старания ще се откри подобаващото решение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР