Разработват се мобилно приложение еЗдраве от Информационно обслужване АД. То

...
Разработват се мобилно приложение еЗдраве от Информационно обслужване АД. То
Коментари Харесай

Разработват мобилно здравно приложение за обща здравна информация

Разработват се мобилно приложение " еЗдраве " от " Информационно обслужване " АД. То дава достъп до здравното здравно досие и е напълно ориентирано към пациентите. Ще съдържа в обща здравна информация, данни от прегледи, издадени предписания, терапи и, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни проучвания, посоки и други Чрез него всеки пациент ще разполага в мобилното си устройство с най-важната здравна информация когато и да е и ще може да я дава, при нужда, на медицински лица . В приложението ще има информация за предписаните медикаменти и указания за доза и банкет, експертни решения на ТЕЛК, информация за алергии и други

Приложението бе показано по време на форума " Дигитално здраве ". То ще бъде гратис и налично за мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. В момента се правят проби на функционалностите му и се чака то да бъде налично за пациентите в околните 3 месеца.

По време на форума, стана ясно, че Националната здравно-информационна система (НЗИС) е отпуснала близо 50 млн. лева за медикаменти . Средно дневно се изписват медикаменти за към 125 хиляди лева Това разгласи зам.-директорът " Софтуерни интеграции " в " Информационно обслужване " АД Борис Костадинов. През системата са генерирани общо 16 млн. електронни предписания, 380 хиляди електронни посоки и 4.4 млн. е-имунизации, а единствено за два месеца НЗИС регистрира над 300 хиляди електронни прегледи. Общо са регистрирани внушителните 211 млн. обработени поръчки. Създадени са електронни здравни записи за близо 5 млн. пациенти.

" Цифрите недвусмислено демонстрират, че системата работи безупречно и се употребява доста интензивно ", сподели Борис Костадинов. По думите му в НЗИС са регистрирани близо 8 300 лекари, 4 400 фармацевти, към 1 000 лаборанти и над 360 зъболекари.

До този миг с Националната здравно-информационна система са интегрирани над 80 разнообразни софтуерни продукта и техният брой се усилва всеки месец . От стартирането си в употреба, системата има 9 съществени и над 30 надграждащи версии, и разполага с повече от 330 функционалности.
 Само е-рецепта - кой страда повече лекарят или пациентът?
Само е-рецепта - кой страда повече лекарят или пациентът?

БЛС вижда голяма неточност и желае наредбата да бъде изтеглена

" Крайната цел на НЗИС е цялостна цифровизация на здравната информация за всеки един ползвател на здравни услуги в България ", сподели Борис Костадинов. По думите му, събирането на едно място на информацията и в уеднаквен тип основава основа за даване на по-комплексни медицински услуги за пациентите. Така всеки жител разполага със своите медицински данни в цифров формат и може ги даде при нужда на определени медицински лица.

По време на форума " Дигитално здраве " участваха министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, ръководителят на Комисията по опазване на здравето на Народното Събрание доцент доктор Антон Тонев, ръководителят на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и други Основен акцент по време на целия конгрес беше построената от " Информационно обслужване " АД Национална здравно-информационна система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР