Разработването на ваксината продължава с ускорени темпове. До края на

...
Разработването на ваксината продължава с ускорени темпове. До края на
Коментари Харесай

Прототип на българска ваксина може да има до края на годината

Разработването на имунизацията продължава с ускорени темпове. До края на годината Институтът по микробиология към Българска академия на науките ще може да предложи първообраз. Това заяви в " Тази заран " по бТВ шефът на института доцент Пенка Петрова.

„ След това обаче, с цел да пристъпим към клинични изпитвания - първо върху мишки и по-късно на хора, ще би трябвало да се включи и страната, тъй като нямаме планувани средства за клинични тествания “, уточни тя.

Доц. Петрова изясни, че българската ваксина е основана на нова концепция.

" Тя е протеинова ваксина, като е ориентирана към консервативни региони на вируса, които ще дадат опция за влияние и върху други коронавируси. Един път сложена да може да резервира имунитета на хората и върху последващи коронавирусни инфекции ", посочи тя.

„ Надяваме се, че България желае да влага в такива високи технологии, защото у нас има компании, които създават ваксини и ги изнасят. Например нашата БЦЖ ваксина се създава и се изнася в 140 страни по света “, разяснява доцент Петрова.

Според нея, в случай че човек е прекарал ковид без тежки затруднения, е потвърдено, че има имунитет за три месеца сигурно.

" Може би и за шест, само че това е в интервал на разбор сега ", добави тя.

По думите ѝ безсимптомните пациенти имат по-малко антитела в организма си, а при по-тежките случаи имунитетът е по-стабилен.

„ В Департамента по имунология над новата ваксина работят към 10 души, множеството от тях – млади учени. Финансирани сме по планове от Институт „ Пастьор “ в Париж и от българския фонд „ Научни проучвания “ “, означи шефът на Института по микробиология.

Според нея за нарастването на новите случаи би трябвало да се прегледа профилът на популацията, което е инфектирано.

„ Може би това са повече младежи и деца. Това, че един PCR тест е позитивен, не значи, че човек може да заразява “, изясни доцент Петрова.

Тя уточни като вярна мярката да се понижи карантината на 10 дни, тъй като разпространителите са най-хубави в първите 3-4 дни от инфекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР