Разработването на ръководство за трудова интеграция чрез социални предприятия и

...
Разработването на ръководство за трудова интеграция чрез социални предприятия и
Коментари Харесай

Създават центрове за заетост в Разлог и Кавала в подкрепа на занаятчии и хора в неравностойно положение

Разработването на управление за трудова интеграция посредством обществени предприятия и основаването на два центъра за претовареност в град Разлог и в гръцкия град Кавала, посредством които ще се оказва поддръжка на занаятчии и хора в неравностойно състояние, са част от следващия план на Сдружението "Международни начинания за съдействие " /МИС/ - Разлог. Пред кореспондент на Българска телеграфна агенция неговият ръководител Костадинка Тодорова описа детайлности за направеното до момента и идните действия по плана при представянето му в Благоевград.

Пред зала "22 септември " на кметството, където планът бе показан на конференция, участваха хора в неравностойно състояние и представители на разнообразни занаяти от цяла Югозападна България, бе показана и галерия на локални артикули, храни и произведения на обичайните занаяти в Пиринския край. Всички знаят, че културата е обвързвана и с храната, която е ключ към нашето съществуване и метода, по който ние осъзнаваме нашето всекидневие и нашето битие, сподели по този мотив Костадинка Тодорова. Така че хората, които чуха какви са опциите, които планът ни дава, имаха опция да се насладят и на вкусна храна.

Проектът е "Занаяти и обществена стопанска система: Движеща мощ за напредък посредством обществено включване в Трансграничния район ", сподели Тодорова. Краткото му наименования е "Социални занаяти ". Той се финансира по Програмата за трансгранично съдействие сътрудничество Гърция - България за интервала 2014-2020 година и е на стойност 557 166 евро, разпределени сред шестте колегата от българска и от гръцка страна. Срокът на плана е 24 месеца и ще завърши до октомври тази година. Но защото планът е много упорит и има много планувани действия, с цел да можем да достигнем до по-голям брой хора, се чака удължаването му.

Осъществяването му стартира с малко забавяне, заради тръжни процедури, изясни Тодорова. Мисля, че е нещо по-различно от това, което сме правили досега. В плана се планува да се окаже поддръжка на занаятчии и хора в неравностойно състояние да могат да излязат на пазара на труда и да бъдат част от обществената стопанска система. Ще им окажем психическа, логистична, финансова поддръжка, с цел да могат продуктите, които създават, да се трансфорат в едни микро- или дребни предприятия. Ще бъдат изложени техните артикули в азбучник и електронна платформа и мобилно приложение, тъй че да може да се покаже хубостта и разнообразието на нашия район под формата на артикули, услуги и домашно приготвени творби.

По плана се работи към този момент от една година, само че това, което се случи, беше подготовката точно за тази фаза, сподели Тодорова. Затова на събитието искахме да представим какво е реализирано и какво се чака през двегодишния интервал, какъвто е срокът за осъществяване на нашия план, с цел да можем да кажем на хората, които са евентуални ползватели, по какъв начин могат да се включат в плануваните действия.

Предстои откриването през идната седмица на два центъра за информация - един в Разлог и един в Кавала, където те ще получат опция за присъединяване в деветмесечна пилотна стратегия и те да получат всевъзможен тип съвещания от девет специалиста, наети по плана, по какъв начин да работят върху бизнеспланове, да получат информация и да открият свои предприятия, да разработят свои маркетингови тактики и рекламни материали. Всичко това ще се случи в границите на девет месеца, до момента в който са подготвени да излязат на пазара на труда независимо.

Междувременно всички артикули на хората, декларирали предпочитание, ще бъдат снимани. В Разлог към този момент имаме професионално студио, ще бъдат снимани и качени на онлайн платформата, която е сега в развой на разработване, описа Костадинка Тодорова. Ще бъде квалифициран и каталогът, а мобилното приложение ще бъде готово към края на плана, с цел да могат хората, които към този момент пазарят онлайн, да имат достъп до него.

В началото в границите на плана няма да можем да продаваме, тъй като планът няма право да генерира облага, изясни Тодорова, само че пък за сметка на това всички хора, които ще бъдат включени, ще имат достъп до техните контакти и който желае да закупи някакъв артикул в района, ще може да се свърже непосредствено с тях. Това е смисълът на платформата и на приложението, сподели Тодорова.

Проектът се извършва от консорциум от шест организации в България и в Гърция. Водещ сътрудник от българска страна е разложкото съдружие. Другите два са Регионалният център за професионално образование на Търговско-промишлената палата в Благоевград и Бизнесцентър "Марица " - Хасково. Партньорите от гръцка страна са Асоциацията на хората с увреждания в префектурата Кавала, клонът в Северна Гърция на Националната конфедерация на хората с увреждания в Солун и Търговската камара в Атина. Консорциумът сплотява напъните си за възстановяване на метода на живот на уязвимите групи в трансграничния район и тяхното включване в действителна претовареност. Приоритет са групите, изложени на риск от обществено изключване, акцентира Костадинка Тодорова.

В този подтекст сътрудниците ще разработят и предложат серия от новаторски услуги, ориентирани към занаятчии от трансграничния район, хора с увреждания и представители на други уязвими групи. Проектът има за цел да осведоми за опциите, които предлага трансграничният район пред уязвимите групи в обществото. Стремежът ни е да работим за премахването на съществуващите проблеми като трудово неравноправие, беднотия и висока безработица измежду младежите, роми, възрастни, дълготрайно безработни и инвалиди, уточни Тодорова. Представители на тези уязвими групи ще имат опцията да стигнат до нови хрумвания за пускане на личен бизнес, включвайки се в плановите действия, като употребяват своите умения и занаяти.

Основната цел на плана е да сътвори механизъм за поддръжка, да се трансформира в развъдник за нови хрумвания, основани на интернет технологиите, за създаване на мрежа от занаятчии, които да обединят напъните си за създаване на отворен пазар, на който да могат да продават продуктите си, описа Костадинка Тодорова. Идеята на тази мрежа е да даде опцията на представителите на уязвимите групи да основат свои предприятия. Партньорите по плана имат вяра, че по този метод ще бъдат наети повече хора, принадлежащи към посочените уязвими групи.

Механизмът за трансгранично съдействие е основан като значим мотор за развиване на занаятите, основаващо се на търсенето и предлагането на артикули във включените в плана райони в България и в Гърция. Като допълнение към изгодите от основаването на този механизъм можем да споменем представянето на екологични артикули на пазара на труда, опазването на биологичното многообразие и ефикасното ръководство на другите екосистеми в трансграничните райони, сподели Тодорова.

В рамките на плана ще бъдат осъществени на първо време предварителни изследвания в трансграничната зона с фокус върху обичайното майсторство, заетостта, обществената стопанска система. Предвидени са и визити в чужбина за продан на положителни практики. Ще се провеждат сесии за осведоменост, т. е. събития за активизиране на интереса на всички страни с отношение към плановите действия. Планирани са и обучителни действия, ориентирани към занаятчии в неравностойно състояние, локални управляващи, спонсори и други. Ще се създаде и управление за нова трудова интеграция в обществените предприятия. Ще се сътвори и мрежа от два трансгранични центъра за претовареност, оказващи поддръжка на целевите групи на плана за включване в обичайни занаяти. Мрежата ще дава отговор за организирането на плануванаъа промоционална активност и предлагането на услуги на обичайни занаятчии и на хора в неравностойно състояние и по този метод ще извършва ролята на развъдник и център за поддръжка.

Ще разработим също пилотна стратегия, посредством която се цели да се окаже поддръжка на 40 занаятчии и 100 лица в неравностойно състояние, добави Костадинка Тодорова. Ще създадем и мобилни екипи, които ще оказват поддръжка и ще дават съвещания на занаятчии и лица в неравностойно състояние от отдалечените региони, при поръчка и интерес от евентуални участници в плана. Ние също ще ги търсим, с цел да могат мобилните екипи да доближат до място, да снимат техните артикули и произведения и да им окажат подпомагане и консултация когато и да е в границите на пилотната деветмесечна фаза от плана. Ще подготвим и открит конкурс за нови бизнес хрумвания в региона на обичайните занаяти с финансови награди за спечелилите. Ще се даде и предварителна подробна информация за правене на бизнеспланове за основаване на нови обществени предприятия, сподели още Костадинка Тодорова. В момента тече и един открит конкурс за обществена концепция и за обществено предприемачество, разгласен от един от нашите сътрудници - бизнесцентърът "Марица " в Хасково. Всеки, който би желал да се включи в състезанието, най-после ще получи изцяло създаден план, с който да взе участие в някои от стратегиите в България или в района, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР