Разработването на безпилотни машини за разузнавателни, поддържащи и бойни мисии

...
Разработването на безпилотни машини за разузнавателни, поддържащи и бойни мисии
Коментари Харесай

Нови етапи в постиженията на Patria

Разработването на безпилотни машини за разследващи, поддържащи и бойни задачи е съществена сфера от интерес за отбранителния бранш по целия свят. Днес клиентите търсят машини с дистанционно управление, изключително за провеждането на рискови задачи, при които разполагането на хора е рисковано. Редица наблюдаващи смятат, че идната огромна стъпка в провеждането на разследващи, поддържащи и бойни задачи, е потреблението на отдалечено управляеми машини с по-голямата самостоятелност. Един от целите в научноизследователската и развойна активност на Patria е създаването на вградената система за електронно ръководство, която разрешава дистанционно управление и самостоятелни функционалности на транспортното средство.
Развитието на тежките транспортни средства за суша на Patria (Heavy Unmanned Ground Vehicles) доближи равнище, което разрешава машината Patria AMV 8x8 да се ръководи отдалечено отвън линията на визиране на прицела, употребявайки 5G и 4G мрежи. Това дава опция на бойните машини да се позлват от още по-големи дистанции с по-голяма надеждност.
Демонстрацията на Patria AMV 8x8 с дистанционно управление под 5G мрежа бе извършена в съдействие с Университета в Тампере, Финландия и е част от плана RemoteFeel. RemoteFeel е проучвателен план, създаден от Business Finland, Форума за интелигентни машини (FIMA) и други проучвателен екипи. Участниците в програмата получиха опцията да ръководят Patria AMV 8x8 отдалечено.
По време на демонстрацията бе употребен дистанционият работен модул (ROD) на Patria, най-модерният потребителски интерфейс, съдържащ функционалности, като добавена действителност и противоположна информация посредством досег, позволяващи достоверно самостоятелно ръководство, и комбинираната система от стереокамери, създадена от университета в Тампере.
 
Реалистична картина
През последните години Patria непрекъснато развива своята система за тежка безпилотна бойна машина за суша и е водеща компания в региона на безпилотните качества в своя бизнес сегмент. През 2018 година по време на европейското ревю European Land Robots Trial (ELROB) в Белгия компанията показва за първи път пред аудитория качествата на своите безпилотни тежки бойни машини за суша, употребявайки две машини Patria AMV 8x8.
Бойните машини не разчитат на съществуващата инфраструктура и маркировката на пътните платна за своя надзор. Освен това системите би трябвало да работят при всевъзможни условия, в това число в мрачевина и мъгла. Изисква се лидерът на отдалечено управляемата машина да получава допустимо най-реалистична и настояща картина на оперативната среда. Системата, създадена от Patria, употребява оптични и акустични датчици за опознаване на оперативната среда. Данни за държанието на машината също се дават от инерциалните датчици за придвижване. Те прибавят нови оперативни функционалности и разрешават машината да се употребява в разнообразни задачи и места, без да се излага екипажът на риск.
Безпилотното решение на Patria може да бъде интегрирано в новите машини Patria AMVXP, Patria 6x6 и във към този момент доставени машини AMV 8x8 без да се постановат обилни промени в тяхната конфигурацията.
 
Ново съглашение за коопериране
Наскоро Patria и Kongsberg сплотиха силите си за бъдещите стратегии за стрелкови единици за въоръжените сили на Съединени американски щати. Patria Nemo разполага с отдалечено ръководена 120 мм минохвъргачна система, способна на директна пукотевица и пукотевица от закрита позиция в придвижване.
Patria Nemo е способна да извършва пукотевица от вида MRSI със стрелкови задачи с до шест снаряда на MRSI. Куполът и бронираните шасита разполагат с технологии за противодействие против балистични, минни и спонтанни взривни устройства и заразяване (замърсяване) на бойното поле и екипажът е изцяло предпазен. Лекият и стилен купол се инсталира елементарно на леки, верижни шасита или колесни бронирани машини с платформа 6x6/8x8 или военоморски плавателни съдове. Отличителна характерност на Patria Nemo е модулният дизайн, който подсигурява оптималната еластичност и опция за по-нататъшни усъвършенствания съгласно разнообразните условия в отговор на характерните потребности на актуалната война и заканите в изменящата се среда. Patria Nemo може да се употребява за самоотбрана и разнообразни задачи, изискващи пукотевица от закрита позиция. Системата за пукотевица от закрита позицияна на Nemo дава опция за най-висока подготвеност при воденето на бойни дейности и ръководството на рецесии. Освен това системата за ръководство на огъня разрешава изпълняването на решения от вида сензор-към-стрелящ (sensor-to-shooter).
След като се срещнаха с идните стратегии за стрелкови единици за въоръжените сили на Съединени американски щати, Patria и Kongsberg взеха решение да капитализират от съществуващите индустриални мощности на Kongsberg в Джонстаун, Пенсилвания, Съединени американски щати за производството на Nemo за американския пазар. В индустриалната си база в Джонстаун Kongsberg създава отдалечено управляеми куполи MCT-30 за програмата Stryker на американската войска, а през май бе определена да направи същото за програмата за бойна машина-амфибия (Amphibious Combat Vehicle) на Амфибийното съединяване към Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати (Amphibious Marine Corps).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР