Разработването и приемането на морски пространствен план за Черно море

...
Разработването и приемането на морски пространствен план за Черно море
Коментари Харесай

Пространственият план на Черно море търси баланс между икономическите интереси и екологичната защита

Разработването и приемането на морски тримерен проект за Черно море ще докара до верен баланс сред икономическите ползи към водния басейн и неговата екологична отбрана. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова на интернационалната конференция по морско пространствено обмисляне, обвързвана с осъществяването на план "Трансгранично морско пространствено обмисляне за Черно море България - Румъния " MARSPLAN - BS II. Регионалното министерство работи интензивно по тематиката за морското пространствено обмисляне и създаването на пространствения проект, който ще е в действие за интервала 2021-2035 година. Очаква се до края на март 2021 година България да го показа пред Европейската комисия.

Регионалното министерство в качеството си на Компетентен орган на национално равнище по въпросите на морското пространствено обмисляне се стреми да сплоти напъните на всички заинтригувани страни, в това число на междудържавно равнище, както и да притегли бизнеса за потребление на морските запаси и развиването на капацитета на Черно море по съразмерен метод. "Заедно търсим верния баланс сред икономическите ползи и екологичната отбрана, балансиране на ползите в другите морски браншове, с цел да осигурим устойчивото им развиване за бъдещите генерации ", отбелязва заместник-министър Николова.

Огромно е географското значение на Черно море като значима източна врата на Европа. Морските граници до момента свързвахме с делене на една територия. Изпълнението на сегашния план ще даде опция да изградим натурален мост сред Европа, Централна Азия и Средния изток, по който да търсим съдействие, като значим транспортен кулоар, средище на разнообразни култури, район със обществени, стопански и политически предпоставки.

"Проектът "Трансгранично морско пространствено обмисляне за Черно море България - Румъния " MARSPLAN - BS II е от голяма важност за целия басейн на Черно море, за гарантиране на връзките сред страните членки на Европейски Съюз и страните, които не членуват в съюза. " Това разяснява по време на конференция Хуан Запатеро от Главна дирекция "Морско дело и риболовство " на Европейската комисия. По думите му планът се преглежда и в по-широк, световен въпрос, в подтекста на задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, които касаят живота във водите на океаните и моретата и потребността от грижа живите организми в тях. Европейският съюз е образец в тази посока, като 23 страни членки на съюза сега създават такива проекти или са ги приели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР